$
חדשות נדל

"הקורונה לא השפיעה על התחלות הבנייה, הם עבדו כאילו אין מחר"

כך דיווח המפקח הראשי במשרד העבודה בדיון בכנסת בנושא תאונות באתרי בנייה; ברקע מתווה הפיצוי לדיירים על איחורים במסירה כתוצאה מתקופת הסגר, שטרם גובש סופית; הקבלנים טוענים לעומת זאת: "כבר עשרה חודשים יש ירידה של 30% בתפוקת הענף עקב מחסור בעובדים ובקרקע זמינה למגורים. שוורצמן משקר במצח נחושה"

דותן לוי 15:1514.10.20
 

"מספר התחלות הבנייה גדלה והקורונה לא השפיעה על התוצאות, מדובר בבנייני מגורים ומשרדים, הם עבדו כאילו אין מחר", כך אמר מפקח העבודה הראשי במשרד העבודה, חזי שוורצמן, בדיון אתמול בוועדת משנה של ועדת העבודה בכנסת בנושא תאונות הבנייה.

 

 

 

שוורצמן התייחס לטענות שנשמעו בעקבות הנתונים שהצביעו על ירידה בהיקף תאונות הבנייה, אך בעוד הנוכחים בדיון ציינו שהירידה נובעת מצמצום היקף הבנייה והפועלים שהגיעו לישראל, לדבריו, הבנייה המשיכה כרגיל.

 

 

אתר בנייה אתר בנייה צילום: שאול גולן

 

כתמיכה לעמדת הקבלנים יש נתונים על היעדרותם של רבים מהפועלים הפלסטינים בתקופת הסגר, עיכובים במתן אישורים על ידי רשויות מקומיות, והפרעות אחרות שנגרמו בשל הקורונה.

 

ייתכן כי אמירות כגון זו של שוורצמן עשויות לשמש בעתיד כנגד עמדת הקבלנים ולפיה אין כל סיבה לקבוע פיצוי על אירועים שלא היו בשליטתם, ולהשפיע על המתווה הנוגע לפיצוי שהם ידרשו או לא ידרשו להעביר לרוכשי הדירות בשל איחורים במסירה.

 

 

 מפקח העבודה הראשי במשרד העבודה, חזי שוורצמן מפקח העבודה הראשי במשרד העבודה, חזי שוורצמן צילום: אתר הכנסת

 

מתווה הפיצוי גובש בחודש יוני האחרון והתייחס לתקופת הסגר הראשון. לפי המתווה, עיכוב של חודשיים לא יחייב את הקבלן בפיצוי, אך אם חברת הבנייה עיכבה את המסירה בחודשיים נוספים - כלומר בסך הכל עיכוב של 4 חודשים - היא תחויב לשלם לרוכשי הדירות למשך אותם חודשיים שכר דירה מופחת בשיעור של 50% מגובה שכר הדירה המקובל באזור שבו נמסרת הדירה. 

 

ההחלטה בנושא טרם התקבלה וסגן שר השיכון יעקב ליצמן יידרש לתת עליה את הדעת. בחלוף הזמן סביר שיהיה צורך להתחשב גם בנתוני הסגר השני בעת קביעת המתווה.

 

ראול סרוגו ראול סרוגו צילום: עמית שעל

 

לעומת דבריו של שוורצמן, הקבלנים טוענים כי הפעילות שלהם נפגעה קשות בקורונה. נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו:  "שוורצמן משקר במצח נחושה. הוא הרי יודע שעל פי נתוני הלמ״ס רק ברבעון השני של השנה, התחלות הבנייה ירדו מ-14,000 ל-10,000 - ירידה של כ-30%, והתחזית היא לירידה מצטברת של 15,000 התחלות יבשנת 2020 לעומת 2019. כמו כן, הוא יודע שעל פי נתוני שרות התעסוקה מתחילת המשבר בחודש מרץ ועד לאוגוסט 2020 נרשם אובדן של 9.3 מיליון ימי עבודה של עובדים פלסטינים שנעדרו מהעבודה בענף הבנייה ישראל בשל הקורונה.

 

"כיצד יכול פקיד בכיר שאחראי על תחום כל כך חשוב להטעות את חברי ועדת העבודה של הכנסת ואת הציבור בישראל, לעוות את הנתונים ולומר שהתחלות הבנייה גדלו ו'בונים כאילו אין מחר', והכל על מנת להצדיק את גישתו המעוותת, שלפיה מספר ההרוגים בתאונות עבודה באתרי הבנייה ירד בשל האכיפה המוגברת, וזאת למרות העלייה לכאורה בהתחלות הבנייה?", סיכם סרוגו.

 

 

x