$
חדשות נדל

בדיקת כלכליסט

הנדל"ניסטים שמתדלקים את המועמדים לרשויות המקומיות

המירוץ לרשויות המקומיות ניזון מכספי תרומות, שמגיע לעתים מגורמים בעלי אינטרס בערים. כלכליסט צלל לעומק הנתונים ומיפה את אנשי הנדל"ן והעסקים שתרמו לקמפיינים של המועמדים הבולטים בנתניה, ראשון לציון, רמת גן ורחובות

נמרוד בוסו, ענת דניאלי ואמיתי גזית 06:4825.10.18

ביום שלישי יתקיימו הבחירות לרשויות המקומיות. אלא שזמן רב לפני שהציבור הרחב ישלשל פתקים לקלפי, כבר היו מי ששלשלו אלפי שקלים לקופות קמפייני הבחירות של המועמדים השונים.

 

לעתים מדובר באזרחים מעורבים ובבני משפחה, אך בחלק גדול מהמקרים מדובר בקבלנים, אנשי עסקים, ובעלי אינטרסים שונים ברשויות המקומיות. מן הסתם, התרומות הללו ניתנות בציפייה כי ביום שאחרי הבחירות, המועמדים יגמלו להם בדרכים שונות - מפתיחת דלתות העירייה ועד הרמת אצבע בזמן הנכון בדיוני ועדות התכנון והבנייה.

 

על מנת להגדיל את השקיפות, המועמדים מחויבים לדווח על כלל התרומות למבקר המדינה, שמציג את המידע לציבור באתר אינטרנט ייעודי. "כלכליסט" סרק את אתר המבקר ואסף מידע על התורמים כדי לגלות מי הם אנשי העסקים החפצים ביקרם של המועמדים.

 

 

 

 

הבדיקה התמקדה בעיקר בערים שבהן התעוררו בשנים האחרונות פרשיות וחקירות שחיתות הקשורות ביחסי נבחרי הציבור עם אנשי ההון, בעיקר עם קבלנים. עם זאת, חשוב להדגיש כי כל התרומות המפורטות כאן ובתרשים הועברו באופן חוקי ואין בהן טענה כלפי המועמדים.

 

החוק מגביל את גובה התרומה מכל אדם ל־5,000 שקל, סכום שעבורו אף נבחר ציבור לא יסכן את יושרתו או צווארו. אלא שישנן דרכים שונות לעקוף מגבלה זו, בעיקר באמצעות תרומה של כמה בני משפחה או העברת התרומה באמצעות אנשים אלמונים לחלוטין.

 

נתניה: פיירברג בצמרת

 

במרוץ לראשות עיריית נתניה, ראש העיר המכהנת מרים פיירברג מובילה בענק בגיוס התרומות. נתניה אחת, הרשימה בראשות פיירברג, גייסה תרומות של כ־878 אלף שקל, מתוך תרומות של כמיליון שקל לכלל המועמדים בעיר. הרשימה גייסה בנוסף ערבויות בהיקף של 350 אלף שקל. בסך הכל, גייסה הרשימה 1.23 מיליון שקל.

לשם השוואה, רשימת נתניה שלנו של יוני ג׳ורנו גייסה תרומות בהיקף של 100 אלף שקל וסיעת הוד לנתניה של המועמד מוטי הוד גייסה 30.2 אלף שקל.

 

פיירברג עצמה, וכן בעלה ובנה, חשודים בעבירות שוחד, המתמקדות בקשרים פסולים לכאורה עם קבלנים בעיר. למרות החשדות, כמה סקרים ממקמים את פיירברג כמתמודדת המובילה בנתניה.

 

בין התורמים הבולטים לקמפיין של פיירברג ניתן למנות את האחים יעקב ורונן בריגה, בעלי חברת הנדל"ן בריגה הפעילה בפרויקטים שונים בנתניה.

 

רשימת התורמים לפיירברג מתחום הנדל"ן ארוכה, וכוללת בין היתר את יגאל דמרי, בעל חברת הנדל"ן י.ח. דמרי הנסחרת בבורסה, שבנתה בין היתר גם בנתניה; את גדעון ביקל, בעלי קניון הדרים בנתניה; את בעלי חברת הבנייה מ. אביב מרדכי אביב; את רפאל ויצחק רפאלי, בעלי חברת הנדלן קבוצת רפאלי; ואת בעלי חברת הנדל"ן החברה להתחדשות נתניה מנשא זוארץ.

 

עוד תרמו לפיירברג סגן יו"ר טמפו אמיר בורנשטיין ואמו לאה וכך גם המשנה למנכ"ל טמפו דניאל בר ואמו רינה. מפעל טמפו ממוקם באזור התעשייה וגורר תלונות מצד תושבי האזור.

 

מרשימתה של פיירברג נמסר בתגובה: "סיעת נתניה אחת פעלה, פועלת ותפעל בנושא לפי חוק. הכל גלוי ומדווח לציבור בשקיפות מוחלטת. לצערנו, בשיטה הקיימת אין דרך לממן מערכת בחירות אלא באמצעות תרומות או הלוואות הניתנות מאנשים פרטיים. ביקשנו מוועדת הפנים של הכנסת ומהשלטות המקומי להתמודד עם הנושא. מוזר לנו הצורך להצטדק על כך שאנו שומרי חוק ולכן לא נעשה כן".

  

 צילומים: יריב כץ, אוראל כהן, קובי קואנקס, עמית שעל, מיקי אלון

 

ראשון לציון: ראש בראש

 

במקרה של התחרות על ראשות עיריית ראשון לציון, שניים מהמתמודדים גרפו את כל קופת התרומות: ראש העירייה המכהן דב צור, שקיבל 424 אלף שקל, והיריב המרכזי רז קינסטליך, שקיבל 357 אלף שקל.

 

מבין תורמיו של צור, בולטים כמה שמות מענף הנדל"ן, ובהם האחים שוקי ושלומי זליג, מנכ"לים משותפים של חברת הנדל"ן שמשון זליג.

 

תורמים בולטים נוספים מתחום הנדל"ן הם צבי צרפתי, בעלי חברת צרפתי צבי ובניו; אברהם זאנטקרן, שבונה בשכונת הרקפות בעיר; שלומי טהורי, יזם נדל"ן תושב תל אביב ובן זוגה לשעבר של ענבל אור; וניסן ברקאי, קבלן מקומי.

 

גם רשימת התורמים של קינסטליך כוללת לא מעט קבלנים. על אלה נמנים שרון פרשקובסקי, מנכ"ל חברת הבנייה פרשקובסקי הבונה בעיר; פליקס כהן, אחד הקבלנים הגדולים והוותיקים בראשון לציון; אברהם חממי, בן למשפחת חממי העוסקת בייזום נדל"ן בעיר; ודקלה אמסלם, אשתו של מנכ"ל חברת הבנייה אלמוג כ.ד.א.י. בעלי החברה איציק אמסלם הורשע לפני כמה חודשים במרמה במסגרת הסדר טיעון, בשל אי סדרים בפרויקט שהקים בראשון לציון.

 

מסיעת רק ראשון של צור נמסר בתגובה: "הסיעה קיבלה עשרות רבות של תרומות, כולן מדווחות כחוק. חלק ניכר מהתורמים הם חברים, מכרים, משפחה וחברי ילדות".

מרז קינסטליך נמסר בתגובה: "כל תורמי בחרו לעשות כן מתוך אמונה בי. סיעת הירוקים+הצעירים שבראשה אני עומד היא סיעה עצמאית שאינה נתמכת על ידי מפלגות ועסקנים".

 

 צילומים: יריב כץ, אוראל כהן, קובי קואנקס, עמית שעל, מיקי אלון

 

רמת גן: חביב יזמי התמ"א

 

ברמת גן, 281 ראש העירייה המכהן ישראל זינגר גייס תרומות בהיקף של 281 אלף שקל. הבא בתור אחריו בהיקף התרומות הוא יאיר דמארי, מנכ"ל החברה העירונית מפעלי בית עמנואל, עם 126.5 אלף שקל. למקום השלישי הגיע הח"כ לשעבר כרמל שאמה הכהן, עם 86 אלף שקל.

 

בניגוד למירוץ בראשון לציון, ברמת גן ברור למדי במי תומך הסקטור העסקי והנדל"ני. כמעט כל אנשי העסקים הבולטים המצוינים באתר מבקר המדינה הפנו את תרומותיהם לזינגר.

 

על רשימה זו נמנים דוד מגן, קבלן פעיל בעיר ויו"ר כבוד של ארגון קבלני מחוז דן; עו"ד עמיר רייסמן, שותף במשרד רייסמן־גור המתמחה בקידום פרויקטי תמ"א 38; עו"ד אלון פלס, קרוב משפחה של רייסמן הפעיל גם הוא בנדל"ן בעיר ומשמש כמנהל מיוחד לחלק מנכסיה של ענבל אור; ורוני עמר, המשתייך למשפחת עמרשלה עסקים ונכסים בשכונת רמת עמידר בעיר.

 

ברשימת התורמים לזינגר ניתן למנות גם את רחל, מזל ואתי קופרלי. משפחת קופרלי היא מבעלות רשת הסופרמרקטים חצי חינם.

 

עוד מופיעים ברשימת התורמים של זינגר נשיא בורסת היהלומים שמואל שניצר; יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי ששימש כסגן ראש עיריית רמת גן; איש העסקים שלמה איליה; ואיש העסקים נמרוד ורד, לשעבר בעלי הכח רמת גן. ורד תרם גם לרשימה של דמארי.

 

דמארי קיבל תרומות מעוד כמה תורמים בולטים, ובהם תמר ברוש, אשתו של יו"ר התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, שהיה בעצמו חבר מועצה בעיר 14 שנה.

מישראל זינגר נמסר בתגובה: "סיעת זינגר לרמת גן קיבלה ומקבלת תרומות כפי שנוהגים מרבית המועמדים בבחירות ברחבי הארץ בכלל וכך גם המתמודדים האחרים ברמת גן. כל התרומות שהתקבלו נבדקו ועמדו בהוראות חוק".

 

בנוסף הצביעו גורמים בסביבתו של זינגר על הפער העצום בין עלותו המוערכת של הקמפיין של שאמה הכהן – מעל מיליון שקל עד כה - ובין ההיקף הזעום של התרומות המופיעות באתר המבקר ורמזו על חוסר שקיפות. בתגובה לפניית "כלכליסט" אל שאמה הכהן בנושא נמסר לנו כי במסגרת הסכם עם מפלגת כולנו התומכת בו זכה המועמד לתקצוב של חצי מיליון שקל וכי הוא לקח הלוואות של מאות אלפי שקלים על חשבון ההחזר, שלו ככל הנראה יזכה ממשרד הפנים לאחר הבחירות.

 

רחובות: מחפשים דיל

 

בבחירות המקומיות ברחובות, שיאן התרומות כלל לא מתמודד על ראשות העירייה. למעשה, אף אחד לא מתמודד עליה, למעט ראש העירייה המכהן רחמים מלול.

 

מי שבכל זאת מוביל את רשימת התרומות הוא סגן ראש העירייה מתן דיל, שהרשימה בראשותו גייסה 125 אלף שקל. שתי הרשימות הנוספות שדיווחו על תרומות הגיעו כל אחת לתרומות של כ־20 אלף שקל.

 

מבין התורמים לדיל, חמישה מוכרים לכל העוסקים בנדל"ן בעיר: אביב מרכס, בעל חברת אביב מרכס הבונה בין היתר שני בניינים באזור התעסוקה הסמוך לתחנת הרכבת בעיר; יעקב רוטמן, קבלן ותיק הבונה בנייני מגורים בשכונת רחובות המדע; ועוז גלבוע ושותפו טל בר, שיזמו כמה בנייני משרדים בעיר ופועלים כיום בהקמת אזור התעסוקה החדש פארק הורוביץ. גם ברחובות מופיע שמו של מנכ"ל צוות 3 ניר גלבוע, אחיו של עוז גלבוע.

 

יזמי נדל"ן מוצאים עניין רב ברחובות, שכן בשנים האחרונות מקודמות בה שורה של תוכניות שיכולות להכפיל את מספר הדירות ברחובות. בין היתר, קיימות שלוש תוכניות ענק שאישורן יפשיר אלפי דונמים של קרקע חקלאית בעיק.

 

ממתן דיל נמסר בתגובה: "אני מפרסם את רשימת תומכי בשמחה ומברך על השקיפות, כמו גם על פנייתכם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x