$
נדל

נתוני האוצר מגלים: ירידה של 41% ברכישת דירות חדשות על ידי זוגות צעירים באזור המרכז

ברבעון השני נמכרו כ-5,400 דירות חדשות, ירידה בשיעור של 8.5% בהשוואה לרבעון הקודם. במקביל, נרשמה עלייה מתונה של 2% ברכישת דירות יד שניה בשני הרבעונים האחרונים, לאחר ירידה של 10% ברבעון האחרון של 2009

שי פאוזנר 10:1517.08.10

ברבעון השני של 2010 התייצב מספר העסקאות בדירות (חדשות ויד שניה) על 25.6 אלף, נמוך במעט מהרבעון הראשון. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד מדובר בירידה בשיעור של כ-3%. כך מדווח היום משרד האוצר. באוצר טוענים כי ברבעון השני התעצמה הירידה ברכישת דירות חדשות, ירידה הנמשכת זה ארבעה

רבעונים ברציפות.

 

הקבלנים הם הנפגעים הבולטים של החלטות בנק ישראל להקשות את מתן המשכנתאות. ירידה של 41% ברכישת דירות חדשות על ידי זוגות צעירים באזור המרכז. ברבעון השני נמכרו כ-5,400 דירות חדשות. ירידה בשיעור של 8.5% בהשוואה לרבעון הקודם, זאת לאחר ירידה מצטברת בשיעור של 12% בשלושת הרבעונים הקודמים. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד מגיע שיעור הירידה לכ-19%.

 

בניגוד לירידה הרצופה ברכישת דירות חדשות בשלושת הרבעונים האחרונים, נרשמה עלייה מתונה של 2% ברכישת דירות יד שניה בשני הרבעונים האחרונים, לאחר ירידה של 10% ברבעון האחרון של 2009 (לעומת הרבעון השלישי). באוצר אומרים כי נתונים ראשוניים לחודש יולי מצביעים על ירידה חדה במספר העסקאות גם בדירות יד שניה (הן לעומת החודש הקודם והן בהשוואה לממוצע החודשי ברבעון השני), אולם מוקדם לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה.

 

"בתחום המחירים החליט האוצר לבדוק רק את הנעשה בשוק הדירות החדשות מקבלנים - ברבעון השני של 2010 היה מחירה החציוני של דירה חדשה נמוך בכ-2% ממחירה ברבעון הראשון (ממוצע רבעון שני בהשוואה לממוצע רבעון ראשון), זאת בהמשך לירידה בשיעור של 0.8% ברבעון הראשון של 2010 בהשוואה לרבעון האחרון של 2009", כותבים באוצר. ומוסיפים - "על רקע דיווחים סותרים של גופים ממשלתיים אחרים על התפתחות מחירי הדירות במיוחד מאז תחילת 2010 חשוב להדגיש שתי נקודות מרכזיות: ראשית, בניתוח זה אנו מתייחסים למחירי דירות חדשות בלבד (דירות הנמכרות על ידי קבלנים, לא כולל קבוצות רכישה). על מנת לצמצם ככל האפשר את ההסתברות לשינוי מהותי בתמהיל העסקאות בין חודש נתון לקודמו, בבחינת השינוי החודשי אנו מתייחסים לשינויים במחירי דירות שהיו משווקות ברבעון הנסקר וברבעון הקודם (לפיכך, אם בחודש מסוים החל להיות משווק פרויקט חדש, הוא לא יובא בחשבון בחישוב שיעור השינוי בין מחירי הדירות בחודש הנסקר לבין המחיר בחודש הקודם). בהנחה שאין שינוי מהותי בתמהיל העסקאות בפרויקט נתון בין החודש נסקר לקודמו, מבטא שינוי המחיר החציוני אומד להשתנות מחירי הדירות החדשות".

 

עוד סממן מובהק להשפעה של הקשחת מתן האשראי בבנקים למשכנתאות ובבנקים המלווים קבוצות רכישה וקבלנים, הוא הנתון המצביע על כך שברבעון השני של 2010 ירד משקל הדירות הנרכשות להשקעה לשיעור של 27.1% מכלל הדירות שנרכשו, לעומת שיעור של 28.6% ברבעון הקודם. במונחים כמותיים מדובר בירידה בשיעור של קרוב ל־6% לעומת הרבעון הקודם וירידה חדה בשיעור של 14% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

במקביל, אחד הנתונים הבולטים בניתוח של האוצר את שוק הדיור ברבעון השני הוא, כי במחצית הראשונה של השנה הריבית הנמוכה הגדילה את משקל רוכשי דירה ראשונה לשיעור של 46% מכלל הרוכשים במחצית הראשונה של 2010.

 

בעניין זה אומרים באוצר, כי "משפרי הדיור בשנת 2010 נזקקים למימון הגבוה ב-36% מגובה המימון הנדרש בשנת 2007". במחצית הראשונה של 2010 עמד המחיר הממוצע של דירה שרכשו משפרי דיור על כ־1.14 מיליון שקל, והמחיר החציוני על 1.05 מיליון. במקביל, המחיר הממוצע של דירה שנמכרה על ידי משפרי הדיור בתקופה זו עמד על 892 אלף שקל והמחיר החציוני על 775 אלף שקל. דהיינו, תוספת המימון הנדרשת לרכישת הדירה עמדה בממוצע על 250 אלף שקל והתוספת החציונית על 275 אלף שקל. בהשוואה לתוספת המימון שנדרשה למשפרי דיור בשנת 2007 מדובר בעלייה נומינלית של 31% ו-36%, בהתאמה. בנוסף יש לציין כי רמות השכר של משפרי הדיור בשנת 2010 נמוכות נומינלית בכ-7% בהשוואה לרמות השכר של משפרי הדיור בשנת 2007.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x