$
בשולי החדשות

נוכלי פונזי פיתו משקיעים עם כרטיסים ל"המילטון"

שני תושבי ניו יורק גנבו 81 מיליון דולר לאחר שהבטיחו למשקיעים רווח גבוה ומהיר מספסרות

שירות כלכליסט 22:3529.01.17

"עקבו אחר הכסף, ראו לאן הוא מוביל", שרים משתתפי להיט הברודווי "המילטון". רשות ניירות הערך האמריקאית אכן עקבה אחרי הכסף, שהוביל אותה לשני תושבי ניו יורק שביצעו הונאת פונזי תוך שהם מבטיחים למשקיעים רווח מספסרות כרטיסים למחזמר המבוקש.

 

בכתב אישום שהגישה רשות ניירות הערך האמריקאית נגד ג'וזף מלי ומתיו הריטון, נכתב כי השניים גייסו 81 מיליון דולר מלפחות 125 משקיעים מ־13 מדינות. מלי והריטון טענו כי חתמו על עסקה לקניית 35 אלף כרטיסים למופעים מבוקשים במיוחד, כמו הופעות של הזמרת אדל והמחזמר "המילטון", והבטיחו למשקיעים כי ימכרו את הכרטיסים ברווח גבוה, ולמעשה יספסרו בהם. "המילטון" הוא מחזמר היפ הופ על אלכסנדר המילטון, אחד מהאבות המייסדים של ארה"ב. המחזמר קצר שבחים בקרב הצופים והמבקרים גם יחד, ומחיר כרטיס בודד יכול לטפס למאות דולרים.

 

המשקיעים קיבלו חוזים חתומים בהם הובטח להם החזר מלא על הכסף, בתוספת תשואה שנתית של 10% שתשולם תוך פחות משנה לאחר ההשקעה. בנוסף, הבטיחו השניים למשקיעים 50% מכל רווח שיישאר לאחר תשלום ההחזרים.

 

אך בפועל השניים לא קנו, או מכרו, אף לא כרטיס אחד. במקום זאת, העבירו מלי והריטון לפחות 48 מיליון דולר מהסכום שגויס לטובת החזר כספים לחלק מהמשקיעים, על מנת שיוכלו להמשיך בתרמית. 2 מיליון דולר נוספים הם בזבזו על הנאות אישיות, ביניהן 82 אלף דולר בחנויות תכשיטים, 208 אלף דולר על מכוניות יוקרה ו־50 אלף דולר בקזינו באטלנטיק סיטי. אשתו של מלי, המופיעה אף היא בכתב האישום, קיבלה לכאורה 136 אלף דולר מכספי המשקיעים דרך חברה בעירבון מוגבל.

 

"מלי והריטון גייסו מיליונים ממשקיעים באמצעות הבטחה לרווח גבוה מספסרות בכרטיסים לאירועים מבוקשים", נכתב בהצהרת הממונה באזור בוסטון מטעם הרשות לניירות ערך, פול לוונזון. "במציאות, הם העבירו את כספי המשקיעים במעגל, כך שיצרו מצג שווא של רווחיות", כתב.

 

הונאת פונזי היא תרמית בה מובטח למשקיעים החזר השקעה גבוה במיוחד בפרק זמן קצר. בפועל הכספים שיוחזרו, בדרך כלל באופן חלקי ולמשקיעים הראשוניים, משולמים מכספי המשקיעים העתידיים. מאחורי תרמית הפונזי הגדולה ביותר שנחשפה אי פעם עומד איש העסקים ברני מיידוף, שגנב מהמשקיעים שלו סכום עתק של 65 מיליארד דולר. לאחר המשבר הפיננסי ב־2008, ביקשו המשקיעים למשוך את כספם מהקרן שלו וכתוצאה מכך היא התרסקה. על פי הביוגרפיה של מלי באתר דארק נייט ונטורס, הוא עמד בראשה של חברה למכירת כרטיסים בשם בולדוג אנטרטיימנט גרופ, שעל פי דיוווח ב"וול סטריט ג'ורנל" נרכשה על ידי וורנר מיוזיק גרופ ב־2007.

 

ההונאה נחשפה בסוף שנת 2016 על ידי אחד ממשתפי הפעולה של מלי והריטון, שהחליט להסגיר את עצמו לרשויות. על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, בשיחה שנערכה ב־30 בדצמבר, מלי לעג לאותו עד, וטען ש"זה בלתי אפשרי לכל אחד על כדור הארץ לדעת מה עשינו, אלא אם יספרו לו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x