$
חדשות נדל

יצחקי על הביטולים במחיר למשתכן: "אף אחד לא רוצה דירה עם כיוון אוויר אחד. קבלנים מנצלים פרצות"

ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי אמר כי נערכת בדיקה בעקבות הפרצות שנוצרו. גלנט: "התוכנית צריכה לפנות גם למשפרי הדיור". ח"כ מאיר כהן על הפערים בין מרכז לפריפריה בתוכנית: "כשמדובר בהרצליה, המדינה מכניסה את הכיס עמוק"

אביב גוטר 14:1113.02.17

"מי שעושה לא חף מטעויות. יש הבדלים בין הטבות בין המרכז לפריפריה, זה דבר שהוא נכון ואנחנו לא הולכים להתווכח עליו", כך אמר ראש מטה הדיור במשרד האוצר אביגדור יצחקי בדיון שנערך היום (ב') בוועדת הכלכלה שעסק בפערים בין ההטבות הניתנות לרוכשי מחיר למשתכן בפריפריה בהשוואה למרכז.

 

לדבריו, "ההנחה במחיר למשתכן ניתנת על פי מספר עקרונות שקבענו: בכל מקום שהקרקע היא מעל 150 אלף שקל, אנחנו נותנים הנחה של 20%, כשבתוספת מע"מ היא עומדת על 200 אלף שקל. מה לעשות שמחירי הבנייה בצפון ובמרכז גבוהים יותר והמחירים נגזרים גם מעלויות הבנייה. בפריפריה אנחנו נותנים 80% הנחה על הקרקע. אנחנו נותנים קרקע כמעט בחינם. בסופו של דבר מחירי הדירות בדימונה נקבעים רק על ידי מחירי הבנייה. הדייר בדימונה מקבל 60 אלף שקל מענק רכישה. אנחנו מוסיפים את האפשרות לרשויות מקומיות לקבוע את היצע הדירות לבני מקום, ובפריפריה אנחנו מעניקים עד 50%, לעומת המרכז, שם אנחנו נותנים הקצאות של עד 20%".

לגבי מספר הביטולים שמצטברים במרבית הפרויקטים אמר: "יש הרבה שנרשמים לכמה הגרלות, כולל בתי שנרשמה באופקים וביטלה. ברעננה וקריית ביאליק יש מצב שבו קבלנים עשו טעויות ויצרו דירות שאף אחד לא רוצה אותן. אף אחד לא רוצה דירה עם כיוון אויר אחד. קבענו כללים בעיצוב הדירה ואנחנו נכנסים לבדיקה שבה נקבע את צורת העיצוב הסופית כי קבלנים מנסים לנצל את הפרצות שנוצרו".

 

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט וראש מטה הדיור אביגדור יצחקי. "יש מה לשפר" שר הבינוי והשיכון יואב גלנט וראש מטה הדיור אביגדור יצחקי. "יש מה לשפר" צילומים: עומר מסינגר, עמית שעל

 

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט השתתף אף הוא בדיון ואמר: "מאז ה-15 במאי 2015, כשהתחלנו בתהליך, יש דבר מאוד מרכזי – את כל האדמות שהמדינה מוכרת היא מוכרת במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, שהם מיועדים רק לזוגות צעירים. דבר ראשון דואגים לזוגות צעירים ולמי שאין לו דירות והדבר השני שאיננו פחות חשוב, אנחנו לוקחים תקבולים מאוד גבוהים שהמדינה יכלה לגבות אותם ומחזירים אותם לאזרח. אם ההנחה הממוצעת עומדת על כ-200 אלף שקל, נתת סובסידיה לטובת האזרח במקום לגבות אותם ממנו. התוכנית איננה מושלמת. יש מה לשפר. אנחנו לומדים תוך כדי תנועה. בשוק שעלה פה תוך 10 שנים ב-100%, במקביל לכך שמימוש פרויקטים לוקח 15 שנים ויותר. אנחנו מתכננים 1.5 מיליון דירות לדור הבא, על מנת לתת מענה לכלל האוכלוסייה. אנחנו רוצים לעודד תזוזה לפריפריה משיקולים אסטרטגיים, אבל פיתוח התשתיות עולה שם פי שניים, לכן המחירים הסופיים שם גבוהים ממה שאנחנו מצפים. אני חושב שהתוכנית צריכה לערוך שיפורים ולהתייחס גם בשוק המשני של משפרי הדיור. אני חושב שעדיף להיות במצב שאתה נע קדימה ומתקן מאשר לא לעשות כלום".

 

ח"כ מאיר כהן אמר: "התוכנית היא מבורכת ואחרי שיעשו לה את ההתאמות הנכונות, היא תהיה מוצלחת. כרגע, רוב הזוכים בפריפריה, לפחות בסבב הראשון, מבטלים את זכייתם. בדימונה עשרות צעירים וצעירות נדהמו לגלות שהם ייאלצו לשלם מחיר שהוא כמעט זהה למחיר השוק. הקבלן אמר להם 'זכיתם', אבל מעבר לכביש אני בונה שכונה באותם רמות מחירים. חברת שתית הוציאה 114 למכירה חופשית מתוך 214 יחידות דיור אחרי שלמעלה מ-4,000 זכאים נרשמו להגרלה ואף אחד לא רכש את הדירות. מאות החזירו את הדירות שלהם בקריית ביאליק, ובעפולה אותו הדבר. המגמה הזאת זולגת להרבה מאוד מקומות. רק לפני חודש,. שלושה מכרזים בדימונה, באר שבע וקריית שמונה נכשלו, לאחר שאף קבלן לא ניגש למכרז. אלו מקומות שיש שם זוגות צעירים ללא דיור. בסופו של דבר מדינת ישראל, כשמדובר בדירות בהרצליה וראשון לציון מכניסה את הכיס עמוק ויודעת להביא פערים של 600 אלף שקל ממחיר השוק".

 

ח"כ מנואל טרכטנברג התייחס לפערים בין עלות הקרקע בין המרכז לפרירפיה ואמר: הרי ברור שהקרקע בפריפריה זולה יותר מאשר במרכז. אבל במחוז הדרום ההנחה כאחוז ממחיר השוק היא 17.5% ממחיר השוק ובמחוז תל אביב היא מעל 20%. באוצר ובשיכון יכולים לשלוט בזה. יתרה מכך, ההטבה הזאת מתגלגלת הלאה לרשויות המקומיות וזו נקודת תורפה שאפשר לתת לה מענה. מלבד זאת, עלות המשכנתא עולה והרבה יותר קשה לקחת משכנתא".

 

יהודה בצלאל חבר מועצת דימונה ומחזיק תיק הצעירים אמר: "מי שפוגש את הציבור בדימונה ואת היזמים ועושה את הכנסים זה אנחנו. יש פרויקט בדימונה של 54 יחידות דיור שיצאו להגרלה לפני חצי שנה ורק 12 אנשים חתמו בלבד. היזם תקוע כי הוא מחכה לעוד אנשים שיגיעו אליו. באיזשהו שלב שינו את שיטת התהליך. במקור היה צריך להיות היתר בנייה ואז יציאה להגרלות אבל החליטו לשנות את זה. אנשים נרשמים להגרלה ולא יודעים מה הם מקבלים, ואחר כך מתפלאים למה אנשים מבטלים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x