$
נדל

דו"ח המבקר

דו"ח המבקר על מחיר למשתכן: כל מה שכבר ידענו

בין הבעיות הידועות של התוכנית: אין מענה באזורי ביקוש, הדירות גדולות ויש איחור בזמנים. ולמה חיכו עם מסקנות שכל מתכנן ערים כבר התריע עליהן כמעט למן היום הראשון של התוכנית, עד לשלהי חודש מרץ 2020?

דרור מרמור 08:5424.03.20

כל הנורות הבהבו במשך תקופה ארוכה, כסף רב נשפך לשווא, אבל רק אחרי שהחולה הוגדר סופית שכיב מרע, הדו"ח הרפואי נכתב ופורסם. לא מדובר אמנם בדיני נפשות, אלא בסך הכל בדו"ח מבקר המדינה על תוכנית מחיר למשתכן. אבל נדמה שמדובר בעיקר בעוד דוגמא מקוממת ומכעיסה על איטיות ועל רפיסות הביקורת כשיטה.

 

 

המבקר מתניהו אנגלמן כותב בפתח הדו"ח כי "בחודשים פברואר עד ספטמבר 2018 בדק משרד מבקר המדינה כמה היבטים ביישום מחיר למשתכן". ראשית, למה חיכו שם עם התחלת הבדיקה מחודש מאי 2015, מועד כניסתו של משה כחלון למשרד האוצר והנפת הדגל של תוכנית מחיר למשתכן כפתרון מרכזי להורדת מחירי הדיור, ועד 2018?

הדירות ששווקו לא תאמו את צורכי זכאי מחיר למשתכן הדירות ששווקו לא תאמו את צורכי זכאי מחיר למשתכן

 

ולא פחות חשוב – למה חיכו עם מסקנות המבקר, מסקנות שכל עיתונאי, כל כלכלן מתחיל וכל מתכנן ערים כבר התריע עליהן כמעט למן היום הראשון של התוכנית, עד לשלהי חודש מרץ 2020? בתזמון שבו תפוגת התוכנית – ודאי בתצורתה, היקפה ועלותה הנוכחיים – כבר ממילא חלפה.

 

אחרי כולם

 

הביקורת בנוגע לבעיות אקוטיות בתוכנית נכתבה אינספור פעמים בחמש השנים האחרונות. להלן כמה דוגמאות: מכרזים להקמת דירות מוזלות שווקו לציבור במקומות שבהם למדינה יש קרקעות בשפע, ולא היכן שמחוסרי דירות רוצים לגור; שיווק דירות גדולות – 44% מהן בנות חמישה חדרים ומעלה ‑ שלא מתאימות למחוסרי דיור בתחילת דרכם; וכן עיכוב בבנייה לאחר שמרבית האישורים והקרקעות לא נמסרו בזמן לקבלנים.

 

אבל יותר משהדו"ח מלמד את קוראיו משהו חדש על תוכנית מחיר למשתכן, הוא מזכיר שהביקורת הישנה על מבקר המדינה עודנה רלבנטית. ובל נשכח שמדובר בגוף עם 600 עובדים ותקציב שנתי של 400 מיליון שקל. שוב מפרסם מבקר המדינה דו"ח מאוחר וצפוי, אחרי שהפטרון של התוכנית כבר מרוט נוצות, עוד רגע מחוץ למערכת וכשהתוכנית כבר בפרפורי גסיסה.

 

חמש שנים חלפו מאז שמבקר המדינה פרסם "דו"ח מיוחד" על משבר הדיור, שכלל גם הוא בעיקר את אותן בעיות מוכרות, שהתריע על חוסר הסנכרון והתכנון בין הגופים השונים. נדמה שכמעט דבר לא השתנה מאז באופן מהותי.

 

ושוב: בלי לוחות זמנים ובלי יעדים

 

ואולי המסקנה הכי חשובה ועצובה מהדו"ח הנוכחי היא שממשלת ישראל שוב גיבשה תוכנית גדולה ויקרה כל כך, בלי להציב שום לוחות זמנים ובלי לקבוע לה יעדים כמותיים. ומה שעצוב עוד יותר הוא שנראה שרק התפשטות נגיף הקורונה יכולה להכניע את מחירי הדיור

x