בלעדי
חברת הנדל"ן גבאי שואפת להנפיק לפי שווי של מיליארד שקל
החברה, שפועלת בייזום מגורים, התחדשות עירונית ונדל"ן מניב, רוצה לגייס 250 מיליון שקל במניות, ובוחנת גם הנפקת אג"ח. לגבאי הון עצמי של 600 מיליון שקל
תחום ההתחדשות העירונית הפך לתחום הכי לוהט בענף הנדל"ן, והגופים המוסדיים נוהרים אליו ומזרימים היקפים גדולים של כספים, בין אם באמצעות רכישת מניות בחברות עצמן ובין אם באמצעות השקעה ישירה בפרויקטים שלהן. מי שמבקשת לרכוב על הביקוש הגואה היא חברת הנדל"ן קבוצת גבאי — שפועלת בתחום ייזום המגורים, ההתחדשות העירונית והנדל"ן המניב — ששואפת לבצע הנפקה ראשונית (IPO) בבורסת ת"א לפי שווי של מיליארד שקל.
בימים אלו החברה בוחנת שתי אופציות — הנפקת מניות והנפקת אג"ח, שעשויה בעצמה להקדים הנפקת מניות. אם תחליט לבצע גיוס אקוויטי, בכוונת קבוצת גבאי לגייס כ־250 מיליון שקל לתוך החברה, שישמשו אותה למימון צבר הפרויקטים שלה. ההון העצמי של קבוצת גבאי עומד על 600 מיליון שקל, כך שהחברה שואפת לבצע את ההנפקה לפי מכפיל הון של 1.7, שנחשב למכפיל סביר כיום בקרב חברות נדל"ן. חברת החיתום אוריון, שמנוהלת על ידי ארז גולדשמיט מובילה את מהלך הגיוס של החברה.
אכלסה 6,500 דירות
ההנפקה של קבוצת גבאי, ככל שתצא לפועל, מהווה התלכדות מסוימת של שני טרנדים בשוק ההון המקומי — התחדשות עירונית והנפקה דו־שלבית. במסגרת הזו, חברות, בעיקר מתחום הנדל"ן, הופכות לראשונה לחברות מדווחות באמצעות הנפקת אג"ח, וכך הן ושוק ההון מתוודעים זה לזה, ולאחר מכן החברות מבצעות IPO, אם ראו כי טוב. ניתן לציין כדוגמאות נבחרות את החברות עמרם אברהם, שובל הנדסה ואב־גד שצעדו במסלול הזה על מנת להיות חברות ציבוריות נסחרות.
המקרה של קבוצת גבאי שונה במעט, וזאת משום שהיא מחזיקה בבעלותה את חברת גבאי מניבים, שהיא כיום חברה מדווחת, לאחר שבעצמה גייסה אג"ח בשוק ההון; אך היא הפכה לחברה מדווחת בשנת 2015, אז הפכה לבעלת השליטה בחברת אנגל משאבים, שאותה מחקה מהמסחר בבורסה ב־2020. גם לאחר שהחברה נבלעה בגבאי מניבים ונמחקה מהבורסה, גבאי מניבים ביצעה גיוסי חוב בבורסה המקומית כך שהקבוצה כולה כבר צברה היכרות וקילומטראז' בשוק ההון.
קבוצת גבאי ממוקדת בתחום המגורים (ייזום והתחדשות עירונית) ונדל"ן מניב, כאמור. עד היום קבוצת גבאי אכלסה 6,500 דירות, ובימים האלו היא בונה עוד 1,500 דירות, כאשר היא מעורבת ומקדמת תכנון של עוד 15 אלף דירות. גיוס הכסף משוק ההון ישמש את החברה על מנת לקדם את צבר הפרויקטים הזה. לקבוצת גבאי יש פרויקטים בכל רחבי הארץ, בדגש על אזורי הביקוש. יש לה פרויקטים בצפון הישן של תל אביב (ברחובות יהודה מכבי, דיזנגוף וז'בוטינסקי), רמת השרון, יהוד־מונוסון, נתניה, רמת גן, אשקלון, קרית אונו, אשדוד, הוד השרון ושדרות. בכל המיקומים האלו החברה בונה פרויקטים של בניינים בודדים. בתחום ההתחדשות העירונית יש לה שני מגה־פרויקטים — בניית 1,500 דירות ברמלה ו־800 דירות בבת־ים.
בתחום ההתחדשות העירונית הקבוצה התרחבה באמצעות רכישה של שתי חברות — בנובמבר האחרון היא רכשה את השליטה (75%) במיי טאון מידי מיכאל בניאן תמורת 38 מיליון שקל, ושבועיים קודם לכן היא רכשה את חברת העיר הלבנה, שהפרויקט המרכזי שלה הוא הקמת 200 דירות בדרום תל אביב.
בתחום הנדל"ן המניב החברה פועלת, כאמור, באמצעות החברה־הבת גבאי מניבים, שלה 16 נכסים למסחר, משרדים, תעסוקה, לוגיסטיקה ודיור מוגן. כמו כן, לחברה יש שלושה בתי מלון, במושבה מגדל הסמוכה לכנרת, ערד ואשדוד. המלון במגדל הושכר לרשת סלינה שקרסה, ומשום כך גבאי מניבים נמנית על החברות שנפגעו מקריסת הרשת, והיא אף פתחה בהליכי הוצאה לפועל נגד הרשת בשל חובות של 540 אלף שקל.
מצב רוח תנודתי
מה שעלול להקשות על הנפקת מניות על ידי קבוצת גבאי הוא מצב הרוח התנודתי של השווקים שמושפעים מאוד מהנעשה בארה"ב בחסות אי־הוודאות שזורע הנשיא דונלד טראמפ. כך, מדד ת"א־נדל"ן ירד ב־9.6% ב־30 הימים האחרונים, והדבר עלול לצנן את הביקוש למניות של חברות נדל"ן נוספות, ולהשפיע גם על התוכניות של חברות נוספות בתחום, שמבקשות לבצע הנפקה על בסיס הדו"חות השנתיים של 2024.
אחת החברות האלו היא חברת יובלים, שגם היא בחרה במסלול ההנפקה הדו־שלבי לאחר שכבר גייסה אג"ח. החברה שפועלת בתחום המגורים דיווחה בינואר על הכוונה שלה לבצע הנפקת מניות ראשונה, תוך שהיא שואפת לשווי של 600 מיליון שקל.
גם חברת אנשי העיר, שפועלת באותו תחום, דיווחה על כוונתה לבצע הנפקה, והיא שואפת לשווי של 350 מיליון שקל. על הסנטימנט התנודתי יכולה להעיד גם ההנפקה של יסודות איתנים, חברת הנדל"ן שפועלת גם היא בתחום ההתחדשות העירונית, שהונפקה בתחילת החודש וירדה מאז ב־19%, כך שהיא נסחרת כיום לפי שווי שוק של 58 מיליון שקל בלבד.
הדבר עשוי להשפיע גם על התוכניות של חברות גדולות יותר שפועלות בתחום הנדל"ן המניב — דלק נכסים וסונול נדל"ן, ששואפות לבצע הנפקות לפי שווי של מיליארד שקל ו־800 מיליון שקל, בהתאמה.