$
ועידת הנדל"ן 2010
ועידת הנדל"ן

יעקב אנגל: "יש הזדמנויות השקעה גדולות בהודו ובווייטנאם"

יו"ר קבוצת אנגל בוועידת נדל"ן 2010: "אם עובדים בהודו בזהירות, כי ההודים ממזרים, הפוטנציאל גדול ויש צפי לשיעורי צמיחה משמעותיים מאוד. הבעיה הגדולה ביותר בהודו ובווייטנאם היא הביורוקרטיה". לדבריו, החברה תדחה הנפקה של הפעילות במדינות אלו בגלל המצב בשווקים

נעמה סיקולר 12:2306.06.10

"יש הזדמנויות השקעה גדולות בהודו בווייטנאם" אמר היום יעקב אנגל, יו"ר קבוצת אנגל בועידת נדל"ן 2010 של "כלכליסט" בנק הפועלים ושיכון ובינוי.

  

אנגל התייחס לקודמו על דוכן הנואמים, אלפרד אקירוב, שאמר כי קשה לבצע עסקאות עם ההודים. לדבריו, "אנחנו שלוש שנים בהודו
וויאטנם ומזהים שם הזדמנויות גדולות. הודו היא הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם ולמרות שהעוני הוא אדיר, יש שם מעמד ביניים של 200 מיליון איש שהוא למעשה אוכלוסיית היעד שלנו ושל מרבית הגופים הזרים. מנועי הצמיחה בהודו הם שלושה – גידול במעמד הביניים, צריכה תעשייתית גדולה בהודו, יש פיתוח חברות ההיי טק מגייסות שם באופן מאסיבי והעלייה בהשקעות הזרות ולא מהרגולציה לטובת המשקיעים הזרים אלה משום שמשקיעים זרים מאמינים בהודו ואני חושב שהם צודקים.

  

"יחד עם זאת", הוסיף ואמר אנגל, "נכון שהיו חברות נדל"ן שהסתבכו שם, ביניהם גם ישראלים כיוון שאנשים קנו בהודו קרקעות במחירים גבוהים והסתבכו עם הודים ממזרים. אני מודה שיש שם בעיה ושצריך לנהוג בזהירות. קרה לנו בעבר שעמדנו לרכוש קרקע והתברר לנו שהמוכר הוא לא הבעלים. הם מתוחכמים. אבל אם עובדים בזהירות הפוטנציאל גדול ויש צפי לשיעורי צמיחה משמעותיים מאוד".

  

אנגל הדגיש בדבריו כי "יש בהודו בעיה של תשתיות, אבל הממשלה החליטה לגייס 11 מיליארד דולר להשקעה בתשתיות וזה ייתן את הדרייב לכל הצמיחה של תחום הנדל"ן והתשתיות. יש ביקוש עצום לעשרות אלפי דירות, קצב הבנייה לא מספק את הביקוש ויש אפשרות לממן. שוק המסחר והמשרדים גם מתחיל לעלות בצורה משמעותית. ולכן לסיכום אנחנו חושבים שהודו היא הזדמנות גדולה בשים לב לכמה חסרונות. החיסרון הגדול בהודו הוא הבירוקרטיה, קשה לקבל היתרים, אנחנו פותרים את זה בצורה יחסית פשוטה בכל פרויקט יש לנו שותף מקומי שזו האחריות שלו. בעיה שנייה היא שההודים מתוחכמים ויש בעיות משפטיות שנוגעות לקרקע, צריך לבדוק שאתה קונה קרקע בייעוד הנכון מהבעלים הנכונים. אנחנו למזלנו לא נפלנו עד היום עם שום קרקע. העסקאות הפופולאריות היום בהודו הן במתווה של פינוי בינוי ועסקאות קומבינציה. ובסך הכל אנחנו מעודדים תחרות וחושבים שזה שוק מאוד אטרקטיבי ומזמינים משקיעים חדשים".

 

"היתרון הגדול של וייטנאם הוא המחסור"

 

"ווייטנאם" אמר אנגל, "שונה מהודו אבל גם בה יש הזדמנויות רבות ואנחנו מאמינים שהכלכלה שם תשתפר בשנתיים הקרובות. היתרון הגדול של ווייטנאם הוא המחסור. אם ניקח לדוגמה את הוצ'ימין סיטי, עיר של 6 מיליון תושבים, יש בה בסך הכל 200 אלף מ"ר של שטחי מסחר, זה לא מספיק. יש ביקושים אדירים לשטחי מסחר, למשרדים ויש צורך במאות אלפי דירות. הביקושים הם אדירים ולכן גם הצפי לעליות מחירים. יחד עם זאת יש לויאטנם גם בעיות בדומה להודו.

  

"הבעיה העיקרית היא בירוקרטית. מאוד מסובך לקבל אישורי השקעה ולקח לנו חצי שנה להיכנס להשקעה במדינה. יש גם בעיות משפטיות, לא הבלופים של הודו אבל בעיות משפטיות שקשורות בקרקעות. בנוסף, המנטליות היא שונה. מול ההודי אתה מסוגל לתקשר גם אם הוא מתוחכם בויאטנם הרבה יותר קשה לתקשר.

  

"עם זאת", הדגיש אנגל, "להערכתנו היתרונות עולים על החסרונות והם ביקושים גבוהים ומחסור של מאות אלפי דיור למעמד הביניים ומחסור בקניונים ובנייני משרדים.

  

"שווקי המניות במדינות נכוו מאוד מהמשבר. הקבוצה שלנו עמדנו בפני הנפקה של הפעילות בהודו ובווייטנאם בבורסה של בסינגפור בשווי חברה של מיליארד דולר אחרי הכסף. תכננו על הרבעון השלישי של 2010 אבל נצטרך לדחות את זה ברבעון אחד או שניים. מה שקרה בשווקים הגיע גם לשם".  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x