$
חדשות נדל

משבר הקורונה

אלפי פועלי בניין סינים לא הגיעו הבוקר לעבודה; קבלנים: "הם קיבלו הוראות מהשגרירות"

בענף מספרים כי באתרים מסוימים מדובר ב-100% ממצבת כוח האדם; עד הבוקר הסינים נחשבו לעוגן של הענף וקבלנים שהעסיקו בעיקר סינים עבדו כרגיל. משרד השיכון: "ענף הבנייה הוחרג כענף חיוני וככזה העובדים בו נדרשים לעבודה עפ"י הוראות משרד הבריאות"

דותן לוי 12:2922.03.20

אלפי סינים שעובדים בענף הבנייה בישראל לא הגיעו הבוקר לעבודה, כך נודע לכלכליסט. בשלב זה קשה להעריך את מספר הסינים שנעדרו, אך בענף מספרים כי באתרים מסוימים מדובר ב-100% ממצבת כוח האדם.

 

 

 

על פי גורמים בענף, הסינים קיבלו הוראה מהשגרירות הסינית שלא להגיע לעבודה, וחלקם בחרו ליישם זאת כבר הבוקר וגם נסיונות שכנוע מצד מנהלי העבודה והיזמים שמעסיקים אותם לא הצליחו להחזיר אותם לאתרים.

 

כך למשל באתר בפתח תקווה הגיעו לעבודות השלד רק 40% ממצבת העובדים הסינים. בעבודות הגמר המצב היה מעט טוב יותר והגיעו כ-90% מהם.

 

 

עובדי בניין סינים בישראל עובדי בניין סינים בישראל צילום: שאול גולן

 

נסים אחיעזרא, מנכ"ל חברת האחים דוניץ, אומר כי כל עובדי השלד לא יצאו הבוקר לעבודה. "יש לי 100 סינים שעובדים בכמה אתרים, באתר אחד בראשל"צ אנחנו בונים 3 מגדלים של 35 קומות. הם לנים אצלי ולא נדרשים לנסוע כל בוקר, נתתי להם בניין שלם שהם גרים בו באתר. הקבוצה של השלד לא יצאה הבוקר לעבודה ורק עובדי הגמר הגיעו. הבנו שאלה הנחיות של השגרירות הסינית שלא לצאת לעבודה. הבוס שלהם היה בשטח ניסה לשכנע אותם להגיע וכלום לא עוזר".

 

אלדד ניצן, יו"ר תאגידי כוח אדם זר ענף הבנייה, אמר הבוקר כי הסינים השביתו את האתרים. "הם קיבלו הוראה מהשגרירות שלא לצאת לעבודה, וחלקם ממש מפחדים, הם טוענים שאם יחלו ויהיה מחסור במכונות הנשמה יעדיפו את הטיפול בישראלים על פניהם", אמר.

 

לפי ניצן, בישראל יש כ-5,700 עובדים סינים שהגיעו במסגרת הסכמים שונים ועוד כ-2,500 עובדים שהגיעו במסגרת חברות זרות. לדבריו, כ-5,500 מתוך כ-8,200 פועלים לא הגיעו הבוקר, כלומר מדובר בכ-67% מהסינים שעובדים בישראל. עוד אומר ניצן, כי בעקבות זאת משרד השיכון פועל בנשוא מול השגרירות הסינית.

 

חשוב לציין, כי בניגוד למשבר שהיה מול הפלסטינים, אשר חלקם נשארו כעת לטווח ארוך בישראל, דווקא הסינים נחשבו עד כה לעוגן של הענף, והערכה היתה כי אתרים שבהם הם כוח העבודה המרכזי יוכלו לצלוח את המשבר עם פחות נזקים בהשוואה לאתרים שהתבססו על פלסטינים.

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "כלל ענף הבנייה הוחרג כענף חיוני וככזה העובדים בו נדרשים לעבודה מלאה תחת תנאים העומדים בהגבלות משרד הבריאות. ככזה, גם הפועלים הסינים, בדומה לכל יתר פועלי הבניין בישראל, מתבקשים לפעילות מלאה תוך קבלת התנאים המקסימליים המאפשרים פעילות, כגון מסכות מגן לפנים, כפפות וציוד היגיינה אישי. משרד הבינוי והשיכון פועל מול משרד החוץ והשגרירות הסינית להבטיח המשך עבודה רציף בתנאים שיבטיחו את בריאותם ושלומם של הפועלים".

x