$
נדל

ראשי ערים ויזמים נגד המינהל: לא מקדם פרויקטים של פינוי-בינוי כי אין בהם תועלת כלכלית

הטענות נגד מינהל מקרקעי ישראל הושמעו בכנס שיזם משרד השיכון והבינוי בנושא התחדשות עירונית. יזם: "פינוי-בינוי זה הנפט של מדינת ישראל". מנהלת אגף תכנון ערים במשרד: "10 שנים של סחבת הן נצח עבור המשפחות שמחכות לכך"

דותן לוי 17:4527.01.09

כנס שיזם משרד השיכון והבינוי, בנוכחות השר, זאב בוים, ואנשי משרדו וכן יזמים, ראשי ערים, עורכי דין ונציגים של משרד הפנים ומינהל מקרקעי ישראל, הציף ביקורת קשה נגד הרשויות, במיוחד ביחס לכללים הבירוקרטים ושיקולי הכדאיות הכלכלית, אשר מונעים את יישומם של פרויקטים בתחום פינוי-בינוי.

 

לדברי ראש העיר יהוד, יוסי בן דוד, מניעיהם של מינהל מקרקעי ישראל נגועים באינטרסים כלכליים, אשר מונעים את קידומם של פרויקטים בתחום. בן דוד אמר בכנס, כי בכל הקשור לשיווק קרקעות, מכניס המינהל לקופה כספים רבים, אך לעומת זאת, בפינוי-בינוי - אין להם תועלת כלכלית וזו אחת הסיבות שפרויקטים נתקעים.

 

לדבריו הצטרף היזם סמי מצלאווי, בין היזמים היחידים שהצליחו להשלים עד כה פרויקטים של פינוי-בינוי, שאמר כי התנהלות המינהל גורמת לו לעיכובים ובעקבות זאת להפסדים כספיים. מצלאווי הוסיף, כי פינוי-בינוי טומן בחובו פוטנציאל רב: "זה הנפט של מדינת ישראל, אך על-מנת שהפרויקטים יצליחו, חייבים מנהלי החברות להבין ולהקשיב באופן אישי לדיירים ולעזור להם לפתור את הבעיות שלהם".

 

נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, העריך בכנס כי יש מקום לשנות את שיטות העבודה. לדבריו, "אם אין סמכות לראשי העיר לקבוע את התוכניות לעירם והם שבויים בידי הוועדות המחוזיות, אולי כדאי להפוך את הפירמידה, כך שהוועדות המחוזיות יהיו אלה שיכינו את התוכניות והעיריות תהוונה את קבלני הביצוע". לדבריו, פרק זמן של 5-7 שנים לתכנון פינוי-בינוי - אינו סביר.

 

משפחות מחכות לפרויקט - והוא הופך ללא מעשי עבורן - בגלל הסחבת

 

מנהלת אגף תכנון ערים במשרד השיכון והבינוי, סופיה אלדור, שהשתתפה אף היא בכנס אמרה, כי מתוך 500 אלף יחידות דיור במצב רעוע, זקוקים לפחות 50 אלף לפרויקט פינוי-בינוי בטווחים הקצרים. לדבריה, אם מחלקים את המספר הזה ל-5 שנים, מדובר בנתון מהותי לקידום ענף הבנייה בישראל.

 

"אנחנו מודעים לסחבת שבנושא. מרגע שהרעיון יצא לדרך מדובר על תהליך של כ-10 שנים, כאשר עבור המשפחות המחזיקות בדירות מדובר ב'נצח'. יכול להיות שבתקופה הזו הילדים יעזבו את הבית ופינוי-בינוי כבר לא יעזור להם, הם לא יצטרכו את הדירות הללו".

 

אלדור הוסיפה, כי במשרד עובדים כעת על קיצור הזמנים ועל כינוס של כל האישורים תחת קורת הגג של הוועדה המקומית, שאמורים לחסוך לפחות 3-4 שנים.

 

עורכי הדין זיו כספי ויריב בר-דיין העלו בכנס את נושא הדיירים וסרבני החתימה בפרויקטים המיועדים לפינוי-בינוי. לדברי בר דיין, "כיום יכולים 3 דיירים לטרפד פרוייקט של 150 דירות ולהוריד לטמיון מיליוני שקלים שהושקעו בתכנון. לכן, חייבים לפתור את נושא הסרבנים, כי כעת קיים קושי במימוש פרויקטים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x