$
נדל

אחרי 6 שנות מאבק: "חוק גבעת עמל" אושר בקריאה ראשונה

לפי ההצעה, דיירים שלא קיבלו פיצוי בעבר, יזכו לדיור חלופי; ח"F דב חנין: "החוק הזה עושה צדק עם אנשים שהמדינה הפקירה לטובת טייקונים חסרי לב וחסרי גבולות"

דותן לוי 20:1622.05.18

מליאת הכנסת אישרה הערב פה אחד לקריאה ראשונה את הצעת החוק להבטחת דיור חלופי לתושבי גבעת עמל, זאת לאחר 6 שנות מאבק של התושבים.

 

לפי ההצעה, אדם שהחזיק בנכס בגבעת עמל ביום מכירת האדמות, ב-1961, או יורשיו, בתנאי שהם מחזיקים בנכס ביום פינויו, זכאי לדיור חלופי. גרסה ב' של ההצעה, שאושרה במקביל, היא כי אדם שמחזיק בנכס ביום הפינוי, ומלאו לו 21, יהיה זכאי לדיור חלופי. מי שקיבל פיצוי בעבר, לא יקבל פיצוי נוסף. את הצעת החוק הגישו ח"כ שולי מועלם רפאלי, ח"כ דב חנין, אורלי לוי אבקסיס, איציק שמולי, יוסי יונה, אילן גילאון, סתיו שפיר, מכלוף מיקי זוהר, אלי כהן, אורי מקלב, יעקב מרגי.

 

סיפורה של שכונת גבעת עמל מתחיל בסוף שנות ה-40, ימי הקמת המדינה, עם יוזמה של ראשי ההתישבות דאז ליישב כפרים נטושים בתושבים יהודים על מנת להגן על הערים היהודיות. תושבי גבעת עמל יושבו בשטחי כפר ג'מוסין, אך זכויותיהם בקרקע מעולם לא הוסדרו. בתחילת שנות ה-60 נמכרו שטחים אלו על ידי המדינה, באמצעות מינהל מקרקעי ישראל, ליזם פרטי, והמדינה דרשה ממנו בהסכם המכר כי ידאג ל"דיור אקוויוולנטי" לתושבי השכונה. במשך השנים הקרקע נמכרה ועברה מיזם ליזם והסעיף המבטיח להם דיור נשכח ולא נאכף על ידי המדינה.

 

גבעת עמל גבעת עמל צילום: אמיתי זיו

 

במשך השנים בעקבות לחץ היזמים שביקשו לקדם במקום פרויקט של מגדלי יוקרה, חלק מהתושבים פונו מבתיהם ללא קבלת פיצוי הולם ואחרים מצויים תחת איום פינוי.כאמור, מטרת הצעת החוק היא להבטיח את זכויות המפונים לדיור חלופי. הצעת החוק קובעת כי זכאי לדיור חלופי הוא אחד מאלה: תושב שנשלח להתיישב באזור גבעת עמל על ידי המדינה לפני חודש פברואר בשנת 1961, אדם שהוא צאצא ישיר למי שהחזיק בנכס בשכונה לפני המועד האמור, מחזיק כיום בנכס בשכונה ומלאו לו 21 שנים או מי שנולד במתחם ומלאו לו 21 שנים טרם תחילתו של חוק מוצע זה.

 

ח"כ דב חנין, המלווה את המאבק שנים ארוכות יחד עם ח"כ שולי מועלם אמר, "החוק הזה עושה צדק עם אנשים שהמדינה הפקירה לטובת טייקונים חסרי לב וחסרי גבולות. יש בחוק הזה מסר לכל השכונות: לכפר שלם, לשכונת הארגזים, לתל גיבורים, לאבו כביר, ולכל הטייקונים שנמצאים שם – שיש בכנסת מי שמוכנים להתייצב למערכה למען התושבים. אישור החוק בקריאה ראשונה יביא צדק לתושבים אחרי שנים של הפקרה".

 

ח"כ שולי מועלם אמרה על אישור החוק: "חטאם של תושבי גבעת עמל הוא שהמדינה שלחה אותם להתיישב על אדמות שהפכו לימים ליקרות בישראל. עד היום המשפחות עמדו במאבקן לבד מול היזמים הפועלים מול הרשויות במטרה לנשל אותם מבתיהם מבלי לפצות אותם באופן הראוי. לצד היזמים גם עיריית תל אביב ראתה בתושבי גבעת עמל מטרד המונע הקמת מגדלים מניבי הכנסה שיצטרפו לנוף התל אביבי וכך בעוד שאחוזי הבנייה עבור היזמים הלכו וגדלו באופן משמעותי, יותר ויותר משפחות הוצאו בכוח מבתיהם. אישור החוק בקריאה ראשונה הינו אמירה ברורה כלפי היזמים, עיריית תל אביב, מערכת המשפט והתושבים – מדינת ישראל לוקחת אחריות על תיקון העוול לתושבי גבעת עמל ופועלת לעגן בחקיקה את הזכויות של התושבים לדיור חלופי שעל היזמים לפצותם".

 

תגובת עיריית תל אביב-יפו: "עיריית תל אביב-יפו מברכת את הכנסת על הירתמותה לקידום פתרון הולם לתושבי גבעת עמל ויתר השכונות שהוקמו על אדמות המדינה ומקווה שבסופו של דבר החוק יושלם באופן שיכלול מנגנונים למתן פיצוי הולם באחריות ובאמצעות המדינה לאותם תושבים הראויים לכך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x