$
חדשות נדל

החוק שיעצור גביית היטל לפני אישור תוכנית בנייה

עיריות מחויבות היום לגבות היטלי השבחה על זכויות בתוכניות מתאר כוללניות. שתי הצעות חוק דורשות שההיטל ייגבה רק על תוכניות פרטניות או על היתר בנייה

אמיתי גזית 08:1814.08.17

שתי יוזמות חקיקה שונות שמקודמות בימים אלה על ידי עיריית תל אביב וח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) מבקשות לצמצם את היטלי ההשבחה שהעיריות גובות ממי שמוכר דירה. הרקע ליוזמות הללו הוא טענות בדבר היטלי השבחה לא מוצדקים, במיוחד בתל אביב. הכוונה היא להטלת היטלי השבחה על זכויות בנייה שאושרו בתוכניות מתאר כוללניות, וטרם קיבלו אישור בתוכניות בנייה פרטניות.

 

 

 

כיום העיריות מחויבות על פי חוק לגבות היטלי השבחה בעקבות זכויות שאושרו בתוכניות מתאר כוללניות, ועיריית תל אביב פועלת לקידום חוק שיתקן זאת, ויאפשר לגבות היטלי השבחה רק בגין זכויות בנייה שניתנו בעקבות אישור תוכנית מפורטת, כלומר כזו שמקנה זכויות בנייה באופן ודאי. בעיריית תל אביב אומרים כי הגבייה הנעשית כיום היא כחוק: "העירייה פועלת מול הגורמים המוסמכים בממשלה ובכנסת כדי לתקן את החקיקה, כך שייקבע שבמקרה המיוחד של תוכנית מתאר כוללנית יידחה מועד חישוב וגביית היטלי ההשבחה עד למועד אישור של תכניות מפורטות. הוועדה המקומית פועלת כרגע בהתאם לחוק הקיים, המחייב אותה להוציא שומות השבחה בגין תוכנית תא 5000 בכל מקרה שבו יש פנייה לקבלת אישור לטאבו בגין עסקה להעברת זכויות. השומות הוצאו בכל אזורי העיר באופן שוויוני לחלוטין ובהתאם לחוק".

 

חכו שהשכנים יאשרו

 

ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) הגיש למזכירות הכנסת הצעת חוק מרחיקת לכת יותר, ולפיה, לא ייגבה היטל השבחה כלל בעת מכירת הנכס, אלא רק בעת קבלת היתר בנייה.

 

הצעתו של מלכיאלי מבקשת להתמודד עם תוכניות נושאיות, המקנות זכויות ברחבי העיר לעניין מסוים (כגון מרפסות או גגות), אך גם מימושן אינו ודאי. בירושלים למשל יש תוכנית עירונית המאפשרת להקים חדר יציאה אל הגג. העירייה גובה היטלי השבחה בעת מכירת הדירה בטענה כי האפשרות להוסיף חדר לבית מעלה את ערך הדירה. מלכיאלי טוען לעומת זאת כי במקרים רבים אי אפשר לממש את הזכות הזאת, לרוב משום שהיא מותנית באישור השכנים. כך נוצר מצב שבו מוכר דירה משלם היטל השבחה על זכות שהוא לעולם לא יוכל לממש.

 

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב צילום: ריאן פרויס

 

 

"על פי הצעת החוק של מלכיאלי, היטל ההשבחה יידחה למועד הוצאת היתר הבנייה על הנכס", מסביר שמאי המקרקעין דני טרשנסקי, ממשרד קמיל, טרשסנקי, רפאל "הבעיה מבחינת העירייה היא שבמועד הוצאת היתר הבנייה בעל הדירה יוכל לקבל פטורים שונים מהיטל השבחה" כלומר, דחיית היטל ההשבחה עד לאישור תוכנית מפורטת עשויה לגרום לעיריות להפסד כספי.

 

הערכה היא כי הצעות החוק של תל אביב ושל מלכיאלי יגיעו לוועדת הפנים של הכנסת, וימוזגו בסופו של דבר לתיקון אחד בחוק התכנון והבנייה.

 

בעלי הדירות מתקוממים

 

לאחרונה שלחה עיריית תל אביב עשרות דרישות לתשלום היטל השבחה לאנשים שמכרו את דירתם. לטענת העירייה, תוכנית המתאר החדשה של העיר, תא 5000, הכוללת רף מקסימלי של זכויות בנייה שהוועדה המקומית רשאית לאשר, העלתה את שווי הדירות, ולכן על פי חוק, בעת מכירתן מחויבים בעלי הדירות לשלם לעירייה היטל בשיעור של 50% מעליית השווי.

 

כדי לממש את זכויות הבנייה לכל בניין ובניין בעלי הבתים צריכים להגיש לוועדה המקומית תוכנית מפורטת ולהמתין לאישורה. רק אם תאושר, הם יוכלו ליהנות בפועל מזכויות הבנייה הנוספות, ולבנות קומות נוספות בבניין. טענת בעלי הדירות היא שכל עוד לא ניתן האישור הזה, לא מוצדק להטיל היטל השבחה על בעלי דירות שמוכרים את דירותיהם, שכן רק כשמתקבל האישור בעל הנכס יודע איזו תוספת זכויות הוא קיבל, ואם בכלל.

 

היטלי השבחה משמשים את הרשויות המקומיות לפיתוח ותכנון תשתיות, כך שקיצוץ בהכנסות מהיטלי ההשבחה יקשה עליהן לבנות תשתיות הנחוצות לקליטת תושבים חדשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x