$
חדשות נדל

מדוע חויבו זוכי מחיר למשתכן בראשל"צ לשלם עוד עשרות אלפי שקלים לכל דירה?

הסיבה לתוספת של כ-60 אלף שקלים לדירה בשכונת הרקפות – טעות מצד הקבלן ששכח להצמיד המחירים למדד תשומות הבנייה. הרוכשים זועמים: "כל הרעיון בתוכנית הוא שלא יהיו טעויות כאלה"

ענת דניאלי 15:2511.06.18

חצי שנה לאחר שרכשו את דירתם הראשונה במסגרת התכנית הממשלתית מחיר למשתכן בשכונת הרקפות במזרח ראשון לציון, נדרשים כעת הרוכשים על ידי הקבלן לשלם תוספת של בין 50 ל-60 אלף שקל לכל דירה בפרויקט – כך נודע ל"כלכליסט". המקרה התרחש בפרויקט הכולל 90 דירות מחיר למשתכן שמקימה חברת י.א. אלון בנייה.

 

 

 

בינואר 2018 חתמו הדיירים החוזים לרכישת הדירות. במכתב שהעבירה החברה בימים האחרונים, כחמישה חודשים לאחר חתימת החוזה, הודיעה החברה על עדכון מחירי הרכישה: "כפי שידוע לחלקכם, בשעה טובה, התקבלו היתרי הבנייה לפרויקט והעבודה בשטח מתבצעת במרץ. על מנת שתוכלו להיערך כבר עתה לקבלת המשכנתאות, אנו מצרפים לנוחותכם דפי ריכוז מידע ותחשיב, מעודכנים וממודדים למועד חתימת ההסכם, הכוללים כל העדכונים במחירי הדירות שנדרשו עקב השינוי בגודל הדירות (גידול או קיטון) ועקב תחשיבי ההצמדה שבוצעו שוב בהתאם לתנאי המכרז", נכתב.

 

מבירור שערך "כלכליסט" התברר, כי מקור התחשיב החדש הוא טעות שנפלה אצל הקבלן לגבי האופן שבו יש להצמיד את מחיר הדירה שעליו התחייב בפני המדינה במסגרת המכרז, למדד תשומות הבנייה. בעוד שתנאי המכרז אפשרו לו להצמיד את המחיר כבר מיום זכייתו במכרז (אוקטובר 2015) בחוזה שהציע לדיירים הצמיד את המחיר רק החל מיום החתימה. מדובר היה במהלך אשר הוזיל את הדירות בכ-60 אלף שקלים לרוכש – על חשבונו, שכן הוא זה שנאלץ לספוג את התייקרות עלויות הבנייה.

 

את הזוכים ההסבר הזה פחות מעניין כמובן, והם זועמים: "ההסכם הזה אושר ע"י המדינה וחברת הבקרה. כרגע הזוכים מוחזקים כבני ערובה ונדרשים לחתום על נספח שינויים בסכום גבוה מהסכום עליו הוסכם בחוזה", אמר אחד מהם.

 

 

שכונת הרקפות, ראשון לציון שכונת הרקפות, ראשון לציון צילום: ענר גרין

 

כך למשל ש' שקנה דירה בפרויקט ובחוזה שנחתם בחודש ינואר דירת 5.5 חדרים בשטח של כ-120 מ"ר שרכש הייתה בעלות של 1.46 מיליון שקל וש' קיבל עדכון לכך שמחיר הדירה לאחר ההצמדה החדשה למדד תשומות הבנייה עולה כבר 1.52 מיליון שקל, פער של כ-60 אלף שקל כאמור במחיר - שנבע מטעות החישוב הראשונית.

 

בשיחה עם ד', זוכה נוסף שקבל עדכון למחיר הוא מספר כי "המדד אליו מוצמדים התשלומים בחוזה ידועים ביום החתימה. פתאום הקבלן מעדכן את תקופת ההצמדה למדד כך שתתחיל ההצמדה מיום זכייתו במכרז (אוקטובר 2015, ע"ד)".

 

התייקרות זו התווספה להתאמות נוספות בתכנון, שהביאו לעתים לגודל דירה סופי מעט גדול יותר לעומת הדירה שנרכשה על ידי הזוכים במועד חתימת החוזה, דבר שאף הוא הוביל לייקורן בדיעבד. כך למשל זוג שדירתו "גדלה" בכ-1.5 מ"ר, נדרש להוסיף עוד כ-15 אלף שקל עבור ההתרחבות הלא צפויה, בנוסף לעדכון המחיר בשל ההצמדה למדד.

 

סיור בשכונת הרקפות בראשון לציון. מימין: יואב גלנט, משה כחלון ואביגדור יצחקי סיור בשכונת הרקפות בראשון לציון. מימין: יואב גלנט, משה כחלון ואביגדור יצחקי צילום: ענר גרין

 

"צריך להבין שיש פה אנשים שחוסכים שקל לשקל בתוכנית. פתאום עוד כמה עשרות אלפי שקלים להרחבת הדירה שכל מטר זה 10 אלף שקל ועוד מדד של כ-50 אלף שקל. כל הרעיון בתוכנית עם המפרט המחייב הוא שלא אמורות להיות לנו הזוכים הפתעות כאלה. אמורים להבטיח לאנשים מחיר ולא להגיע למצב של העדכונים הללו ודרישות שהקבלן רשאי להם ולא עשה. אנחנו לא חתומים מול המדינה ועל טעויות שעושים - משלמים", אמר ד' שזכה וקבל עדכון כפול במחיר.

  

מחברת י.א. אלון בנייה נמסר בתגובה: "מנגנון עדכון מחירי הדירות מבוצע בהתאמה להסכמי המכר שנחתמו על ידי הזוכים, להוראות המכרז ולהוראות כל דין. הזוכים מבקשים להתבסס על מחירי דירות נמוכים מאלה שנקבעו במכרז בשל טעות אריתמטית של החברה בחישוב הצמדת מחירי הדירות למדד תשומות הבנייה. החברה לא תאפשר עשיית עושר ולא במשפט ותמשיך להיצמד להוראות הדין והמכרז. נציין כי פערי המחירים הנזכרים בכתבה מטעים. הם אינם תולדה רק של טעות בחישוב ההצמדה. חלק לא מבוטל מפערי המחירים הנזכרים בכתבה מקורו בהגדלת שטחי הדירות אגב שינויים שחלו לצורך קבלת היתר הבנייה – גם זאת כמובן, בהתאם להוראות הסכמי המכר שנחתמו על ידי הקונים. אנו מניחים שהדיירים לא מלינים על כך שהדירות גדלו ועל כך שהם צריכים לשלם על כך. בשולי הדברים נציין כי תמוה בעיני החברה התייחסות הדיירים לתיקון. כל עוד ביקשו הדיירים תיקונים לחוזים ולמפרטים החתומים לצורך התאמתם להוראות המכרז וכל עוד החברה שיתפה פעולה ולא נתלתה בטענה שה"חוזים חתומים" היה נוח לדיירים ועתה, משהתגלתה טעות תחשיב פשוטה וברורה, הם מבקשים ליהנות מההפקר. למען הסר ספק מובהר כי החברה אינה חורגת ממחירי הדירות כפי שנקבעו בהוראות המכרז של משרד השיכון. לסיום - נוסחת המחיר נקבעה במכרז על ידי משרד השיכון ואין בכוחם של הדיירים ו/או החברה לשנותה".

 

עו"ד רינה שוסטר שמייצגת קבוצה של כ-50 רוכשים בפרויקט מסרה בשמם כי "הקבלן עשה את החישובים שלו ורשם מחיר חוזי צמוד למדד החוזה. באיזה זכות ומאיזה נימוק הוא רשאי לתקן מחיר חוזי? זו שערורייה. בנוסף, לא ברור כלל מהיכן גוזרת החברה את הזכות לגבות תשלום גם על תוספת שטחים. לבדיקה מדגמית שלנו התבקשו תוספות תשלום גם מדירות שלא היה בהן 'תוספת שטחים', ובדירות שכן היה בהן תוספת שטחים התבקשו סכומים גדולים בעשרות אלפי שקלים ממה שהשטח עצמו היה אמור להוסיף לתמורה. מעבר לכך הקבלן היום מסרב בניגוד גמור להוראות ההסכם והדין לשחרר לרוכשים חוזים חתומים ומתנה את מסירת החוזים המקוריים בחתימה על נספחים המאפשרים לו תוספות תשלום. לעובדה כי למשרד הבינוי והשיכון זה לא ידוע, תמוהה מאוד בעינינו - חברת הבקרה מעודכנת הן בכתב והן בעל פה, ולמיטב ידיעת מרשיי, בכירים במשרד השיכון מעודכנים היטב בנושא".

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "התלונה המדוברת טרם התקבלה. לכשנקבלה היא תטופל במלוא המהירות וברצינות הראויה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x