$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

יחודש פרויקט הולילנד: גובה המגדלים ללא שינוי

למרות הקפאת הבנייה במתחם בעקבות פרשת השחיתות והביקורת שספג התכנון, התוכנית החדשה, שאושרה עתה, מותירה את מספר המבנים על כנו

אמיתי גזית 07:1319.12.17

תוכנית בנייה חדשה במתחם הולילנד בירושלים קיבלה תוקף בשבוע שעבר. התכנון החדש של ועדת התכנון המחוזית של מחוז ירושלים נעשה בעקבות פרשיית השחיתות שליוותה את התכנון המקורי, שבו היו מעורבים חלק מיזמי התוכנית ובכירים בעיריית ירושלים, כולל ראש העיר בזמנו, אהוד אולמרט. למרבה ההפתעה התכנון המחודש דומה למקורי: כמות הדירות וגובה המגדלים, שעל התכנון שלהם נמתחה ביקורת חריפה, כמעט לא השתנו ביחס לתוכנית המקורית שבוטלה ב־2011.

 

עד עתה נבנו במתחם 644 דירות בשמונה מגדלים: אחד של 31 קומות ושבעה נוספים של 17 קומות. לאחר אישור התוכנית תיסלל הדרך לבניית עוד כ־470 דירות, 250 מהן על ידי חברת הולילנד פארק, בבעלות איש העסקים הצרפתי ז'יל פלדמן, קרדן נדל"ן ובנק לאומי; והיתר על ידי בעלי רשת שיווק השקמה, רמי לוי. מתכונת הבנייה החדשה זהה לתוכנית שאושרה בעבר: מגדל של 31 קומות, ועוד שבעה מגדלים של 17 קומות.

 

אף שגובה הבניינים ומספר הדירות נותרו כבעבר, הוראות התוכנית החדשה מסבירות כי מטרותיה פתרון "מסת הבנייה המוגזמת וגובה הבנייה שיוצרים מופע בינוי מאסיבי, בעייתי ובלתי ראוי". בנוסף נכתב כי התוכנית תתקן כשלים כמו הצפיפות הרבה, מחסור קיצוני בשטחי ציבור ותכנון המתחם כחצר סגורה שמנוכרת לשכונות סמוכות.

 

 

פרויקט הולילנד. לדברי האדריכל התוכנית החדשה נותנת מענה לכשלים שהתגלו פרויקט הולילנד. לדברי האדריכל התוכנית החדשה נותנת מענה לכשלים שהתגלו צילום: אלכס קולומויסקי

 

ארבע שנות תכנון

 

אדריכל חיים קהת, ממשרד האדריכלים מנצפלד־קהת, שנבחר לתכנון את המתחם מחדש, מסביר כי היעדים שהוצבו להם הושגו: "יש יותר שבילים ורחובות שמקשרים לשכונות קרובות, ויותר שטחי ציבור".

 

מתחם הולילנד בדרום ירושלים עמד בלב פרשת השחיתות שהובילה לבסוף למאסרו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. המתחם ממוקם על רכס מול שכונת מלחה. בין 2005-1998 אושרה במקום סדרה של תוכניות בנייה שכללה 1,120 דירות בסך הכל ב־17 מגדלים. מתוך 160 הדונמים של המתחם, 100 נמכרו לחברת הולילנד פארק על ידי הלל צ'רני, שהורשע במתן שוחד לאולמרט. על פי הסכם המכירה זכאי צ'רני לקבל לידיו כ־15% מהכנסות מכירת הדירות, כולל אלה שטרם נבנו. חלק נוסף של המתחם, שהבנייה בו טרם מומשה, שייך כיום לרמי לוי, שרכש אותן ב־2010 מהחברות ספיר, וברקת נדל"ן.

 

ב־2011, לאחר שנחשפה פרשת הולילנד, פנתה עו"ד שרית דנה, אז המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, וביקשה לבחון את התוכניות המאושרות במתחם ואת שאלת התכנון הראוי למגרשים שטרם נבנו. בכלל זה "אפשרות להורות על הכנתה של תוכנית חדשה". בעקבות הפנייה הקפיאה הוועדה את היתרי הבנייה ובמשך ארבע שנים פעלה לגיבוש תוכנית חדשה.

 

ייתכנו צעדים משפטיים

 

בעלי הקרקע טוענים כי העיכוב הממושך בפרויקט הביא לפגיעה קשה בהם. לטענתם, כאשר התפוצצה פרשת הולילנד והבנייה הוקפאה, היתה חברת הולילנד בעלת חוב של עשרות מיליוני שקלים לבנקים המלווים של הפרויקט, שאותו לא היה ביכולתה לשלם בשל הפסקת הבנייה ומכירת הדירות. על פי הדוחות הכספיים של קרדן נדלן, אחת השותפות בחברה, הביאו החובות את הולילנד פארק לסף אזהרת עסק חי. גורמים הבקיאים בפרשה מעריכים כי בעלי הקרקע - רמי לוי והולילנד פארק, עשויים לנקוט צעדים משפטיים בעקבות הליך התכנון הארוך שעבר המתחם. ממנהל התכנון ומעיריית ירושלים לא התקבלה תגובה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x