$
חדשות נדל

האוצר: ירידה של 4% ברכישת דירות חדשות ויד שנייה בחודש יולי, לעומת יוני

בהשוואה לחודש יולי אשתקד דווקא נרשמה עלייה בעקבות הקדמת הרכישה של משקיעים רבים; הירידה ברכישות הזוגות הצעירים - 23% - התרכזה בדירות החדשות

דותן לוי 10:4712.09.16

חודש יולי החולף התאפיין בירידה בהיקף רכישת הדירות: 4% בהשוואה לחודש יוני השנה, כך עולה מנתונים שפרסם היום (ב') הכלכלן הראשי במשרד האוצר, יואל נוה.

  

 

לפי הנתונים, בחודש יולי נרכשו 9,900 דירות (דירות חדשות ויד שנייה) וזאת לאחר שלפי האוצר היקף רכישת הדירות עלה בחודשים אפריל, מאי ויוני. עם זאת, בחודש מרץ היה היקף הרכישה גבוה יותר, כך שהמגמה מאז תחילת השנה אינה ברורה.

 

ההשוואה ליולי 2015 כמעט ואינה רלוונטית, היות ובחודש זה הייתה התערבות של האוצר בשוק כאשר שר האוצר משה כחלון החליט במפתיע להקדים ביוני את מס הרכישה ובעקבות זאת היה זינוק בהיקף הרכישות ביוני ויולי שלאחריו חלה ירידה חדה בהיקף הרכישות, כך שבהשוואה לחודש זה מדובר בעלייה של 11%.

 

אילוסטטרציה אילוסטטרציה צילום: shutterstock

 

הכלכלן הראשי מסביר כי הירידה במספר העסקאות התרכזה בפלח השוק של הדירות החדשות, 11%, בעוד רכישת דירות יד שנייה נותרה ללא שינוי משמעותי בהשוואה לחודש הקודם. עם זאת, נתונים אלה מתפרסמים יום לאחר שגם בלמ"ס פרסמו את נתוני רכישת הדירות החדשות לחודשים הללו ולפיהם הירידה הייתה משמעותית פחות והסתכמה ב-1.7% בין יוני ליולי, וירידה של כ-20% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד.

 

לפי האוצר, מי שהובילו את הירידה בעסקאות ביולי היו רוכשי דירה ראשונה והמשקיעים, עם ירידות 8% ו-6%, בהתאמה, בעוד רכישות משפרי הדיור נותרו ללא שינוי משמעותי בהשוואה לחודש הקודם. חשוב לציין כי מדובר בנתון מפתיע למדי, היות וברשות מקרקעי ישראל משווקים כמעט ורק עבור מחיר למשתכן המיועד לזוגות הצעירים.

 

הירידה ברכישות הזוגות הצעירים התרכזה בפלח השוק של הדירות החדשות, ואלו ירדו בשיעור חד של 23% בהשוואה לחודש הקודם.

 

באוצר מקדישים חלק נכבד מהדו"ח להתנהלות המשקיעים בשוק הנדל"ן, כאשר בין היתר נבחנו הדירות המוצעות על ידם למכירה ומחיריהן. ניתוח האוצר מצביע על כך שבעוד שבתחילת 2016 עמד מחירה הממוצע של דירה שמכר משקיע על כ-1.6 מיליון שקל, כעת עומד המחיר על כ-1.3 מיליון שקל בלבד – ירידה של כ-30 אלף שקל בממוצע.

 

באוצר משווים את מכירות המשקיעים לאלה של משפרי הדיור אשר רשמו עליה במחירים ומרמזים כי קיים לחץ בקרב המשקיעים להוריד את המחירים על מנת להיפטר מדירות. יחד עם זאת, גם באוצר מודים כי אינם מחזיקים בנתונים המצביעים על איכות הדירות שנמכרו ולכן אין מן הנמנע כי ההסבר יהיה פשוט יותר ונובע מכך שבחודשים אלה נמכרו דירות זולות יותר.

 

 

באוצר מסבירים, כי העובדה לפיה ביולי לא התקיימו עסקאות במסגרת מחיר למשתכן "תרמה" לירידה חדה זו, אולם גם בנטרול המכירות המוזלות (במסגרת "מחיר מטרה") שהתקיימו בחודש יוני בראש העין עדיין נרשמה ירידה ברכישת דירות חדשות על ידי הזוגות הצעירים בחודש יולי, בהמשך לירידה של 13% ברבעון השני (לעומת הרבעון הראשון).

 

באופן פחות מפתיע, ולאור הצעתו החדשה של שר האוצר להטיל מס נוסף על המשקיעים, משקל המשקיעים בסך העסקאות ביולי הוסיף לרדת, לשיעור של 19%. האזור אשר הוביל את הירידה ברכישות המשקיעים ביולי היה נתניה, עם ירידה של 34% לרמה של 190 דירות בלבד, כאשר רק באזורי הפריפריה הצפונית נרכשה כמות נמוכה יותר של דירות להשקעה.

 

מנגד, באזור נתניה ניתן לזהות מכירת דירות על ידי משקיעים בשנה וחצי האחרונות. בסך הכל מספר הדירות שמכרו משקיעים בחודש יולי עמד על 2,000 דירות, ירידה של 7% בהשוואה לחודש הקודם, אשר התאפיין בגידול חד של 17%. עם זאת, עדיין מדובר ברמה גבוהה של מכירות, הגבוהה ב-50% מהממוצע בשנים 2014-2010.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x