$
נדל

"מגדלי הצעירים": מזרחי טפחות מתמודד על העמדת אשראי של 550 מיליון שקל

עלות הפרויקט שמובילות קבוצות הרכישה אור סיטי וחג'ג' בתל אביב מוערכת בכ-800 מיליון שקל

תומר זלצר 13:1103.03.10
אם מישהו חשב שההנחיות החדשות של המפקח על הבנקים רוני חזקיהו בעניין קבוצות הרכישה "יהרגו את התחום", הרי שהתחרות בין הבנקים על מימון "מגדלי הצעירים" באזור תחנת רכבת מרכז בתל אביב מוכיחה אחרת. בנק מזרחי טפחות, בראשות המנכ"ל אלי יונס, מתמודד על מימון הפרויקט שמובילות קבוצת אור סיטי נדל"ן וקבוצת חג'ג'. ל"כלכליסט" נודע כי גם בנקים נוספים מתעניינים במימון הפרויקט.

מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

במסגרת הפרויקט, יוקמו שני מגדלי מגורים שמיועדים לצעירים ולזכאים – מגדל אחד בן 46 קומות והשני בן 40 קומות, כאשר שש הקומות הראשונות מיועדות למסחר, לספק ולמשרדים ושאר הקומות למגורים. בכוונת מארגני הקבוצה לייעד את כל הדירות אך ורק לצעירים עד גיל 35, וכן למשפחות זכאים שאין בבעלותם דירה או שבכוונתם לשפר דיור.

 

עלות הפרויקט (קרקע ובנייה) מוערכת בכ-800 מיליון שקל. ההערכה היא כי החלוקה תעמוד על 30% הון עצמי (כ-250 מיליון שקל) שיעמידו רוכשי הדירות ו-70% מימון בנקאי (כ-550 מיליון שקל).

 

כשבנק בוחן את כדאיות הפרויקט ואת סוגיית הקצאת ההון על האשראי, הוא מחלקו לשני שלבים: שלב רכישת הקרקע (עלות מוערכת של כ-380 מיליון שקל) ושלב הבנייה.

 

בשלב רכישת הקרקע, הדיירים מחויבים להעמיד את כל ההון העצמי שלהם (250 מיליון שקל) והבנק המממן ישלים את הפער בהלוואה של 130 מיליון שקל. על פי טיוטת הנחיות חזקיהו, על סכום זה יידרש הבנק להקצות הון בשיעור 100%.

 

שאר המימון הבנקאי, בהיקף כ-420 מיליון שקל, נחשב כ"התחייבות לאשראי" – זאת מכיוון שהוא לא מחולק באחת אלא על פי קצב התקדמות הפרויקט. כנגד "התחייבות לאשראי" על הבנק להקצות הון בשיעור 50%. רק כאשר חלק מהכסף עובר בפועל מהבנק לטובת הפרויקט, ההקצאה בגין הסכום המועבר תגדל, על פי טיוטת ההנחיות, ל-100%.

 

במערכת הבנקאית מעריכים כי אם יאומצו הוראות חזקיהו כלשונם, צפוי האשראי לקבוצות רכישה להתייקר בכ-1%. כך, הבנקים יפצו את עצמם על הדרישה להקצות הון בשיעור גבוה כנגד ההלוואות לקבוצות רכישה (כיום, הקצאת ההון היא בשיעור 35% בלבד).

 

מבחינת פרויקט "מגדלי הצעירים", הבנק המממן יגדיל את נכסי הסיכון שלו ב-550 מיליון שקל (על פני כמה שנים ועד לסיום הפרויקט – אז ההקצאה תרד ל-35% על פי הנחיות חזקיהו). לצורך השוואה, סך נכסי הסיכון של מזרחי טפחות בסוף הרבעון השלישי עמד על כ-95 מיליארד שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x