$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

משרד החקלאות מעכב 4,000 דירות באזור י–ם

תוכנית מטה יהודה, שאושרה לפני כחודש, תעלה לדיון נוסף, לאחר שהמועצה האזורית התנגדה לציפוף הבנייה ולהכבדת הרגולציה על מתקנים חקלאיים

נמרוד בוסו 08:4503.10.18

משרד החקלאות ומשרד התיירות מעכבים את אישורה הסופי של תוכנית המתאר של מטה יהודה, הכוללת תוספת בנייה של כ־4,000 דירות ופוטנציאל לאלפי צימרים נוספים במרחב הכפרי הסובב את ירושלים. על רקע זאת יתקיים בשבוע הבא דיון נוסף בתוכנית בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, שלפני כחודש אישרה את התוכנית המקיפה 57 יישובים חקלאיים, כך נודע ל”כלכליסט”.

 

לאחרונה שניים מחברי הוועדה, המייצגים את משרדי החקלאות והתיירות, הגישו התנגדות לתוכנית המתאר למטה יהודה, שמקודמת זה עשור וכעת מצויה בשלבי אישור אחרונים. השניים הגישו את ההתנגדות לבקשתה של מועצת מטה יהודה, שהתנגדה לשתי החלטות של הוועדה המחוזית.

 

 

 

הוועדה החליטה להקשיח את הליך האישור לבניית מבנים חקלאים חדשים, דוגמת לולים או רפתות, וקבעה כי לא יתאפשר להסתפק בהוצאת היתר מהוועדה המקומית, אלא יהיה צורך לאשר תוכנית עבור כל מבנה כזה. כמו כן החליטה הוועדה כי תוספת יחידות דיור לנחלה יוכלו החקלאים לקבל רק אם אלה ייבנו על גגות מבנים קיימים, כדי לצופף את הבנייה ככל האפשר ולשמור על עתודות קרקע.

 

המועצה האזורית התנגדה לשתי החלטות אלה של הוועדה המחוזית, ופנתה אל שני חברי ועדה — ציון גזל, נציג משרד החקלאות, ואבישי בר אושר, נציג משרד התיירות — כדי שיגישו בקשה לדיון נוסף. זאת מאחר שעל פי חוקי התכנון והבנייה, צריך שלפחות שני חברי ועדה מחוזית ידרשו לקיים דיון נוסף באחת מהחלטות הוועדה כדי שדיון כזה יתקיים.

 

 

מושב בית זית. הצליח להיכלל בתוכנית המתאר מושב בית זית. הצליח להיכלל בתוכנית המתאר צילום: ערן גל-אור

 

לדברי מתכננת מחוז ירושלים, שירה תלמי, ההליך שנקטה המועצה עם נציגי משרד התיירות והחקלאות פוגע בסופו של דבר גם ביישובי המועצה וגם בהיצע הדיור באזור ירושלים: “מדובר בתוספת משמעותית של דירות, שממנה צפויים ליהנות בראש וראשונה החקלאים. הסיבה שדרשנו שככל הניתן יחידות הדיור הנוספות יהיו על גג היחידות הקיימות, ולא בשטח נפרד, היא שהקרקעות במדינה כולה הן משאב במחסור גדול, וזו מגמה שעתידה ללכת ולהתעצם. כשבעוד 30 שנה מהיום יתקבלו החלטות על המשך ציפוף הבינוי במרחב הכפרי, חשוב שיהיו עתודות קרקע לבצע זאת“.

 

במהלך השנה האחרונה עמדה התוכנית בלבו של מאבק חריף. הוועדה המחוזית הפקידה תוכנית שלא כללה שבעה מיישובי המועצה, ובהם אורה, עמינדב ובית זית, במטרה להשתמש בהם כעתודות קרקע להתרחבות עתידית של ירושלים ובית שמש – ואילו המועצה האזורית מטה יהודה התנגדה בחריפות לאי הכללת אותם יישובים בתוכנית. בסופו של דבר הצליחה המועצה להביא להכללת שבעת היישובים בתוכנית.

 

המועצה זכתה גם להישגים נוספים בדמות אפשרות לבנות עד חמש יחידות דיור בכל אחת מנחלות המושבים; והכללת תוכנית האב לתיירות, שאישרה המועצה ב־2011, בתוכנית המתאר — דבר שצפוי לאפשר מאות מיזמי תיירות ביישובי המועצה, ובהם צימרים, חוות מבקרים, שווקים ובתי קפה.

אך שני הסעיפים בהם עמדת המועצה נדחתה, הביאו אותה לדרוש עוד דיון.

 

מהמועצה האזורית מטה יהודה נמסר: "המועצה מקדמת את התכנית מאז 2013, וביתר שאת בחודשים האחרונים, זאת בעקבות ההחלטה לגרוע מהתוכנית שבעה יישובים, שאכן הושבו אליה בעקבות מחאת המועצה. זכותה וחובתה של המועצה לעמוד גם על תיקונים מהותיים נוספים שלדעתה נדרשים בתכנית האב”.

ממשרד התיירות נמסר: “הבקשה לדיון נוסף היא של גורמי המקצוע במטרה לעבות ולהרחיב את המתחמים התיירותיים במטה יהודה”.

 

ממשרד החקלאות נמסר: “הוועדה המחוזית החליטה כי כל מבנה חקלאי יידרש לאישור הוועדה המחוזית במקום לוועדה המקומית. אנו סבורים כי קביעה זו מהווה נטל רגולטורי מיותר, אשר יכביד על הפיתוח החקלאי”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x