$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בניגוד להחלטת משרדי האוצר והשיכון: פחות מ־1% מהדירות במחיר למשתכן הוקצו לדיור ציבורי

בדצמבר 2018 הוחלט להקצות עד 7% מהדירות במכרזי הפרויקט לטובת דיור ציבורי, אך בשטח המהלך כמעט ולא יושם. משרד האוצר ורשות מקרעקעי ישראל דחו בקשות של משרד הבינוי והשיכון להגדיל את שיעור הדירות המיועדות לדיור ציבורי

נמרוד בוסו 06:5825.09.19

פחות מ־1% מהדירות במכרזי מחיר למשתכן הוקצו למטרת דיור ציבורי - בניגוד להחלטת משרדי האוצר והשיכון, כך נודע ל"כלכליסט". בדצמבר האחרון הנחו המשרדים להקצות עד 7% מהדירות הנבנות בפרויקט לדיור ציבורי, אך בשטח ההחלטה כמעט ולא מיושמת.

 

דיור ציבורי הוא מאגר דירות בבעלות המדינה המיועד למשפחות במצב כלכלי קשה אשר אינן מסוגלות לשכור דירה בשוק החופשי. כיום ניתנת הזכאות לדיור מסוג זה על ידי משרדי השיכון והקליטה, בעיקר לנכים רתוקים, אמהות יחידניות מרובות ילדים, וקשישים.

 

כנס מחיר למשתכן בעפולה ב-2016 כנס מחיר למשתכן בעפולה ב-2016 צילום: אפי שריר

 

כאן לא גרים בכבוד

 

על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון, מאז דצמבר 2018, אז התקבלה ההחלטה, נסגרו בהצלחה רק חמישה מכרזי קרקע למגורים שכללו מכסה כלשהי של דירות לדיור הציבורי, בהיקף כולל של 120 דירות: 54 בראש העין, 35 בירושלים, 15 בבאר יעקב, 11 באבן יהודה ו־5 באריאל.

 

במשרד הבינוי והשיכון וברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ציינו כי במכרז מחיר למשתכן באור יהודה שמתקיים בימים אלה וטרם נסגר, נכללו 30 דירות נוספות עבור הדיור הציבורי, וכי 118 דירות נוספות צפויות להיכלל בארבעה מכרזים שכבר אושרו אך טרם פורסמו: 95 דירות באשדוד, 15 בלוד, 5 באריאל ו־3 בירושלים.

 

את היוזמה להקצות חלק מקרקעות המדינה לדיור ציבורי החל לדחוף ב־2018 שר הבינוי והשיכון לשעבר יואב גלנט, במסגרתה של תוכנית "לגור בכבוד" שביקשה להוסיף למאגר הדיור הציבורי אלפי דירות בשנה במגוון דרכים. התוכנית קודמה על רקע מצבו הקשה של המאגר, המצטמק במהירות במהלך שני העשורים האחרונים ואינו עונה על הצרכים. כיום ישנם בישראל כ־3,700 משקי בית חסרי דירה על אף שהוגדרו על ידי משרד השיכון כזכאי דיור ציבורי, וקרוב ל־30 אלף משקי בית זכאי משרד הקליטה, רובם קשישים.

 

היחס הראשוני של משרד האוצר לתוכניתו של גלנט היה שלילי, בעיקר בשל עלויותיה הגבוהות. במקביל, באותה התקופה היו יחסיהם האישיים של גלנט ושר האוצר משה כחלון מתוחים וגם זה לא תרם לקידום היוזמה. לאחר מספר חודשים הצליחו השניים להגיע להסכמות והחליטו להקצות עד 7% מהדירות המשווקות במכרזי מחיר למשתכן לדיור ציבורי, וכי אלה יועברו על ידי היזם לידי משרד הבינוי והשיכון ללא תמורה. בסוף דצמבר האחרון קיבלה ההחלטה תוקף רשמי כשאושרה במועצת מקרקעי ישראל. מספר ימים לאחר מכן עזב גלנט את המשרד, ובמקומו מונתה לתפקיד יפעת שאשא־ביטון.

 

 

האוצר דחה את הבקשות

 

כבר עם קבלת ההחלטה היו גורמים במשרד השיכון שהזהירו כי נוסחה, שאינו מתחייב לשיעור ספציפי, יביא לכך שבפועל ההחלטה לא תמומש. מי שאחראי לקבוע את שיעור ההקצאה היא הוועדה לתכנון ופיתוח במשרד האוצר (ות"פ), שבראשותה עומד יו"ר מטה הדיור זאב בילסקי, וחברים בה נציגי משרד הבינוי והשיכון, רמ"י והאוצר.

 

לדברי מקורות, במהלך החודשים מאז ההחלטה, קרה לא פעם שמשרד השיכון ביקש לכלול שיעור מסוים של דירות דיור ציבורי במכרזים שפורסמו, אך נדחה על ידי הות"פ בשל התנגדויות שהעלו רמ"י והאוצר.

 

מרמ"י ומשרד האוצר נמסר בתגובה: "החלטת מועצת מקרקעי ישראל קבעה כי הות"פ רשאית להקצות עד 7% ממתחם שיווק מסוים עבור דיור ציבורי ובכפוף להיתכנות כלכלית. בימים האחרונים נסגרו מכרזים שכללו הקצאת דירות עבור הדיור הציבורי, בהם מכרז בבאר יעקב. במסגרת שיווקים שכבר פורסמו אך טרם נבחר בהם זוכה, הוקצו עוד 24 דירות באור יהודה. פרסום המכרזים נעשה בהתאם להחלטות המועצה, על פי שיקולים מקצועיים, ובהתאם להיתכנות הכלכלית של כל מכרז".

 

ממשרד השיכון נמסר: "בתשעה החודשים האחרונים הוקצה מספר חסר תקדים של דירות לדיור הציבורי מתוך מכרזי קרקע, זאת לעומת מספר קטן בהרבה שהוקצה בארבע השנים שקדמו לכך. זאת, למרות תקופת בחירות מתמשכת ועל אף התנגדויות של ראשי ערים וקבלנים לשילוב דיור ציבורי. עד כה, סוכם על 318 דירות בשלבי הקצאה שונים, ו־22 דירות נוספות ביישוב רכסים יעלו לדיון השבוע. במספר מקרים נתקל המשרד בקשיי הקצאה עקב לחצים והתנגדות של ראשי ערים לשילוב דיור ציבורי בשכונות החדשות".

 

דני גיגי מפורום הדיור הציבורי אמר בעקבות חשיפת הנתונים כי "במשך יותר משני עשורים ממשלת ישראל מבצעת פשע נגד אזרחי המדינה כשהיא מחסלת את הדיור הציבורי. גם עכשיו, כשיש החלטה ברורה של מועצת מקרקעי ישראל להקצות דירות ממחיר למשתכן לטובת הנושא, רשות מקרקעי ישראל מעכבת את הביצוע ופוגעת בממתינים לדירות. חסרות בישראל עשרות אלפי דירות ציבוריות גם על פי דו"ח הוועדה למלחמה בעוני וגם בהשוואה למדינות אחרות בעולם, ולמרות זאת הממשלה לא עושה כלום כדי לתקן את המצב. לא יתכן שמצד אחד ראש הממשלה מתפאר לפני הבחירות בסיוע ובחיזוק של הדיור הציבורי, ומצד שני ממשלתו פועלת מאחורי הקלעים לחיסול הדיור הציבורי. אנו נחושים להמשיך במאבק למען אזרחי המדינה, ולא ניתן לממשלה להמשיך בהתעללות הזאת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x