$
חדשות נדל

המדינה תמכור לכפר שטח שהפקיעה ממנו

בניית 500 בתים להרחבת הכפר הערבי משהד אושרה לאחרונה על 250 דונם. אלא שהשטח הופקע לשווא ב־1976, וכעת המדינה מתכוונת למכור אותו לתושבי הכפר

דותן לוי 08:5116.04.18

רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מסרבת להחזיר קרקע בשטח של 250 דונם שהיא הפקיעה לפני 42 שנה, אף שהמדינה לא עשתה בה כל שימוש, ולאחרונה אושרה בה תוכנית להרחבת הכפר הערבי משהד ב־500 יחידות דיור.

 

הקרקע ממוקמת בסמוך לשכונת הר יונה בנצרת עילית על שטחו המוניציפלי של הכפר משהד. ב־1976 הפקיעה המדינה את הקרקע כחלק ממהלך מקיף של הפקעת קרקעות להרחבת שכונת הר יונה שנערכה באותה עת לקליטת עולים. במהלך השנים מומשו מספר תוכניות להרחבת השכונה, אולם אותה קרקע לא נכללה בהן, ומעולם לא הועברה לשטח השיפוט של נצרת עילית. כמו כן, לטענת בעלי הקרקע, למרות הודעת המדינה על ההפקעה, השטח נותר בחזקתם ולא נרשם על שם המדינה, והם הוסיפו לעבד אותו במשך השנים. עוד טוענים הבעלים כי מעולם לא שולם להם פיצוי על ההפקעה כביכול.

 

הכפר משה"ד הכפר משה"ד צילום: גיל נחושתן

 

בשנים האחרונות יזמו בעלי הקרקע תוכנית להרחבת הכפר משהד, שנועדה להקל על מצוקת הדיור בו. התוכנית אושרה בוועדה המחוזית בנובמבר 2016, וכוללת בניית כ־500 יחידות דיור ב־260 מגרשים. רמ”י התנגדה לתוכנית, אך התנגדותה נדחתה. לאחר אישור התוכנית פנו בעלי הקרקע לרמ”י כדי שזו תבטל את רישום ההפקעה ותאפשר את יישום התוכנית, אך להפתעתם רמ"י, שהתנגדה לתוכנית, מעוניינת כעת לממש אותה בעצמה ולשווק את המגרשים.

 

במאי 2017 השיב מנהל רמ"י עדיאל שמרון למשפחות המחזיקות בקרקע כי אין מקום להיענות לבקשתן לבטל את ההפקעה, משום שהקרקע מהווה חלק מחטיבת קרקע גדולה שנועדה לפיתוח אורבני באזור. עוד הוסיף כי רמ"י תשקול לשווק את הקרקע לבני המקום בפטור ממכרז.

 

תשובה דומה שלחה רמ"י לראש המועצה המקומית. במכתב ציינה רמ"י כי היא מברכת על הכנת התוכנית שיש בה להקל את מצוקת הדיור בכפר משהד, אולם רמ”י תשווק את המגרשים בעצמה, ואין בכוונתה לתת העדפה לבני המשפחות שהחזיקו בקרקע מלכתחילה.

 

בעלי הקרקע, המיוצגים על ידי עורכי הדין ליאור דץ ויוסי אור הכהן ממשרד א. שילה, פנו לשר האוצר, הממונה על רמ"י, משה כחלון, וביקשו שיפעל לביטול ההפקעה. "כל שנדרש ממך כי תנחה את הגורמים המקצועיים האמונים על כך במשרדך לפנות לרשם המקרקעין בבקשה להסיר את ההערות על ההפקעה שנרשמו בטעות", כתבו. עוד טענו כי המדינה אינה רואה את מצוקת הדיור של תושבי משהד, שכן אלמלא זאת היתה מקדמת בעצמה תוכנית בנייה על הקרקעות הללו. "מדוע לא יזמה תוכנית למגורים לתושבי הכפר משהד כדי להקל על מצוקת הדיור? מדוע היא התנגדה לאותה תוכנית שעתה היא מברכת בגאון?", שאלו במכתב.

 

עוד נכתב לכחלון: "המדינה לא עשתה דבר ביחס למקרקעין דנן לאורך השנים. לא יזמה תוכנית, לא השלימה את העברת הזכויות במרשם המקרקעין, לא החזיקה מעולם במקרקעין, לא נקטה כל מנהג בעלים במקרקעין ולא התעניינה כלל במקרקעין, וכמו גם לא שילמה פיצויים ולא הוצע על ידה כל פיצוי למרשיי. הזיקה היחידה שיכולה להיות למדינה היא בעצם ניצול כוחה השלטוני לרעה בטעות וברשלנות תוך רמיסת זכויות היסוד של מרשינו".

 

מרמ"י והפרקליטות נמסר: ”מדובר בחלקה קטנה יחסית מתוך חטיבת קרקע גדולה שהופקעה לצורך פיתוח עירוני באזור שחלק גדול ממנו כבר נבנה. שתי פניות שהגישו בעלי הקרקעות בעבר נדחו על ידי רמ”י בהתאם לדין. הפנייה הנוכחית היא הכנה להליך משפטי, וככל שתוגש תביעה - תשיב לה המדינה באמצעות הפרקליטות”.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x