$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בצל הבחירות: המיזם להכשרת עובדים ישראלים לענף הבנייה נעצר

המיזם, שנחתם ב-2014 וצבר תאוצה בשנתיים האחרונות, כולל הקמת מערך להכשרת וקליטת כ-2,000 עובדים ישראלים חדשים בענף. האוצר נימק את החלטתו לעצור את ההכשרות בהיעדרם של מקורות תקציביים ובצרכים דחופים יותר

בילי פרנקל 16:4601.03.20

המיזם להכשרת עובדים ישראלים לענף הבניין, שתפס תאוצה בשנתיים האחרונות, נעצר בעקבות החלטת משרד האוצר ובניגוד לדעתם של אנשי המקצוע במשרד העבודה והרווחה, האמונים על ביצוע ההכשרות. כך נודע לכלכליסט.

 

מדובר במיזם שאושר בהמשך להחלטת ממשלה משנת 2013 ושנחתם בספטמבר 2014 בין הממשלה לבין הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, עמותה שמופעלת על ידי התאחדות בוני הארץ והסתדרות עובדי הבניין והעץ. המיזם כלל הקמת מערך להכשרת וקליטת כ-2,000 עובדים ישראלים חדשים בענף, כאשר הממשלה הקצתה לו 87 מיליון שקל מתקציב המדינה והקרן הקצתה 3 מיליון שקל נוספים.

 

 

פועלים באתר בנייה בת"א פועלים באתר בנייה בת"א צילום: נעה קסלר

 

בשנים הראשונות התנהל המיזם בעצלתיים עם מספר קורסים בודדים ועשרות בודדות של עובדים שהוכשרו, אבל לפי נתוני משרד העובדה והרווחה - בשנתיים האחרונות הוא צבר תאוצה עם פתיחתם של 9 קורסים להכשרת שילדאים, במסגרתם הוכשרו 225 עובדים ישראלים חדשים. ההסכם הוארך במרץ 2018 לשנתיים נוספות, ותוקפו פג בסוף השבוע האחרון. באוצר החליטו שלא להאריך את תוקפו של ההסכם, וזאת על אף שבקופה נותרו עדין 72 מיליון שקל שלא נוצלו. גורמים הקשורים בהפעלת התוכנית טענו כי האוצר נימק את הסירוב בהיעדרם של מקורות תקציביים וצרכים דחופים יותר, והביעו חשש כי מרגע הפסקת התוכנית, סיכוי שתחודש הינו אפסי.

 

בשנת 2020 תוכננו להיפתח 8 קורסים נוספים להכשרת כ-200 עובדים. לפי יו"ר התסדרות עובדי הבניין והעץ, כ-120 נרשמים כבר ממתינים לפתיחתם של הקורסים הקרובים, שלא צפויים להתקיים נכון לכתיבת שורות אלו. לדבריו, "יש תקציב, הכל מוגדר ועובד, ופתאום נזה נפסק בגלל הבחירות".

 

במכתב ששלח לאחרונה הממונה על זרוע העבודה במשרד העבודה וברווחה מוטי אלישע, להתסדרות, לקבלנים ולמנכ"ל הקרן שמפעילים את התוכנית, הוא עדכן כי היה שמח להמשיך בשיתוף פעולה במיזם, אבל יאלץ להפסיק אותו לאור התנגדות האוצר. כפי שנכתב: "לצערי, על אף רצוננו להמשיך את שיתוף הפעולה, אנו נתקלים בקושי לעשות זאת לאור התנגדות משרד האוצר להארכת ההסכם. לאור זאת, ככל שלא יחול שינוי בעמדת האוצר בעתיד הקרוב, פעילותה מיזם לא תוארך בתום תקופת ההסכם".

 

במכתב הודגש גם כי למיזם חשיבות לא רק בהיבטי עידוד תעסוקת ישראלים, אלא בהגברת הבטיחות בענף המוביל במספר תאונות העבדוה הקטלניות במשק. לפי אלישע, "ברור לכולנו כי שיפור מקצועיותם של הפועלים המוכשרים במסגרת המיזם שבנדון מהווה גורם מסייע ומכפיל כוח להשגת המטרה ובהצלחת חיי אדם".

 

יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ, איציק מויאל, שלח מכתב לשר האוצר משה כחלון, בו ביקש להמשיך להפעיל את המיזם. בדבריו ציין כי רוב העובדים שסיימו את הכשרתם ממשיכים לקורס מסלול מנהלי עבודה, על רקע המחסור של כ-3,000 מנהלי עבודה וכ-25 אלף עובדים מקצועיים בענף לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. "כל גורמי המקצוע סבורים כמונו שמיזם זה מבורך, חיוני והכרחי בכדי לדאוג למחסור הגדול של העובדים המקצועיים בענף הבניין", כתב מויאל.

 

מהאוצר נמסר בתגובה: "ההסכם עם הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל הגיע לסיומו, זאת לאחר מספר הארכות מצד המדינה. לאחר הבחירות וכינון הממשלה החדשה ועם אישור תקציב מדינה, תהיה רשאית הממשלה החדשה להכליל נושאים שלא ניתן היה לממן במסגרת הוראות חוק היסוד, וזאת בהתאם לסדר העדיפות שיקבע על ידה. במקביל, הדרגים המקצועיים במשרד האוצר ובמשרדי הממשלה המקבילים עוסקים בבחינת הצרכים והפעילויות הנדרשות על מנת להציגם לממשלה החדשה עם כינונה".
x