$
נדל

"חוק הסופרטנקר" של נתניהו עובר לכנסת

על פי טיוטת החוק שאושרה אתמול על ידי הממשלה, יוקמו ועדות מיוחדות לטיפול בתוכניות בנייה הכוללות יותר מ־200 יחידות דיור למשך 18 חודשים. הטיוטה אמורה לעבור לכנסת בתוך עשרה ימים

זריקת עידוד משמעותית לתוכנית "הסופרטנקר" של ראש הממשלה בנימין נתניהו: אתמול אישרה הממשלה את טיוטת החוק העומדת בבסיס התוכנית, המיועדת להאיץ את הליכי הבנייה של אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ.

 

בשעות אחר הצהריים אתמול אושרה טיוטת החוק גם על ידי ועדת השרים לענייני חקיקה של הממשלה, ועל רקע זה אמורה הצעת חוק בעניינה של התוכנית להיות מוגשת לאישור הכנסת בתוך עשרה ימים.

 

מטרת תוכנית "הסופרטנקר" היא לזרז את הליכי התכנון והבנייה באמצעות הקמת ועדות דיור לאומיות - ועדות תכנון מיוחדות שאמורות לעקוף את הבירוקרטיה ולטפל ב"תוכניות דיור לאומיות", הכוללות יותר מ־200 יחידות דיור ושלפחות 80% מהקרקע שבהן נמצאת בבעלות המדינה.

 

 

על פי התוכנית, יוקמו שש ועדות דיור מחוזיות (המקבילות לוועדות התכנון הקיימות - שש"ע) לצד ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, שתקבל את סמכויותיה של האחרונה בעניין התוכניות. הוועדות יפעלו לתקופה זמנית של 18 חודשים, ואמורות לתת עדיפות לתוכניות הדיור הלאומיות. על פי התוכנית, הוועדות אמורות לפעול לאישור 50 אלף יחידות דיור בשנה.

 

בפועל יצאה התוכנית להאצת הבנייה לדרך באופן חלקי כבר לפני כמה חודשים, עוד בטרם נוסח החוק. כדי לקדם את התוכנית ביעילות עד לסיום הליכי החקיקה בעניין, הקימו הוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה ברחבי הארץ ועדות משנה שפעלו לצדן, אך התמקדו בקידום התוכניות הממשלתיות למגורים. במקביל נקבעה רשימת תוכניות גדולה הכוללת כ־113 אלף יחידות דיור שיגיעו לדיון בוועדות.

 

במקביל הורה נתניהו על תגבור התקנים להקמת הוועדות המיוחדות, על פי הצרכים שהציג משרד הפנים. אתמול אמר נתניהו כי מחירי הדירות הולכים ועולים היות שאין מספיק דירות שנמצאות בתכנון, לקראת שיווק. "את צד השיווק התחלנו לפתור ברפורמה היסטורית, שעליה חתמנו לפני כמה שבועות במינהל מקרקעי ישראל. אנחנו רוצים לעשות מעין 'כביש עוקף בירוקרטיה' לשנה וחצי באמצעות הוועדות. נוצר מחסור של 80–100 אלף דירות שאותו יש להשלים בהקדם האפשרי". לדברי נתניהו, "אם יהיו לנו גם תכנון מהיר וגם שיווק מהיר, נוכל לפתור את בעיות הדיור של מדינת ישראל".

 

בניגוד לאופטימיות שהפגין ראש הממשלה, בקרב הגופים הסביבתיים לא קיבלו אתמול בברכה את טיוטת החוק החדשה. לדברי איריס האן, מרכזת תחום תכנון במכון דש"א בחברה להגנת הטבע, "מדובר בהצעת חוק שכל תכליתה היא לפגוע בתכנון הכולל בישראל, באמצעות מנגנון דורסני שיוכל להוביל לבנייה בכל מקום, כולל בשטחים שהוגדרו כשטחים פתוחים לרווחת הציבור".

 

האן טוענת כי התוכנית של נתניהו לא תביא לתוצאה המיוחלת, בסופו של דבר: "ללא טיפול בחסמים שמונעים את מימושן של התוכניות שכבר נמצאות במלאי, גם תוכניות אלה לא יצליחו להביא לפתרונות אמת וכך, משבר הדיור יימשך ותתווסף אליו פגיעה בזכויות הציבור לשטחים ירוקים ופתוחים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x