$
בארץ

ניתוח כלכליסט

ניצחון בקרב על השבת? עיריית ת"א תצטרך לסגור 120 פיצוציות

אחרי שייגמרו חגיגות הניצחון בבג"ץ, יצטרכו בעיריית ת"א לצמצם את מספר הפיצוציות הפתוחות בשבת ביותר מ-40%. גורם חרדי בכיר: "אם לא יועבר חוק שיסגור את כולן, התאגיד לא יעבור, וגם לא 'משפחה נטו'"

שחר אילן 21:5422.04.17

אחרי שייגמרו חגיגות הניצחון בבג"ץ, בעיריית תל אביב יצטרכו שם להתמודד עם העובדה שחוק השבת שבג"ץ אישר מצמצם את מספר הפיצוציות והמינימרקטים שפתוחים היום מ-280 ל-164, כלומר ביותר מ-40%. עכשיו עיריית תל אביב תצטרך לבצע את הגזירה הזו שלקחה על עצמה. את מספר ההיתרים הגדול ביותר (45) יקבלו עסקים שפועלים בצפון הישן של תל אביב ובמרכז-מערב העיר (37 היתרים).

חבר מועצת העירייה מיקי גיצין (מרצ) אומר שכבר בימים הקרובים יפורסמו מודעות שיקראו לעסקי מזון שמעוניינים לפעול בשבת להגיש בקשות בעניין. גיצין אומר שעדיין לא הוחלט אם העסקים יפעלו בתורנות או שיזכו במכרז לשנתיים ואז יוחלפו. "נכון שיהיו פחות חנויות" הוא אומר, "אבל תהיה הסדרה אמיתית".

סניף של AM PM בתל אביב סניף של AM PM בתל אביב צילום: צביקה טישלר

 

1. מצד אחד למפלגות החרדיות אין שום כוונה להפיל את הקואליציה הנפלאה בתולדותיהן בגלל השבת בתל אביב. מצד שני דווקא עכשיו, בעיצומן של מלחמות הקרדיט בין נתניהו לכחלון, הליכוד וכולנו סחיטות ולחיצות במיוחד. "אם לא יהיה חוק שבת, לא יהיה תאגיד חדשות (אינטרס של הליכוד - ש"א) ולא יהיה 'משפחה נטו'", מבהיר בכיר באגודת ישראל. מצד שני, שתי הרפורמות ש"משפחה נטו" כוללת וטעונות אישור בכנסת (הגדלת מס ההכנסה השלילי ונקודות זיכוי גם לגברים) ייטיבו במיוחד עם העובדים החרדים שמשכורותיהם נמוכות יחסית ויש להם ילדים קטנים רבים. יהיה לא פשוט לח"כים החרדים להפוך את המשכורות שלהם לבנות ערובה.

 

2. בינתים אפילו ראשי ש"ס ויהדות התורה עצמם לא יודעים לומר מה בדיוק הם ידרשו. עד עכשיו הם פשוט עשו הכל כדי להדחיק את הנושא, בתקוה שבג"ץ ישכח ממנו. ההערכה היא שההצעה שהם יגישו תתבסס על הצעת חוק השבת המקורית של ח"כ מיקי זוהר מהליכוד לסגירת עסקים בשבת. זאת, למרות שזוהר עצמו עבר בינתים ליוזמה שבת אחרת, ידידותית יותר לחילונים.

 

על פי ההצעה המקורית של זוהר חנות או אפילו מוסד תרבות ובידור שיפעל בשבת יקנס ב-4,000 שקל או עד פי 3 מהפדיון היומי באותו יום, הגבוה מביניהם. הבעיה של הח"כים החרדים היא שהצעת החוק של זוהר מתירה להפעיל בתי קפה ומסעדות בשבת. לזה הם לא יכולים להסכים. אז הם יצטרכו לתקן אותה. כשהם יתקנו אותה, הם כבר לא יוכלו לטעון שזו הצעה של ח"כ ממפלגה חילונית.

 

3. גם במפלגות החרדיות יודעים שלכולנו וישראל ביתנו יהיה קשה מאוד לאפשר העברת חוק לסגירת תל אביב בשבת. מצד אחד, כולנו וגם ישראל ביתנו אפשרו לא מזמן את החלטת הממשלה להחזיר את הסמכויות בנושא חוק השבת לדרעי. אבל פה מדובר בהעברת חוק עוקף בג"ץ ולא בהחלטת ממשלה וגם הבחירות נראות הרבה יותר קרובות.

 

אבל האמת היא שלא רק לכולנו וישראל ביתנו יש בעיה להרגיז את הבוחרים החילונים. קשה מאוד לראות את נתניהו עצמו מגיש מתנה כמו אישור חוק השבת ליאיר לפיד וליש עתיד. צריך לזכור שהדבר היחיד שיותר חשוב לנתניהו מלהבטיח שהוא ישאר ראש הממשלה הנוכחית זה להבטיח שהוא יהיה ראש הממשלה הבא.

 

4. ויש עוד שאלה: האם במקרה שחוק השבת יגיע לכנסת כל האופוזיציה תתנגד לו. הרי יש בשמאל כמה חברי כנסת שטוענים שיש למנוע מסחר בשבת כי מדובר בנושא חברתי ולא רק דתי. רכזת האופוזיציה מרב מיכאלי הוציאה אחרי החלטת בג"ץ הודעה שקבעה כי משמעות "פתיחת המרכולים היא פגיעה בזכות לא לעבוד בשבת ופגיעה בתחרותיות של המכולות השכונתיות". מהמחנה הציוני נמסר שההחלטה תתקבל אחרי שתיבחן הצעת החוק החרדית.

  

5. שלא יהיה ספק: אם זה היה תלוי בפוליטיקאים החרדים הם היו מורידים מיד את נושא השבת מהפרק. ממילא הם לא באמת מאמינים שהם יצליחו להעביר חוק שבת חדש. ומבחינתם כל זמן שהנושא על סדר היום הם רק חוטפים בזיונות ועלבונות בתקשורת החרדית על זה שהם מתפשרים.

 

בעיה אחת שלהם היא שאתרי האינטרנט החרדי מתחרים בהקצנה. לא שעורכי האתרים בהכרח כאלה קנאים. פשוט הקצנה מביאה טראפיק (תנועת גולשים). בעיה קשה עוד יותר היא שמאחורי השדולה לסגירת העסקים בשבת הקרויה קואליציית "שבת שיוויון" עומד המו"ל של השבועון החרדי הנפוץ ביותר "משפחה" אלי פלי. קשה לטאטא נושאים אל מתחת לשטיח, כשעיתון חזק כל כך מתעקש כל הזמן להוציא אותם משם.

 

6. שר הפנים אריה דרעי פנה בשבוע שעבר ליועץ המשפטי אביחי מנדנבליט כדי שיבקש דיון נוסף בהרכב מורחב. דיון נוסף ניתן כשמדובר בהלכה חשובה במיוחד או מהפכנית. דרעי טוען שמדובר בהחלטה ש"משנה סדרי עולם". בכל מקרה, עו"ד דוד שוב, שמייצג את התאחדות הסוחרים שהא אחד הגופים שעתרו לבג"ץ לסגירת החנויות, מתכוון לפנות השבוע שוב לבג"ץ בבקשה לדיון נוסף. הוא יטען שפסק הדין קובע הלכה חדשה ומרחיקת לכת בנושא היתרי העבודה בשבת ולכן דיון כזה מוצדק.

סביר להניח שרוב המערכת הפוליטית תחזיק אצבעות למבקשי הדיון הנוסף, כי דיון כזה ידחה את המשבר בעוד כמה שנים. בפועל זו הדרך היחידה שבה המערכת הפוליטית הישרלאית יודעת היום להתמודד עם נושאי דת ומדינה – להרוויח זמן.

 

7. משבר בנושא חוק השבת הוא כמובן הזדמנות מצוינת להעלות שוב את יוזמת חוק הארבעה. מדובר בהצעת חוק שמובילים פרופ' מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני), ח"ר רחל עזריה (כולנו), ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) יחד עם מיקי זוהר. ההצעה מאמצת בעצם את עקרונות אמנת גביזון מדן. הצד הדתי יסכים לפעילות תרבות, בידור, בתי קפה וגם מעט חנויות נוחות ותחבורה ציבורית בשבת. בתמורה הצד החילוני יוותר על המסחר בקניונים.

 

מבחינת החילונים זו עסקה של ויתור על שטחים (המסחר בקניונים) תמורת שלום (לגיטמציה לשאר הדברים). למרות זאת אם זה היה תלוי בחילונים וגם בבית היהודי ההצעה כבר היתה עוברת מזמן. זה הצד החרדי הוא שאומר שהוא לא יכול להתפשר על השבת ובעצם מתכוון שהוא מפחד מהקיצונים. ההצעה הזו, מסכים אחד מיוזמיה, תעבור רק אם יהיה משבר פוליטי אמיתי שיחייב פתרון אמיתי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x