סגור

התנגדות לתמ”א 38 בבית ילין בירושלים: “הרס המורשת האדריכלית של רחביה”

התאחדות האדריכלים מתנגדת לתמ"א בבית המיועד ל"שימור מחמיר" ברחביה, אשר בבעלות איש העסקים הבלגי חיים פינק, שהוא גם בעל השליטה בחברת שמן. התנגדויות נוספות הוגשו, בהן נטען בין היתר כי זו “סטייה ניכרת מהוראות התוכנית החלות במקום"

התאחדות האדריכלים מתנגדת להרחבת הבית הראשון שנבנה בשכונת רחביה בירושלים. הבית ברחוב רמב”ן 14 הוקם ב־1924 על ידי אליעזר ילין, בנו של הפעיל הציוני דוד ילין, ומראשוני האדריכלים בארץ ישראל, והוא התגורר בו עם אשתו הצ’לנית תלמה ילין.


הבית הוכנס לרשימת האתרים המיועדים לשימור בירושלים, והוא נחשב למבנה “לשימור מחמיר”. האדריכל דינאי אורנשטיין, יו”ר סניף ירושלים בהתאחדות האדריכלים: “התוכנית פוגעת במבנה לשימור ומהווה סטייה ניכרת מתוכנית המתאר של רחביה”.
המבנה נרכש לפני כשבע שנים על ידי חיים פינק, איש עסקים בלגי, שהוא גם בעל השליטה בחברת שמן. פינק ביקש לקדם בו תוכנית הרחבה מתוקף תמ"א 38. התוכנית, שעליה חתום האדריכל נמרוד איתן, מציעה שימור של מרבית חזיתות המבנה ההיסטורי ותוספת של אגף אחורי, מצפון למבנה הקיים, בגובה 5 קומות, כולל בריכה על הגג. עקב התנגדות ועדת השימור המקומית של ירושלים הבקשה להיתר נדחתה והתוכנית הועברה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים.

1 צפייה בגלריה
בית אליעזר ו תלמה ילין נמצא בבעלות של חיים פינק ברחוב רמב"ן 14 ירושלים
בית אליעזר ו תלמה ילין נמצא בבעלות של חיים פינק ברחוב רמב"ן 14 ירושלים
בית אליעזר ותלמה ילין. נמצא בבעלות של חיים פינק, איש עסקים בלגי, שהוא גם בעל השליטה בחברת שמן
(צילום: עמית שאבי)

התאחדות האדריכלים הגישה כאמור התנגדות לתוכנית, בנימוק שהיא "נדבך נוסף בהרס המורשת האדריכלית של רחביה". התנגדויות נוספות לפרויקט הוגשו על ידי צאצאי אליעזר ותלמה ילין והמועצה לשימור אתרים, שטענה כי מדובר ב“סטייה ניכרת מהוראות התוכנית החלות במקום" וב”תקדים מסוכן לשימור השכונה כולה".