$
חדשות נדל

פרסום ראשון

החוק שעלול לסבך רוכשים של דירות עם תשלום של היטל השבחה

ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לדון מחר בהצעת חוק שתביא לדחיית מועד תשלום היטל ההשבחה רק לאחר אישור תוכנית מתאר מפורטת, בשונה מהמצב כיום. המשמעות: רוכש נכס עלול להידרש לשלם את ההיטל שנים לאחר רכישתו - במקום הבעלים המקורי

אמיתי גזית 18:3628.04.18

ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון מחר (א') בהצעת חוק לדחיית מועד תשלום היטל השבחה.

 

 

על פי ההצעה שמקדמים חברי הכנסת מיכאל מלכיאלי (ש"ס) ורועי פולקמן (כולנו), בעת מכירת דירה העירייה לא תכלול בחישוב היטל ההשבחה את ההשבחה שנוצרה לנכס בעקבות אישורה של תוכנית מתאר כוללנית. חיוב זה יוכל להיגבות על ידי העירייה רק לאחר אישורה של תוכנית מפורטת, שמכוחה אפשר להוציא היתר בניה.

 

שמאי המקרקעין דני טרשנסקי. "הקונה יצטרך לחפש את המוכר אחרי שנים" שמאי המקרקעין דני טרשנסקי. "הקונה יצטרך לחפש את המוכר אחרי שנים"

 

 

הצורך בתיקון לחוק נולד מאחר שבשנים האחרונות רשויות מקומיות החלו להכין ולאשר תוכניות מתאר כוללניות. כלומר תוכנית כללית החלה על כל העיר ומגדירה את עקרונות התכנון שלה.

 

התוכניות הללו קובעות בכל אזור מהן זכויות הבניה שוועדה מקומית רשאית לאשר, אף שזו אינה חייבת לעשות זאת. הדוגמא המפורסמת ביותר לכך היא כמובן תוכנית המתאר החדשה של תל אביב תא/5000 שאושרה לפני כשנה. כדי לממש את זכויות הבניה שגלומות בתוכנית המתאר החדשה, בעל נכס צריך להכין תוכנית מפורטת ולקבל את אישורה של הוועדה המקומית. כאמור, הוועדה המקומית אינה מחוייבת לאשר את אותה תוכנית מפורטת. משום כך נטען כי אין הצדקה לגבות היטל השבחה, כאשר ההשבחה כלל איננה מובטחת.

 

אם יאושר החוק החדש, העירייה תוכל לדרוש היטל השבחה רק לאחר שתאושר תוכנית מפורטת שבעקבותיה אפשר להוציא היתר בניה.

 

גורמים בענף טוענים כי הצעת החוק במתכונתה הנוכחית עשוי רק להגביר את אי הוודאות משום שהיא מאפשרת לעירייה לגבות היטל במועד עתידי לא ידוע.

 

עו"ד ישי איציקוביץ מסביר כי "לצורך העברת הזכויות בדירה או נכס אחר נדרש אישור של העירייה ואישור הוועדה המקומית על היעדר חוב. יכולה להתעורר בעיה שכן על פי הצעת החוק קיים היטל השבחה במקרה של אישור תכנית כוללנית, אך למעשה סכום ההיטל יגובש רק בתוכנית מאוחרת שתאושר אולי במועד לא ידוע.

 

"במצב דברים זה הוועדה המקומית יכולה להתנגד להוצאת אישור על העדר חוב ולדרוש מהמוכר או הקונה לחתום על כתב התחייבות. ענין זה יכול לעורר מחלוקת בין הצדדים. המוכר מבקש להתנתק מהמכירה לאחר שעברו הזכויות והקונה רוצה שהתשלום יוטל על המוכר".

 

שמאי המקרקעין דני טרשנסקי סבור כי החוק החדש בעייתי משום שלרוב החובה לתשלום היטל השבחה חלה על המוכר. על פי החוק, במועד עתידי, בעוד שנים, בעל הנכס החדש יקבל היטל השבחה מהעירייה, ואז יצטרך לחפש את הקונה ולדרוש ממנו את התשלום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x