$
חדשות נדל

עשרות התנגדויות לתוכנית להרחבת הכנסת: כרוכה בעקירת 700 עצים

בהתנגדות של עמותת בינוי שפוי צוין כי "כריתת עצים תגרום לפגיעה סביבתית קשה שלה השלכות קשות על בריאות הציבור בכל ירושלים"; בתנגדות נוספת נטען כי העצים המיועדים לכריתה הם בחלקם הגדול עצים בוגרים וגבוהים בעלי ערכיות גבוהה

שלומית צור 08:0116.12.20

"זו לא תקופה לכרות עצים אלא לנטוע עוד הרבה בנוסף לקיימים. אם תמשיכו כך, תהפכו את האזור למדבר. אתם כורתים את הענף עליו אנו יושבים ואת עתיד ילדינו" - כתבה האגרונומית ד"ר חגית בן מאיר בכתב התנגדות שהגישה לתוכנית הכנסת 2040 שהופקדה להתנגדויות הציבור. ברוח דומה עשרות התנגדויות נוספות הוגשו לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, שתדון היום בהתנגדויות.

 

התוכנית להרחבת משכן הכנסת, שנערכה על ידי משרד פלג אדריכלים, נועדה לתת מענה לפעילותה והתפתחותה של הכנסת ב־20 השנה הבאות, והיא כוללת משרדים, אולמות, מתחם ועדות, שירותים כלליים לעובדי המשכן ולמשלחות ומרכז אנרגיה. בנוסף יוקמו מרכזי מבקרים וכניסה נפרדת לעובדי המשכן.

 

התוכנית המקורית, שאושרה בוועדה המקומית של עיריית ירושלים באוגוסט 2019, היתה רחבת ממדים וכללה 56 אלף מ"ר מעל הקרקע בבינוי בן שלוש קומות. חודש לאחר מכן החליטה הוועדה המחוזית להפקיד אותה בגרסה מצומצמת כדי ש”לא תתחרה במשכן הקיים". שטחי הבנייה מעל הקרקע צומצמו בחצי ל־28 אלף מ"ר, וגובה הבינוי הופחת לשתי קומות. כמו כן נקבע כי גדר הביטחון ההיקפית תהיה שקופה ותשלב צמחייה הדומה לגדר הקיימת, ושחזיתות המבנה הכוללות זכוכית יחויבו באמצעי הגנה לציפורים. במאי האחרון גם נקבע כי 70% משטח גג המבנה יכלול גינון טבעי בצמחייה אופיינית למקום.

 

הדמיית השטח החדש של משכן הכנסת הדמיית השטח החדש של משכן הכנסת הדמיה: משרד פלג אדריכלים

 

למרות כל זאת, הוגשו לתוכנית עשרות התנגדויות מפני שהיא מובילה לעקירה של כ־700 עצים בשטח המשכן. בהתנגדות של עמותת בינוי שפוי צוין כי "כריתת 716 עצים תגרום לפגיעה סביבתית קשה שלה השלכות קשות על בריאות הציבור בכל ירושלים... העצים מפחיתים את התחלואה ותורמים לספיחת דו־תחמוצת הפחמן... התוכנית תגרום להשמדת חורשה שלמה באזור הדרום־מזרחי של המתחם, בין הכנסת לגן סאקר, שהיא חלק מהמופע האייקוני של משכן הכנסת וחלק מנכסי התרבות של ירושלים. בעוד היום הכנסת מיתמרת מבין העצים על גבעה מיוערת ומוריקה מורמת מעם אך בה בעת נטועה בחיק עמה וסביבתה, על פי התוכנית המוצעת תהפוך הכנסת למבצר גאה על הר קירח, מבצר יהיר וכוחני המנותק מסביבותיו".

 

בהתנגדות נוספת שהגישה קבוצת "שומרים על עצים בירושלים" נטען כי העצים המיועדים לכריתה הם בחלקם הגדול עצים בוגרים וגבוהים בעלי ערכיות גבוהה, חלקם מתנשאי לגובה של 15 מטרים וקוטרם מגיע ל־12 מטרים ויותר: "בתקופה של משבר אקלים פגיעה אקולוגית כה חמורה הינה דבר שיכול להביא להשלכות הרסניות, ואף בישיבת ועדת הפנים והסביבה של הכנסת באוגוסט 2020, שיוחדה למשבר האקלים, הוכר הצורך להיערך למשבר האקלים ברמה הלאומית בין היתר תוך שמירה מרבית על הסביבה ועל העצים הבוגרים בכלל".

 

ד”ר יהודה גודמן, חבר בקבוצת “שומרים על עצים בירושלים”, ציין כי גינון על הגג אינו פתרון: “במקום חורשות עצים גדולות, ישתלו מדשאות שדורשות השקיה אדירה ותועלתן האקולוגית נמוכה ביותר”. עוד טענו המתנגדים כי פרויקט הדגל של יו"ר הכנסת הקודם יולי אדלשטיין היה "כנסת ירוקה": "אנו מצפים מנבחרי הציבור לגלות אחריות סביבתית המהווה דוגמה לחיקוי בכל הקשור להגנה על עצים, הגנה המעוגנת בחוקים שנחקקו בדיוק במשכן זה".

x