$
חדשות נדל

התחליף לתמ"א 38 מקצץ את תוספת השטח לדירות ומבטל את הפטור מהיטל השבחה

בתזכיר החוק שיפורסם באוקטובר, לא קיימת תוספת של 25 מ"ר לכל דירה בבניין, תוספת שהפכה ברירת מחדל בפרוייקטים של תמ"א 38 ואף ניתן בגינה פטור ממס שבח. בנוסף, גם הפטור הגורף מהיטל השבחה על פרויקטים כאלה - יבוטל ויזמי הנדל"ן יתבקשו לשלם לרשות המקומית היטל השבחה על תוספת המטרים בפרויקט

אמיתי גזית 10:3806.09.20
אי הוודאות באשר למדיניות שתחליף את תמ"א 38 יתפוגג באוקטובר, זה היעד אליו מכוון מנהל התכנון. מפרטים שהוצגו בדיון שהתקיים בשבוע שעבר והגיעו לידי כלכליסט עולה כי באוקטובר יפורסם תזכיר החוק ובו הכללים החדשים במטרה לאשרו בהליך חקיקה מהיר. החידוש המרכזי הוא בכך שבחקיקה החדשה לא קיימת תוספת של 25 מ"ר לכל דירה בבניין, תוספת שהפכה ברירת מחדל בפרוייקטים של תמ"א 38 ואף ניתן בגינה פטור ממס שבח. לעומת זאת החוק החדש מחייב תוספת של ממ"ד - חדר המשמש מרחב מוגן לדירה, וגודלו הסטנדרטי הוא 12 מ"ר. כל תוספת מעבר לכך פתוחה למשא ומתן בין הדיירים לחברת הבנייה ותלויה כמובן בהיקף זכויות הבנייה, ובמידת הרווחיות של הפרויקט.

 

 

פרויקט תמ"א 38 בתל אביב (ארכיון) פרויקט תמ"א 38 בתל אביב (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

בנוסף, גם הפטור הגורף מהיטל השבחה על פרויקטים כאלה יבוטל. יזמי הנדל"ן יתבקשו לשלם לרשות המקומית היטל השבחה על תוספת המטרים בפרויקט, אלא אם יבנו במסגרת הפרויקט שטחי ציבור שישמשו את הרשות המקומית.

 

הפטור מהיטלי השבחה היה אחת הסיבות המרכזיות בגינן עיריות רבות התנגדות לתמ"א 38. זהו מעין מס בשיעור של 50% משווי זכויות בניה חדשות שמשולם לעיריות ומשמש בעיקר לפיתוח תשתיות ומוסדות ציבור. העיריות המתנגדות לתמ"א טענו כי התוכנית גורמת לתוספת תושבים, אך לא יוצרת מקור כספי שיאפשר להן להוסיף תשתיות הדרושות לקליטת התושבים החדשים. החוק החדש פותר את הבעיה הזו, יחייב תשלומי היטל השבחה. בניית מוסדות ציבור שמקנה פטור ממילא עולה ליזם כסף, וזו תכלית היטל ההשבחה כך שבכל מקרה בנגוד למצב היום יזמי הנדל"ן יצטרכו להוציא עוד כסף מכיסם.

 

התיקון החדש לחוק הוא צעד משלים למדיניות מנהל התכנון שמעודדת את העיריות להכין תוכנית מתאר שמגדירה את כללי ההתחדשות העירונית במתחם שבו כמה בניינים, בשכונה ואף ברמה עירונית. החוק נותן מענה למקרים שבהם העיר עדיין לא הגדירה מדיניות כלל עירונית, או במקרים שבהם יש רצון לקדם התחדשות עירונית ברמה של בניין בודד.

 

על פי החוק המתגבש בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש היזם יוכל להוסיף לבניין החדש תוספת של 350% ועד 10 קומות - לדוגמא בניין שגובהו 2 קומות, נהרס ויבנה מחדש בגובה של עד 7 קומות.

 

בפרויקטים של חיזוק ובנייה על הגג, תתאפשר תוספת של 200% בלבד, עד גובה של 10 קומות. כך שבניין שגובהו 2 קומות יגיע לגובה של 4 קומות.

 

על פי החוק החדש העיריות יוכלו לאשר במסגרת תוכנית להריסה ובנייה מחדש של בניין, כי שיעור מסויים מהשטח (כנראה 25%) יוקצה למשרדים ומסחר, ו-15% מהשטח למבני ציבור.

 

במשרד הפנים מסרו כי "בהתאם להנחיית שר הפנים, ככלל, הפטור מהיטל השבחה לא יבוטל ולא יצומצם. עם זאת, פרטי ההסדר הסופי נבחנים בימים אלה ויובאו להכרעת השר".

x