$
חדשות נדל

הירוקים ניצחו את משרד הפנים: השטחים לבנייה בתמ"א 35 לא יוגדלו

בתום דיון סוער הוחלט שלא לאשר את העדכון של תוכנית המתאר הארצית - תמ"א 35. משרדי האוצר והשיכון דרשו להגדיל את השטחים ב-4%-10%, אולם עמדתם של נציגי הסביבה התקבלה לבסוף; במקביל, היום בוטל דיון בבניית 3,000 יחידות דיור בקיבוצים בשל עתירה לבג"ץ

יעל דראל 18:1509.09.14

מינהל התכנון הפסיד בהחלטה המשמעותית ביותר על תכנון מלאי הקרקעות לבנייה בישראל: בתום דיון סוער, שהחל במועצה הארצית כבר בשעות הבוקר, הוחלט שלא לאשר את העדכון של תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) ולא לאפשר הגדלה גורפת של היצע הקרקעות לבנייה בישראל. 

זאת, בניגוד לעמדתו של מינהל התכנון ושל משרדי האוצר והשיכון, שהציגו בימים האחרונים נתונים לפיהם יש להגדיל את השטחים לבנייה בשיעור גבוה בהרבה של בין 4%-10% - על מנת לעמוד ביעדי הבנייה לשנת 2030.

  

במהלך הדיון הסכים מינהל התכנון להתפשר והעלה להצבעה את הצעתו הישנה, שמסתפקת בעדכון של 2% בלבד – אולם גם זו נדחתה על ידי חברי המועצה הארצית. במונחי שטח, משמעות הצעת הפשרה שהציע מינהל התכנון היתה הגדלת המרקמים העירוניים בישראל (הקרקעות הזמינות לבנייה), שהיקפם עומד כיום על 2 מיליון דונם, בכ-40,000 דונם נוספים.

 

אולם החלטה זו נדחתה והתקבלה בסופו של דבר עמדתם של נציגי הסביבה ובראשם השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, וכן של נציגי משרד הבריאות בדיון, שסברו כי אין לבצע עדכון גורף בתוכנית המתאר הארצית אלא להסתפק בעדכונים נקודתיים בהתאם לצורך.

 

בינת שוורץ בינת שוורץ צילום: מיקי אלון

 

עיכוב בבניית 3,000 יחידות דיור בקיבוצים

 

בתוך כך, הדיון שבוטל היום (ג') במועצה הארצית בנושא הרחבת הבנייה במרחב הכפרי צפוי להשפיע על בנייתן של אלפי יחידות דיור בקיבוצים ובמושבים. על פי נתוני התנועה הקיבוצית, בקיבוצים בלבד ישנן כיום כ-3,000 יחידות דיור שבנייתן מתעכבת כבר משנת 2008 בשל העובדה כי טרם אושרו באמצעות העדכון לתמ"א 35.

 

ההחלטה שלא לקיים את הדיון התקבלה השבוע באמצעות תשובת הפרקליטות לבג"ץ בעתירה שהגישה עמותת "אדם, טבע ודין", בה נטען כי יש לצאת לתכנון מחודש של הנושא, בשל ניגוד עניינים לכאורה שבו מצויה ראש מינהל התכנון בינת שוורץ. בן זוגה של שוורץ, דודי רוסו, מועסק בפרויקטים נדלנ"יים שונים במגזר הכפרי.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי על פי נתוני התנועה הקיבוצית, בקיבוץ רגבה ממתינים לאישורן של 350 יחידות דיור, בעין המפרץ ל-450 יחידות דיור, בגבעת חיים ל-480 יחידת דיור, בשפיים ל-500 יחידות דיור ובקיבוץ מעגן מיכאל ל-900 יחידות דיור נוספות.

 

ביישובים נוספים, ובהם רמות מנשה, יגור, תל יצחק, גבעת חיים איחוד, געש, העוגן, מעברות וגבעת ברנר - ממתינות לאישור בין 400 ל-1,000 יחידות דיור נוספות בכל יישוב. סך הכל כ-3,000 יחידות דיור בקיבוצים, שכאמור בנייתן אינה מתאפשרת, שכן טרם עודכנו בתוכנית המתאר הארצית.

 

בתנועה הקיבוצית מתחו ביקורת חריפה על ההחלטה שלא לקיים את הדיון, וציינו כי המועד המקורי לקיומו אמור היה להיות כבר בשנת 2009, אך מאז נדחה, ובכך מנע בנייה והגדלה של מספר יחידות הדיור בקיבוצים. "זוהי פארסה מביכה שהקיבוצים הופכים בה שוב לשק חבטות בידי גופים ירוקים וגופים אנטי ציוניים שכל מטרתם היא להכשיל את הפיתוח והצמיחה במדינת ישראל. פסילת בינת שוורץ מהדיון היא מסע אישי של הכפשה וביזוי הגופים בראשם היא עומדת ורצון לפגוע בהתיישבות העובדת באופן אנוש. אנחנו לא ניתן למזימות קטנוניות לעמוד בדרך לפיתוח וצמיחה ברחבי הארץ", ציין מזכ"ל התנועה הקיבוצית, איתן ברושי.

 

בתנועה הקיבוצית קראו אתמול לשר הפנים, גדעון סער, להוציא את הנושא מידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה, זאת מכיוון שלטענתם "החלטה מסוג זה הינה החלטה אסטרטגית ולאומית ועל הממשלה להנחות את הגופים כיצד לפעול בה ולא להשאירה לדיון בין ארגונים ופורומים משתנים המושפעים מפוליטיקה מפלגתית ומלחצים כאלה ואחרים. פיתוח הנגב והגליל, פתרון משבר הדיור ושמירה על הקיבוצים הינם יעדים לאומיים שהממשלה צריכה לעמוד מאחורי יישומם".

 

עם זאת, המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה לאשר את השינוי בתוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) באופן שמאפשר ליישובי עוטף עזה (קיבוצי המועצות האזוריות חוף אשקלון ושער הנגב), לגדול עד ל-500 יחידות דיור כל אחד. החלטה זו תקפה עבור 16 יישובים – בהם אור הנר, ארז, ברור חיל, גבים, גברעם, דורות, זיקים, יד מרדכי, יכיני, כפר עזה, כרמיה, מפלסים, נחל עוז, ניר עם, נתיב העשרה ורוחמה.

 

השר להגנת הסביבה עמיר פרץ אמר בתגובה: "ההחלטה היום היא בשורה לאזרחי ישראל שסוף סוף ייהנו גם מהיצע נרחב של יחידות דיור במחיר הוגן וגם מריאות ירוקות. ההישג הזה מצטרף להישג הגדול שהשגנו במאבק על פצלי השמן ועתיד עמק האלה ומראה עד כמה צדק סביבתי קשור בקשר בל ינותק בצדק חברתי".

 

בחברה להגנת הטבע ציינו כי "ההחלטה נכונה, ראויה ומוצדקת. ישנן מאות אלפי יחידות דיור מאושרות, שרק מחכות להיבנות, יש לפעול למימושן המיידי ולא להמשיך וליזום עוד ועוד תכניות, שלא יתרמו במאום למצוקת הדיור, לא יוסיפו ולו יחידת דיור חדשה אחת ורק יפגעו באיכות ורווחת חייהם של האזרחים, באזורי הפנאי והנופש ובשטחים הפתוחים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x