$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

קרב על פינוי־בינוי עורר זעם בעיריית ת"א

מכתב ששלח עו”ד משה רז־כהן לתושבי מתחם בעיר המיועד לפינוי־בינוי עורר כעס בעירייה שטענה כי הוא "מפעיל עליהם לחץ לא סביר". רז־כהן: “המכתב תמוה”

דותן לוי 08:1713.06.18

בצעד חריג התערבה לאחרונה עיריית תל אביב־יפו במאבק בין שני עורכי דין המייצגים קבוצות תושבים שונות במתחם גני לבנה המיועד לפינוי־בינוי בדרום־מזרח העיר, כך נודע ל"כלכליסט". במתחם, התגבשו בשנתיים האחרונות שתי קבוצות תושבים המבקשות לקדם פרויקט פינוי־בינוי. עבור חברות הבנייה זה מתחם נחשק במיוחד, שכן קיימות בו זכויות לבניית 1,100 דירות במקום 330 קיימות.

 

 

 

לפני כמה שנים שכרה נציגות תושבי המתחם את שירותיו של עו"ד משה רז־כהן, אחד מעורכי הדין הידועים בתחום ההתחדשות העירונית, כדי שינהל מטעמה את ההליך, שכולל בין היתר בחירת יזם בהליך כמו־מכרזי שבו נבחרה חברת הבנייה "אאורה" אך תוך כדי ההליך הוקמה קבוצת תושבים נוספת ששכרה את שירותיו של עו"ד ארנון יהב מיהב ושות', וזו בחרה בהצעה משותפת של חברות אשדר וקרסו נדל"ן. כיום מקודמים במתחם שני ההליכים, מצד אאורה ומצד אשדר־קרסו, ושתי תוכניות שונות הוגשו לעיריית תל אביב. בשל כפל ההליכים מתכוונת העירייה לקיים סקר בקרב בעלי הנכסים אשר לאופי התכנון המועדף עליהם.

 

עו"ד משה רז כהן עו"ד משה רז כהן

 

לקראת הסקר שלח עו"ד רז־כהן מכתב לתושבי השכונה, ובו קרא להם לתמוך בחברת אאורה: "אגף התכנון בעיריית תל אביב אינו תומך בקידום יוזמות במקביל. רק יזם שיציג בפני העירייה תוכנית הזוכה לתמיכה רחבה של בעלי הדירות במתחם יוכל לקדם את הפרויקט", כתב, והוסיף כי מאחר שעשרות בעלי נכסים כבר חתמו על הסכמים עם אאורה, רק בחירה בתוכנית שלה תביא להמשך קידום ההליך, בעוד שבחירה בתוכנית המתחרה תביא לעצירת הפיתוח במתחם לשנים רבות. "בימים הקרובים לכשיוצג הסקר, נציגי משרדי, נציגי אאורה וחברי הנציגות יסייעו לכם במתן מענה לסקר", הוסיף.

 

“אי דיוקים גסים”

 

בעירייה מאוד לא אהבו את מכתבו של רז־כהן. עו"ד חגית המאירי־פרלוט, העוזרת הראשית ליועמ"ש העירייה עו"ד עוזי סלמן, כתבה מכתב חריף ובו ביקורת על רז־כהן עצמו, תוך שהיא אף מתייחסת אליו במכתבה, ייתכן כי בטעות, כעורך דינה של אאורה, ולא של התושבים: "עיריית ת"א רואה בחומרה רבה את האמור במכתבך, הלוקה באי דיוקים גסים, אשר יש בהם כדי להטעות את דיירי המתחם", לשון המכתב. "מכתבך מהלך אימים על הדיירים ומפעיל עליהם לחץ לא סביר לתמוך בתכנון של מרשך, הגם שזה אינו התכנון היחידי במתחם ובשלב זה עיריית ת"א אינה מחויבת לאף אחת מהצעות התכנון".

 

 

מתחם גני לבנה המיועד לפינוי בינוי מתחם גני לבנה המיועד לפינוי בינוי צילום: עמית שעל

 

 

עוד כתבה המאירי־פרלוט, כי עולה ממכתבו, כי יש בכוונתו להתערב בתסקיר החברתי של העירייה אשר מטרתו לערוך ניתוח אובייקטיבי של האוכלוסייה מבחינה חברתית. התערבות זאת הוגדרה על ידה כ"עזות מצח אשר אינה משתמעת לשתי פנים", אשר מחבלת במטרות התסקיר.

 

“המכתב לא הגיע אלי”

 

בשיחה עם "כלכליסט", אמר עו"ד רז־כהן כי מכתבה של המאירי תמוה בעיניו, הן בשל הנוסח החריף שבו נכתב, והן משום שהמכתב כלל לא נשלח אליו אלא אל הדיירים. במכתב תשובה לעירייה, כתב כי בנוסח המכתב יש כדי לפגוע בשמו בקרב לקוחותיו ובמשלח ידו. "יש לראות בפנייה זו משום התראה לפני תביעה לפי הוראת חוק איסור לשון הרע", כתב.

 

מחברת אאורה נמסר בתגובה: "אאורה נבחרה לקדם את הפרויקט לפני כשנה, במסגרת מכרז שנערך מטעם נציגות נרחבת של הדיירים ובא כוחם, עו"ד משה רז־ כהן. הדיירים והם בלבד, בוחרים את עורך דינם ואאורה אינה מעורבת בהליך”. מעיריית תל אביב נמסר כי היא “מונעת מרצון לשמור על תושבי השכונה, להבטיח את זכויותיהם ולקדם התחדשות עירונית הוגנת”.

 

עו"ד דפנה סירוטה מנהלת מחלקת ההתחדשות העירונית והנדל"ן במשרד עו"ד צבי שוב המייצגת את יזמי הפיתוח של הפרויקט שקדמו את התב"ע מול עיריית תל אביב אמרה, "פעמים רבות קיים פער גדול בין התמורה אותה מבטיחים היזמים לדיירים בפרויקטי פינוי בינוי לבין זה שניתן יהיה לקבל בפועל לאור מדיניות העיריה. ברור לכולם שעל מנת לקדם תכניות ולבצע פינוי בינוי יש צורך שהפרויקט יהיה כלכלי הן ליזם ומשתלם לתושב המשפר תנאי חייו, אולם הרשויות שלא רוצות לייצר כמות דירות גדולה מדי, בודקות את רף הכלכליות ומאשרות זכויות בהתאם ולא יותר, עם זאת, לאור התחרות בין החברות כיום, בהבינן כי אין מנוס אלא לחדור לתחום ההתחדשות העירונית, חלק מהחברות "מכניסות רגל" למתחם בו פעלו שנים גורמים אחרים ומפרקות הליך מאד מורכב ורגיש ע"י פיזור הבטחות ללא כיסוי של תוספת שטח בלתי סביר לדירות הקיימות, כל זאת כדי לגרום לדיירים לחתום להם על הסכמים. הבטחות אלו אינן תואמות את מדיניות העירייה ביחס לשטח הנוסף אותו תאשר לכל הדירות, ועלולות לגרום לכשל הפרויקט מאחר ובסופו של דבר לא יאושרו זכויות בהתאם למובטח והיזם לא יוכל לספק את שהבטיח. מידע כאמור חייב להיות ברור וגלוי על מנת שכל תושב ידע מה ריאלי ומה לא, וימנע שנים ארוכות של הקפאה שתנבע מכשלים מעין אלו. הדבר נכון באופן ודאי בעיר תל-אביב שכל אזור הדרום שלה מצוי בשלבים כאלו או אחרים של תהליכי התחדשות עירונית".

 

עו"ד דפנה סירוטה עו"ד דפנה סירוטה צילום: יח"צ

בטל שלח
    לכל התגובות
    x