$
חדשות נדל

האוצר: יציבות בשוק הנדל"ן למגורים כבר בפברואר

עוד לפני אישור 0% מע"מ לרוכשי דירות ראשונות בחודש מרץ, בחודש פברואר נרכשו 8,400 דירות חדשות ומיד שנייה, ללא שינוי מינואר, וללא שינוי מחודש פברואר אשתקד; רכישות המשקיעים רשמו ירידה של 6% בפברואר

עינת פז-פרנקל 11:0622.04.14

יציבות בשוק הנדל"ן למגורים: בחודש פברואר נרכשו 8,400 דירות (חדשות ומיד שנייה), ללא שינוי מחודש ינואר 2014, וללא שינוי מחודש פברואר אשתקד. החודשיים של יציבות מגיעים לאחר רמת השיא של 14 אלף דירות שהחליפו ידיים בחודש דצמבר 2013, ערב ביטול הפטור ממס שבח למשקיעים.  

יצוין כי אפקט החלטת הממשלה מחודש מרץ, להעניק מע"מ בשיעור 0% לרוכשי דירות ראשונות, צפוי להיות ניכר בנתוני החודשים מרץ ואפריל, שכן קבלנים רבים מדווחים על קיפאון במשרדי המכירות, הנובע מהמתנה של רוכשי דירות פוטנציאליים להטבת המע"מ.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: דוד הכהן

 

מנתונים שמפרסם היום (ג') משרד האוצר, עולה כי בחודש פברואר רכישות המשקיעים והזוגות הצעירים רשמו ירידה, אך

במקביל רכישות משפרי הדיור רשמו גידול של 7%, שקיזז כמעט במלואו ירידה זו. "על רקע ממצאים אלו בולטים אזורי תל אביב והמרכז, בהם הגידול המתון ברכישות משפרי הדיור לא היה בו כדי למחוק את הירידה החדה ברכישות המשקיעים והזוגות הצעירים (ירידות של 18% ו-28%, בהתאמה)", כותבים מחברי הסקירה החודשית של משרד האוצר. "סך העסקאות בשני אזורים אלו ירד ב-14% בהשוואה לינואר, שני האזורים היחידים בהם נרשמה ירידה במספר העסקאות".

 

אחד ההסברים המרכזיים לירידה החדה ברכישת דירות באזור המרכז בחודש פברואר נעוץ בסיומו של מבצע מכירות רחב היקף למועדון חבר בראש העין. באופן טבעי, "סיומו של מבצע זה מצא ביטוי בין היתר בעלייה ברמת המחירים בעסקאות בדירות חדשות שנערכו בחודש פברואר באזור זה, במקביל לירידה חדה של למעלה מ-40% ברכישת דירות חדשות באזור", כותבים כלכלני האוצר.

 

משקיעים באזור השרון

 

מסקירת האוצר עולה עוד, כי רכישות המשקיעים – אלה הרוכשים דירה נוספת על דירת מגוריהם - רשמו ירידה של 6% בחודש פברואר, בהשוואה לינואר, וזאת, בהמשך לירידה חדה של 40% בחודש ינואר (בהשוואה לחודש דצמבר 2013). כשיעור מסך העסקאות ירד משקל המשקיעים בשוק ב-1% לרמה של 23%. עדיין, כמעט רבע מהדירות הנרכשות בישראל אינן נקנות למטרות מגורים, אלא להשקעה.

 

יצוין כי, בפילוח גיאוגרפי ניכרת שונות גבוהה בין האזורים השונים, כאשר לצד ירידות חדות ברכישות המשקיעים באזורי המרכז, ת"א והשפלה, נרשמו עליות משמעותיות בחיפה, ובמיוחד באזור השרון. באזור השרון הביא הגידול (17%) ברכישות המשקיעים בחודש פברואר את משקל המשקיעים מסך העסקאות באזור זה ל-27%, השיעור הגבוה ביותר שנרשם באזור זה מאז אוגוסט 2010; לשם השוואה, ברמה הארצית נמוך משקל המשקיעים בפברואר ב-7% בהשוואה לאוגוסט 2010. 

 

מאז רמת השפל של משקל המשקיעים באזור זה, שנרשמה באפריל 2012, עלה משקל המשקיעים בסך העסקאות בשרון ב-8 נקודות האחוז. במקביל, באותה תקופה ירד משקל רוכשי דירה ראשונה באזור זה מרמתו הגבוהה ביותר בשנתיים האחרונות (45%), לשיעור של 36% בפברואר האחרון. גם במונחים כמותיים נרשם גידול משמעותי, של 60%, בפעילות המשקיעים באזור זה (בין אפריל 2012 לפברואר 2014), בעוד מספר הדירות שרכשו זוגות צעירים באזור נותר ללא שינוי.

 

במשרד האוצר מעריכים כי "מגבלות בנק ישראל על מימון המשכנתאות, שנכנסו לתוקף במהלך 2012, כמו גם העובדה שהמשקיעים והזוגות הצעירים באזור זה מתחרים על אותן הדירות (פער מחיר של 8% ברמת המחיר החציוני) היו בין הגורמים המשמעותיים לשינוי בהרכב הרוכשים באזור זה במהלך השנתיים האחרונות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x