$
חדשות נדל

בג"ץ למינהל התכנון: פרטו את רשימת החופים שנותרו ללא הגנות מבנייה לתיירות

זאת בעקבות עתירה של אדם טבע ודין שטענה לפגמים שונים בהליך הכנת פרק החופים בתמ"א 1, תוכנית המתאר לחופי ישראל; הערכה: השטח שנותר חשוף משתרע על כ-20 אלף דונם

דותן לוי 11:4805.03.17

בג"ץ חייב את מינהל התכנון להכין בתוך 60 יום מסמך שבו הוא מפרט את היקפי השטחים הפתוחים בעורף החוף המסומנים בתמ"א 13 (תוכנית המתאר לחופי ישראל) מול השטחים שלא קיבלו הגנה ארצית במסגרת פרק החופים של תמ"א 1 אשר מחליף את תמ"א 13. הכוונה היא לאותם שטחים שבעקבות המעבר לתמ"א 1 נותרו ללא הגנות מבנייה לצורכי תיירות.

 

 

העתירה בנושא הוגשה בחודש יולי האחרון ע"י אדם טבע ודין במטרה לעצור את פרק החופים בתמ"א. לטענת אט"ד, פרק החופים המוצע מחסל בפועל את מרבית ההגנות על רצועת החוף של ישראל, כפי שהן מוגנות היום במסגרת תוכנית המתאר הארצית להגנה על החופים (תמ"א 13). בעתירה מוסבר כיצד הפגיעה האנושה בהגנות על החופים נעשתה ללא הסמכה נדרשת כחוק, תוך ניגוד עניינים בוטה של מנהלת מנהל התכנון ובהליך פגום ולא ראוי.

חוף הבונים חוף הבונים

 

תמ"א 13 חלה על רצועה של כ-200 אלף דונם שמעל מחציתם שטחים מוגנים מפני פיתוח והיא אוסרת על בנייה בתחום מאה מטר מקו המים וכן מגדירה רצועת חוף מוגנת מפיתוח מעבר לתחום המאה מטר. לפי אט"ד, ההגנה על החופים תשתנה באופן דרסטי בהשוואה לתמ"א 13, כך שלפחות 20 אלף דונם, של שטח מוגן ערכי במקומות שונים, לא יכללו במסגרת השטח המוגן בפרק החופים החדש. אזורי התיירות שבהם נאסרו לגמרי שימושים לא תיירותיים, ייעלמו לגמרי, כאשר בחלקם תתאפשר בניה לצרכי תיירות.

 

בג"ץ גם הורה למינהל התכנון להכין מסמך דומה לגבי שטחי תיירות. "תוכנית מתאר ארצית אינה רק ספר עב כרס שינוח על מדפי משרדים, אלא תנ"ך לבניין הארץ לאורך עשרות שנים", נכתב בהחלטת בג"ץ בהחלטה. 

 

כמו כן קובע בג"ץ, כי בעת שיובאו התיקונים של תמ"א 13 לדיון בולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים) ובמועצה הארצית לתכנון ובנייה לנגד עיניהם צריכה לעמוד חשיבות ההגנה על החופים. בג"ץ חייב את מינהל התכנון להאזין ב"אורך רוח ובתשומת לב" להערות אדם טבע ודין.

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "מדובר בפסק דין חשוב שמזכיר למקבלי ההחלטות במועצה הארצית כי החופים הם נכס ציבורי שהם מופקדים לשמור עליו לטובת הציבור כולו. פסק הדין למעשה מאפשר דיון מחודש על בסיס נתונים עובדתיים מדויקים בפרק החופים, דבר שלא נעשה עד כה, ואדם טבע ודין תמשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותה, במטרה להבטיח את שמירת החופים עבורנו ועבור הדורות הבאים".

 

ממנהל התכנון נמסר בתגובה: "פרק החופים בתמ"א 1 מיטיב עם הציבור הרחב ומבטיח את השמירה על חוף הים כמשאב יקר לציבור, כולל שמירה על ערכים אקולוגים, ערכי טבע, נוף ועוד. בית המשפט העליון החליט שלא להיענות לבקשת אדם טבע ודין והשאיר את פרק החופים בתמ"א 1. בנוסף, בהסכמת נציגי המדינה הוחלט כי יועבר לגורמים הרלבנטיים מסמך המפרט את היקף השטחים הפתוחים בעורף החוף ושטחי התיירות אשר סומנו בתמ"א 13 ,לפני למעלה מ-30 שנה, ואינם מסומנים בתמ"א 1".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x