סגור
שכונת ח 500 ב חולון
ח־500 בחולון. עתודת הקרקע הגדולה של העיר (צילום: איגל צילומי אוויר)

בעלי מתחם ח־500 בחולון ישלמו על הפקעות המטרו

באופן חריג, במקום לפצות בעלי קרקע ספציפיים בתוכנית שבתחומם יעבור קו המטרו M1, כלל בעלי הקרקעות בתוכנית יישאו בעלות הפיצויים 

בעלי הקרקעות בתוכנית ח־500 בחולון – עתודת הקרקע הגדולה של העיר — צפויים לספוג את עלות הפקעת הקרקעות בשטח התוכנית לטובת המטרו מבלי לקבל על כך פיצוי או תוספת זכויות. ההפקעה שכבר החלה לצאת אל הפועל תופסת חלק מהשטחים בתוכנית שבה צפוי לעבור קו M1.
מדובר במהלך חריג, שכן לרוב בעלי קרקע מקבלים פיצוי כספי על ההפקעה מהם, אלא שבמקרה זה כלל בעלי הקרקע בח־500 יספגו את עלות ההפקעה.
תוכנית ח־500 ממוקמת בדרום העיר וכוללת בתוכה בעלי קרקעות רבים, חלקם תושבי חוץ שהם או בני משפחתם רכשו את הקרקע עוד לפני קום המדינה כחלק מהמאמץ של יהודי התפוצות לסייע בגאולת אדמות ארץ ישראל. מדובר בתוכנית מתאר המגדירה את המסגרת לפיתוח אזור דרום חולון ושילובו בתכנון העירוני. התוכנית כוללת אזורי מגורים, מסחר ותעסוקה, בנייני ציבור, שטחים ציבוריים פתוחים ומתקני ספורט, פארק עירוני ועוד. היא משתרעת על שטח של כ־4,080 דונם בין שדרות ירושלים, פארק פרס, מתחם ימית 2000, קריית שרת וקריית פנחס איילון בצפון, כביש מס' 4 במזרח, גבול השיפוט המשותף עם ראשון לציון בדרום וכביש מס' 20 במערב. התוכנית תאפשר בנייה של כ־12,900 יח"ד, ותעסוקה ומסחר בהיקף של כ־930 אלף מ"ר. בלב התוכנית מתוכנן פארק בהיקף של מעל 1,000 דונם.

2 צפייה בגלריה
אינפו מפת ה מטרו ב חולון
אינפו מפת ה מטרו ב חולון
מפת המטרו בחולון

בהתאם להוראות התוכנית, נקבע כי בעתיד תיערך תכנית מפורטת לאיחוד וחלוקה, אך ביולי 2022, בטרם קודמה ואושרה תוכנית איחוד וחלוקה, אושרה תוכנית בשם תת”ל 101א' - התוכנית למקטע הדרומי של קו M1 מצומת חולון ועד לוד ורחובות. כשנתיים וחצי לאחר אישורה של תת"ל 101א' למתן תוקף החלה חברת נת"ע האחראית על הקמת קו המטרו לשלוח הודעות הפקעה לבעלי הקרקע. במכתבים ששלחה החברה בנובמבר 2024 היא ציינה את אישורה של תוכנית מתאר מקומית הנקראת "דרום חולון: איחוד וחלוקה בעתיד" שצפויה להשפיע על בעלי הקרקע במתחם. לפי הודעת ההפקעה, בהתאם לתוכנית דרום חולון, אף שחלקת הקרקע שלהם נמצאת בחלקה או במלואה על ציר המטרו, הם יהיו זכאים להיכלל בטבלאות הקצאה ואיזון אשר ייערכו במסגרת התוכנית, בהתאם לחלקם בתוכנית לפני ההפקעה.
היקף ההפקעות צפוי לעמוד על כ־4% משטח התוכנית כך שכלל בעלי הקרקע בתוכנית צפויים להיפגע מכך. לדברי עו"ד משה רז כהן המייצג בעלי קרקעות במתחם, "הוראות התת"ל הביאו מצד אחד להפחתת הבנייה, ומן הצד השני בעלי הקרקעות בתחום המטרו יחלקו את זכויות הבנייה במתחם עם יתר בעלי הקרקעות, כך שבדומה למניות סחירות, כאשר מוסיפים עוד בעלי מניות לאותה החברה עם אותו השווי, נרשם דילול בחלקם של בעלי הזכויות. במקרה הזה ההפקעה אינה מפצה את הבעלים הנפגעים מכיוון שהיא לא מוציאה אותם מהתוכנית, ובעתיד יוכלו לתבוע כלל בעלי הזכויות בתוכנית על הפגיעה בהם בשל הדילול בזכויות הבעלים, אך מדובר בתביעה מורכבת יותר", מסביר עו"ד רז כהן.
2 צפייה בגלריה
עו"ד משה רז-כהן
עו"ד משה רז-כהן
עו"ד משה רז-כהן
(צילום: תמר מצפי)
עוד אומר רז כהן: "למעשה, עלות ההפקעה של שטחי המטרו הועברה וגולגלה לכתפי כל הבעלים בתחום ח־500. שיעור הפגיעה הוא אומנם קטן ומסתכם באחוזים בודדים, אולם לראשונה נדרשים בעלי זכויות לממן תשתית ציבורית שמשרתת אזורים שחורגים מהשטח שלה. יש בתוכנית כמה שגיאות קשות, ובעבר ביהמ”ש קבע שאם מדובר בתשתית שמשרתת את הכלל, אי אפשר להשית את נזקיה על אוכלוסייה מסוימת".
קו M1 שצפוי לעבור בח־500 הוא באורך כולל של 85 ק"מ ולאורכו 62 תחנות. הקו עובר דרך שורת רשויות: הרצליה, רמת השרון, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, תל אביב, חולון, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, באר יעקב, רמלה ולוד. הקו פוצל לשלוש תוכניות, תת”ל 101/א –המקטע הדרומי , תת”ל 101/ב – מקטע צפוני מצומת חולון צפונה עד גלילות, ותתל 101/ג מגלילות ברמת השרון צפונה לכפר סבא ורעננה.