$
חדשות נדל

העליון דחה את התוכנית של תשובה לייבוש החוף בחיפה

במסגרת פסק הדין התקבל הערעור שהגישה הפרקליטות בשם המשרד להגנת הסביבה על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה. בהחלטה נקבע, בין היתר, כי יזמי התוכנית לא היו רשאים לתכנן אותה על הקרקע בהיעדר זיקה לשטח שבבעלות המדינה

דותן לוי 19:2216.08.20

השופטים נועם סולברג, מני מזוז וג'ורג' קרא מבית המשפט העליון ביטלו היום (א') את החלטת בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה וקיבלו את הערעור שהגישה פרקליטות המדינה בשם המשרד להגנת הסביבה, ועדת המשנה לעררים והוועדה המחוזית בתיק של מגדלי חוף הכרמל. 

 

 

 

מימין מגדלי חוף הכרמל מימין מגדלי חוף הכרמל צילום: דורון גולן

 

בהחלטתו קיבל בית המשפט את כל טענות המשרד להגנת הסביבה והחזיר את החלטת ועדת המשנה לעררים. בכך למעשה נדחתה התוכנית לייבוש החוף. בית המשפט מצא שהחלטת בית המשפט המחוזי מחודש ינואר השנה שגויה במספר היבטים: ראשית בקביעת בית המשפט המחוזי כי מוסדות התכנון מושתקים מלבחון את התוכנית בראי חוק שמירת הסביבה החופית ומדיניות תכנונית ושירותים סביבתיים רלוונטיים. שנית, בקביעת בית המשפט המחוזי כי אין לדחות את התסקיר, על אף פגמים מהותיים שנפלו בו. כמו כן, בקביעת בית המשפט כי היזמים רשאים לתכנן בקרקע המדינה, חרף העדר זיקה קניינית או חוזית לשטח הים.

 

עו"ד אודי איתן ייצג את המדינה בערעור. מטעם המשרד להגנת הסביבה ליוו את התהליך מתכננות המחוז נורית שטורך וורד דרור ומהלשכה המשפטית עו"ד נעה גשן וליאורה עפרי.

 

כאמור, הדיון בעליון הוא למעשה ערעור על החלטה שהתקבלה בחודש ינואר על ידי שופטת בית משפט המחוזי בחיפה בטינה טאובר, אשר קיבלה את העתירה שהגישה חברת מגדלי חוף הכרמל שבשליטת איש העסקים יצחק תשובה, והורתה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה לחזור ולדון בתוכנית להרחבת רצועת החוף והקמת ארבעה בניינים נוספים במתחם מגדלי חוף הכרמל הסמוך לים. כמו כן הורתה טאובר לעיריית חיפה ולוועדה המקומית להודיע תוך 30 יום האם בכוונתן לקדם תוכנית לניוד זכויותיה של החברה למגרש אחר.

 

חברת מגדלי חוף הכרמל שבשליטת יצחק תשובה היא בעלת קרקע בת 100 דונם סמוך לחוף הים של חיפה, עליה חלה תוכנית בנייה מאושרת להקמת 6 בניינים בני 7-24 קומות עבור מלונות, מלונות דירות ושטחי מסחר נלווים. שניים מהמגדלים הוקמו במקטע הצפוני של הקרקע, ובבעלות החברה נותרו 75 דונם להקמת ארבעה בניינים נוספים.

 

מדובר במאבק שנמשך כבר קרוב לעשור, כאשר הדיון האחרון לפני הדיון בעליון היה בבית המשפט המחוזי בעתירה שהוגשה למחוזי דרשה החברה לבטל את החלטת המועצה הארצית שלטענתה היתה שגויה, גם ברמה הסביבתית. זאת בשל העובדה כי על פי התב"ע שחלה במקום, חלה חובה לתכנן את הרחבת רצועת החוף לטובת הוספת שימושים תיירותיים. החברה אף טענה לפגיעה בה, לאחר שקידמה את התוכנית להרחבת החוף במשך שנים והשקיעה בכך מילוני שקלים, וזאת על בסיס תוכנית מאושרת להוספת שטחי מלונאות במקום.

 

מחברת חוף הכרמל נמסר: "בית המשפט העליון מכיר בפסק הדין באופן חד משמעי בזכויותיה הקנייניות של החברה במקרקעין ובזכותה לממשן למטרות תיירות ונופש. שופטי העליון ממליצים בפסק דינם בחום לכלל הגורמים להמשיך ולקדם לצד התכנית למימוש הזכויות במקרקעי החברה, את האפשרות לניידן לקרקע חליפית. מהחלטת השופטים עולה כי התנהלות המדינה מקימה לחברה לכל הפחות זכות לתביעת פיצויים מעיריית חיפה וממוסדות התכנון בגין רמיסת זכויותיה הקנייניות של החברה לאורך השנים. החברה מצפה מעיריית חיפה וממוסדות התכנון לפעול ברוח המלצת בית המשפט העליון, ולצד זאת היא תמשיך לפעול על מנת לממש את זכויותיה במקרקעין בין אם בדרך של בנייה על מקרקעיה או באמצעות פיצוי כספי הולם".

 

x