$
חדשות נדל

סוכמו על הקלות שנועדו לשפר את הכדאיות הכלכלית בפינוי בינוי

מדובר בהקלות באופן הקצאתה של קרקע משלימה שתאפשר להגדיל את כמות יחידות הדירות שנבנות בפרויקט

אמיתי גזית 09:0610.12.15

ועדת הרפורמות בראשות חבר הכנסת אלי כהן סיכמה אתמול (ד') עם רשות מקרקעי ישראל על הקלות שנועדו לשפר את הכדאיות הכלכלית בפרויקטים של פינוי בינוי.

 

סוכם כי מסמך עם עקרונות הרפורמה יופץ על ידי רשות מקרקעי ישראל לוועדה עד ל-15.1, ועל בסיסו תתקבל החלטה פורמלית במועצת מקרקעי ישראל, לא יאוחר מחודש לאחר מכן.

 

ח"כ אלי כהן ח"כ אלי כהן צילום: דוברות המפלגה כולנו

 

מדובר בהקלות באופן הקצאתה של קרקע משלימה שתאפשר להגדיל את כמות יחידות הדירות שנבנות בפרויקט. על פי הסיכום, גודל הקרקע המשלימה לא יוגבל והוא ייגזר מכמות יחידות הדיור שיבנו, כמו כן אפשר יהיה לבנות על שטחים המיועדים למבני ציבור. בנוסף, הוחלט כי בכל הסכם גג שתחתום המדינה עם רשות מקומית, 10% מכספי המימון יוקצו לפרויקטים של התחדשות עירונית.

 

בתוכניות לפינוי בינוי היזם חותם על הסכם עם הדיירים על הריסת ביתם ובניית בית חדש. הוא מתוגמל באמצעות דירות נוספות שהוא יוכל לבנות ולמכור בשוק החופשי. כדי לשמר כדאיות כלכלית, מחשבים את כמות יחידות הדיור שיש להוסיף על פי מחירי הדירות באותה שכונה. כך למשל בעיר שבה המחירים גבוהים יכול היזם להסתפק בבניית כמות משלושת של דירות - שליש מהדירות שהוא יבנה ימסרו לדיירים המפונים, וכך ייוותרו בידיו שני שלישים שימכרו בשוק החופשי.

 

 

פינוי בינוי, בת ים פינוי בינוי, בת ים צילום: עמית שעל

 

הבעיה צצה בעיקר באזורים בהם המחירים נמוכים ולכן המכפיל צריך להיות גבוה יותר לעיתים אפילו פי שמונה. במקרים כאלה תא השטח שעליו היו בנויים הבתים שנהרסו אינו מספיק לבניית כל כך הרבה יחידות דיור ולכן נדרשת קרקע משלימה. על פי הנהוג היום, היזם שנבחר על ידי הדיירים יכול לקבל את הקרקע ללא מכרז ובהנחה של עד 80%, באופן שיאפשר לו לשמר רווחיות של כ-20%.  בועדות הרפורמות החליטו על כמה שינויים שיאפשרו לזרז תהליכים שכאלה.

 

ראשית, קבעו כי רמ"י תוכל להוסיף קרקע משלימה לנתוני שיווק הקרקעות שהיא מתבקשת להציג לממשלה. ההנחה היא כי באופן כזה יהיה לה מוטיבציה מוגברת להאיץ הליכים אלה. שנית, עד עתה קרקע משלימה הוגבלה ל-4 דונם. בועדת הרפורמות הוחלט כי מגבלה זאת תוסר, וכי גודל השטח יקבע על פי כמות יחידות הדיור הנוספות שהיזם יבקש לבנות כדי לשמור על רווחיו.

 

בנוסף הוחלט כי אפשר יהיה להקצות ליזמים קרקע חומה - המיועדת למבני ציבור - ורמ"י תצטרך לספק לרשות המקומית קרקע חלופית במיקום אחר. כמו כן, במידת הצורך אפשר יהיה להצקות ליזמים את הקרקע המשלימה בשטח שאינו צמוד דופן לשטח בו יתבצע הפרויקט לפינוי בינוי.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי כהן מסר כי "פרויקטי התחדשות עירונית, מעבר להיותם פתרון נדל"ני, מהווים בשורה חברתית. מדיניות ברורה לעניין קרקע משלימה היא חיונית להאצת פרויקטים אלו. ההחלטות שהתקבלו אתמול יוצרות וודאות, ויתמכו בהגברת קצב ההתחדשות העירונית."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x