$
חדשות נדל

האם קבלנים בדרום הכשילו בכוונה מכרז מחיר למשתכן בב"ש?

הממונה על הגבלים מיכל הלפרין תבדוק אם יש ראיות לכך שקבלנים תיאמו ביניהם שלא לגשת למכרז כדי למנוע ירידת מחירים באזור. המכרז כשל לפני כשלושה חודשים, כשעל ארבעה מגרשים התקבלה הצעה אחת בלבד

תומר גנון ואביב גוטר 06:5304.12.16

רשות ההגבלים העסקיים בודקת אם קבלנים בדרום הארץ סיכמו ביניהם לא לגשת למכרז מחיר למשתכן בבאר שבע. המכרז, שכשל לפני שלושה חודשים ומאז פורסם מחדש בתנאים נוחים יותר עבור הקבלנים, בוטל משום שבשלושה מתוך ארבעת המגרשים ששווקו בו לא התקבלה אף הצעה. בעקבות תלונות בנושא שהתקבלו ברשות מצד גורמים ממשלתיים, היא בודקת אם ישנן ראיות לתיאום בין קבלנים שונים שלא לגשת למכרז וזאת כדי להכשילו ובכך למנוע ירידת מחירים באזור.

 

 

 

במכרז שעומד בלב הבדיקה נרשמו תוצאות מאכזבות. הוא הוכן על ידי משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל והציע לקבלנים לבנות 1,104 יחידות דיור בארבעה מגרשים שונים. עם זאת הוגשה בו רק הצעה אחת למגרש אחד בלבד. ההצעה היתה נמוכה ב־6 שקלים בלבד ממחיר המקסימום שהוצב של כ־6,970 שקל למ"ר. הזוכה, חברת רייסדור, תבנה 360 יחידות דיור, אולם 744 יחידות נוספות נותרו ללא הצעה.

 צילום: אלכס קולומויסקי

 

המכרז פורסם לראשונה בנובמבר אשתקד, אולם נדחה מאז שש פעמים, עד שהוחלט על התאריך הסופי לסגירתו בספטמבר השנה. שלוש הדחיות הראשונות נבעו מאי־פרסום חוברות המכרז, המפרטות לקבלנים וליזמים את המידע על אודות התכנית. הסיבה לשלושת העיכובים הנוספים נבעה מכך שעיריית באר שבע דרשה לערוך שינויים בתוכנית, והמתינה לדיונים בוועדה המקומית לתכנון ובנייה כמה חודשים.

 

למרות כל הדחיות והשינויים המכרז נכשל. לטענת קבלנים בדרום, הסיבה לכך נעוצה במחיר המקסימום שקבע משרד הבינוי והשיכון, שנודע עליו כחודש לפני סגירת המכרז לאחר סיור קבלנים שנערך למתעניינים. אחד היזמים גם הציג בפני נציגי המשרד ורמ"י דו"ח שביצע, המעריך את כדאיות המכרז, וטען כי אין במכרז רווח.

 

למרות הטענות על מחיר המקסימום הנמוך שנקבע, הוחלט במטה הדיור לא להעלות אותו וזאת במטרה לדאוג שמחירי הדירות יהיו נמוכים ממחירי השוק. מחיר הדירה נקבע בשיטת המכרזים החדשה, שלפיה הזוכה הוא זה שהציע את המחיר הנמוך ביותר למ"ר. את יחידות הדיור שנותרו שיווקו מחדש, רק שהפעם עם סוכריות לקבלנים: כל מגרש פוצל לשניים, ובכל אחד מהם יוכל הקבלן הזוכה למכור כ־25% מהדירות בשוק החופשי ואת היתרה ימכרו לזכאי מחיר למשתכן. המכרז עדיין באוויר.

 

 

 

זו לא הפעם הראשונה שבה הרשות בודקת תיאום בין קבלנים שלא לגשת למכרזי מדינה. ב־2010 הוגש כתב אישום נגד בכירי התאחדות הקבלנים באותם ימים, בהם הנשיא לשעבר ניסים בובליל, על עריכת הסדר כובל, שעלול להפחית תחרות בין הצדדים. בנוסף, שורה של חברות קבלניות ומנהליהן מואשמים שסיכמו שלא להגיש הצעות למכרז להקמת חדרי מיגון ביישובי עוטף עזה ב־2008. המשפט עדיין מתנהל ונמצא בשלב הסיכומים.

 

רשות ההגבלים העסקיים סירבה להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x