$
חדשות נדל

המשרד להגנת הסביבה לתדיראן סוללות: "לא ניתן להקים מפעל בגבעת ברנר"

תדיראן רכשה מגרש בגבעת ברנר ב-100 מיליון שקל במטרה להקים עליו מפעל סוללות, אך בשל התנגדות התושבים והמועצה האזורית, לא קיבלה היתר בנייה להקמת המפעל והגישה על כך ערר שעדיין מתנהל. כעת הודיע המשרד להגנת הסביבה כי בשל שימוש שצפויה תדיראן לעשות בחומרים מסוכנים והסמיכות למבני ציבור- לא יינתן אישור להקמת המפעל

שלומית צור 12:0523.07.20

כבר שלוש שנים מנסה תדיראן להקים מפעל סוללות על מגרש המיועד לתעשייה בגבעת ברנר ונתקלת בהתנגדות ממושכת של המועצה האזורית, ותושבי האזור. כעת חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה שהתקבלה השבוע, מזהירה כי במסגרת המפעל המתוכנן צפוי להתבצע שימוש בחומרים מסוכנים, שאינם עולים בקנה אחד עם מבני ציבור המתוכננים בסמוך. במחלוקת צפויה להכריע בקרוב ועדת הערר המחוזית.

 

 

"מפעל תדיראן מבקש להעתיק את מיקומו מקרית ערון לשטח חדש בבעלותו המצוי בגבעת ברנר", נכתב בחוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה ששוגרה למנכ"ל תדיראן סוללות יגאל כרמי. "המפעל המתוכנן צפוי לקום במרחק 210 מטרים ממגורים גבעת ברנר. על פי חוות דעת של ראש אגף חומרים מסוכנים רומי אבן דנן, המפעל מבקש להחזיק בחומר תיוניל כלוריד, חומר רעיל מאוד אשר מגיב באלימות עם מים ולחות כך שעלולים להיווצר גזים רעילים ביותר".

השטח בגבעת ברנר עליו מבקשת תדיראן להקים מפעל השטח בגבעת ברנר עליו מבקשת תדיראן להקים מפעל צילום: מועצה אזורית ברנר

 

בנוסף קובעת חוות הדעת כי תדיראן לא הציגה נתונים חישוביים שמבהירים כי תיווצר מניעת החומר הרעיל להגיע למבני ציבור רגישים הסמוכים למפעל. "לפיכך התוכנית להקמת המפעל אינה עומדת במדיניות המשרד למרחקי הפרדה. בנתונים אלה לא ניתן לאשר את הקמת המפעל במקום המוצע".

 

בשנת 2016 רכשה תדיראן את המגרש ב-100 מיליון שקל, על מנת להעתיק אליו את מפעל הסוללות הממוקם בקרית עקרון, במטרה להרחיבו. בינואר 2017 החלה תדיראן לקדם בקשה להיתר בנייה להקמת המפעל על המגרש, ולטענתה, נתקלה בקשיים רבים מצד הוועדה המקומית והמועצה האזורית, שאינן מעוניינות בהקמת המפעל במקום בשל התנגדות התושבים באזור ועל כן מונעות בכך דרך מהחברה לקבל היתר בנייה.

 

ביוני 2019 החליטה הוועדה המקומית לדחות את תוכנית הבינוי שהגישה תדיראן להקמת המפעל. על החלטה זו, הגישה תדיראן ערר לוועדת הערר המחוזית בו טענה כי משנת 2017 היא מנסה לקבל היתר בנייה להקמת המפעל, אך נתקלת בהתנהלות שלטענתה מקוממת של הוועדה המקומית והמועצה האזורית. בערר שהוגש באמצעות עוה"ד אבי פורטן וקירה לרנר ממשרד אגמון ושות' אגמון רוזנברג הכהן ושות' נטען כי "נפלו ליקויים חמורים מאוד בהתנהלותה ובהחלטתה של הוועדה המקומית אשר מונעת משיקולים זרים, ולא ענייניים חוטאת לתפקידה הציבורי ועושה כל ביכולתה על מנת לפגוע בתדיראן ולמנוע את הקמת המפעל".

 

"התנגדות סתמית ולא מבוססת"

 

עוד נטען כי "ראש המועצה וחברים בוועדה המקומית לא מעוניינים בהקמת מפעל הסוללות וזאת בגין התנגדות סתמית ולא מבוססת של תושבי המועצה להקמת המפעל". לטענתה, בסרטון שהופץ בקבוצת מחאה של תושבי המועצה נראה ראש המועצה אומר כי "השיקולים שלי היום כראש מועצה הם שיקולים ציבוריים ולא תכנוניים. אעשה הכל במסגרת החוק ומפעל הסוללות לא יקום כאן".

 

לטענת תדיראן מדובר בתופעה פסולה של NIMBY - NOT IN MY BACK YARD. "בשל עמדתן זו של המועצה האזורית והוועדה המקומית, הקשו וסירבלו ללא כל הצדקה עניינית את ההליך להקמת המפעל ויזמו שוב ושוב הליכים תכנוניים שונים במטרה למנוע את הקמתו. התנהלות זו גרמה וגורמת לפגיעה קניינית וכלכלית קשה מאוד בתדיראן ולפגיעה באינטרס הציבורי לרבות בענף הכלכלה והתעשייה". תדיראן מבקשת מוועדת הערר לבטל את החלטת הוועדה המקומית, וכי ועדת הערר תיכנס לנעליה ותדון בבקשה להיתר להקמת המפעל.

 

 

דורון שידלוב ראש המועצה האזורית ברנר דורון שידלוב ראש המועצה האזורית ברנר צילום: מועצה אזורית ברנר

 

בדיון שהתקיים בוועדת הערר המחוזית אמר עו"ד מיכה גדרון המייצג את המועצה האזורית ברנר, כי הסמיכות של המגרש לבתי התושבים היא לב הבעיה, בשל החשש לשימוש בחומרים מסוכנים. כעת, עם חשיפת חוות הדעת של המשרד להגנת הסביבה, גם במועצה האזורית ברנר עומדים על כך שהמפעל לא יוקם: "תפקידה המרכזי של המועצה הוא לשמור על בריאות ואיכות חיי תושביה ולעמוד על המשמר, כי כל ההיבטים הסביבתיים והתכנוניים יתבצעו כדין וללא קיצורי דרך, כל שכן כאשר מדובר במפעל אשר פעילותו דורשת שימוש בחומרים מסוכנים, וכך היא עושה", אמר ראש המועצה האזורית ברנר דורון שידלוב. "ברור לכל בר דעת כי לא ניתן להקים את המפעל במיקום המבוקש. לא בכדי המשרד להגנת הסביבה קבע בחוות דעת מקצועית אובייקטיבית כי לא ניתן להקים את המפעל במיקום המבוקש ובסמיכות למגורים, בי"ס ומרחבים ציבוריים. נמשיך לעמוד על המשמר בכל דרך חוקית נגד הכוונה להקמת המפעל המסוכן לטובת בריאות ושלום הציבור".

 

במגרש הסמוך - תוכנית להקמת גינת משחקים לילדים

 

להליך בוועדת הערר, הצטרף בינתיים גם ועד הפעולה ברנר, בשל התנגדותם החריפה של התושבים להקמת המפעל. "על המגרש בו רוצים להקים את מפעל תדיראן קיימת רשימה ארוכה של סוגי מפעלים אסורים, שהשפעתם על הסביבה פחותה מההשפעה המסוכנת של תדיראן", אומר עו"ד אלי וילצי'ק ממשרד כהן וילצ'יק המייצג את התושבים. "ברשימה לא מופיע איסור על מפעל חומרים מסוכנים, כי אף אחד לא העלה על דעתו שבכלל תיתכן אפשרות שכזו. ולראיה - במגרש הסמוך קבעה התוכנית שימוש של שטח ציבורי פתוח להקמת גינת משחקים לילדים, ואפילו נקבעה חובה להקים בגינה קיר אקוסטי כדי לא להפריע לתושבי גבעת ברנר, שמתגוררים 200 מטר משם.

 

"הנסיון להכניס במקום כזה מפעל עם חומרים מסוכנים לאזור, הוא שימוש ציני בהוראות התוכנית ורחוק מאוד ממה שהתכוונו מתכנניה. במשך שנים נעשה מאמץ להעביר את המפעל שמסכן את בתי התושבים בקריית עקרון לאזורי תעשיה מרוחקים בדרום. כעת, משיקולי נוחות, מנסים להעביר את המטרד מעבר לכביש. תושבי המועצה לא יתנו לזה יד וילחמו על זכותם לחיות חיים בריאים ללא מפגעים סביבתיים מסכני חיים".

x