$
צרכנות פיננסית

לא רק ים וסוסים: מה צריך לבדוק כשבוחרים קייטנה לילדים?

החופש הגדול קרב ובא ועמו שלל הצעות לקייטנות מסוגים שונים. לפני שמשווים עלויות ופעילויות, יש לבדוק את ביטוח הקייטנה. מה הוא צריך לכלול ומה עושים במקרה של פציעה או תאונה? מדריך

כרמית עירון פלר 11:5304.06.16

החופש הגדול מתקרב וההרשמה לקייטנות החופש הגדול נמצאת בעיצומה. מעבר לשיקולים כמו מחיר הקייטנה והתכנים המוצעים, חשוב לוודא שהקייטנה חוקית ושילדכם מבוטחים בה כראוי.

 

אז מה בדיוק צריך לבדוק לפני שרושמים את הילדים לקייטנה? יש לוודא כי הקייטנה מחזיקה רישיון ממשרד החינוך. כלומר, חייב להיות מסמך או תעודה שניתן להציגה, שלקייטנה יש רישיון או שהיא קיבלה פטור על ידי שר החינוך בשל קשר לגופים או ארגונים שקבלו הכשר, מסביר עו"ד עמיקם חרל"פ, מומחה בדיני נזיקין, תאונות וביטוח.

כל קייטנה צריכה לקבל אישור בטיחותי על תקינות המבנים והתקנים וצריכה להחזיק ציוד עזרה ראשונה וגלאי עשן. בארגון "בטרם" עוד מדגישים כי מבנה הקייטנה צריך להתאים לפעילות של ילדים ורצוי שלא לשלוח את הילדים לקייטנות מאולתרות שאין בהן מבנה מסודר.

טיפוס הרים בקייטנה (ארכיון). פעילויות "אקסטרים" נעשו פופולריות טיפוס הרים בקייטנה (ארכיון). פעילויות "אקסטרים" נעשו פופולריות

 

לפי תקן משרד החינוך, צריך להיות לפחות מדריך אחד לכל 25 ילדים. חשוב לוודא כי צוות הקייטנה הוכשר במניעת תאונות ובעזרה ראשונה בסיסית.

 

מה צריך לכלול ביטוח בקייטנה?

 

עו"ד עמיקם חרל"פ עו"ד עמיקם חרל"פ

חשוב לבדוק לפני ההרשמה האם ישנו ביטוח עבור הילדים במהלך פעילות הקייטנה ומה הוא כולל. כיום ישנן הרבה קייטנות המציעות פעילויות "אקסטרים" שעלולות להיות מסוכנות וכן פעילויות עם בעלי חיים כמו קייטנת רכיבה על סוסים. חשוב שהביטוח יכלול גם פעילות כאלה ואחרות, כמו טיול, לונה פארק, ים וכן שיכלול עבודה עם בעלי חיים, טיפול ובילוי במחיצתם. זאת כמובן בהתאם לאופי הקייטנה והפעילויות בה. חשוב לבדוק גם האם הביטוח מכסה את הדרך לקייטנה וממנה.

 

לצד שאלות בסיסיות כמו האם היא מספקת מזון ושתייה ומהי הכשרת המדריכים, חשוב לוודא אילו פציעות מכסה הביטוח. "בקייטנות פרטיות השאלה הזו חשובה במיוחד מכיוון שהדבר אינו ודאי. כדאי להתעקש לראות פוליסת ביטוח בתוקף ואף לבקש העתק שלה ולעבור עליה. אחרת, במקרה של תאונה ובהיעדר ביטוח, תביעות נזיקין עלולות להיות מורכבות ומתישות", מזהיר חרל"פ. "במידה שהקייטנה מופעלת על ידי רשות מקומית או רשת המתנ"סים, סביר להניח כי הביטוח מוסדר במסגרת פוליסת הביטוח הכוללת של המוסד או הרשות, אך תמיד כדאי לברר את זה", הוא מסייג.

 

לדברי חרל"פ, קיימים הבדלים בין הפוליסות השונות, העלולים להיות מהותיים במידה שיש צורך להפעיל את הביטוח. הכיסוי הביטוחי הרלוונטי לקייטנות הינו ביטוח לנזקי גוף במסגרת כיסוי צד ג'. חשוב לבדוק כי הביטוח מתאים לגילם של הילדים. מומלץ לבקש גם עותק של הביטוח ולעבור עליו.

 

הורים יכולים לבטח את ילדיהם בפוליסת תאונות אישיות, בדומה לפוליסת ביטוח תלמידים שעושה להם בית הספר, ואז הפוליסה מכסה אותם בכל שעות היום ובכל ימות השבוע. גובה הפיצוי הוא בהתאם לכיסוי שנרכש בפוליסה. אולם הדבר כרוך בעלויות של תשלום פרמיה ונתון לשיקול דעתם של ההורים. בכל מקרה, הפוליסות לא "מתקזזות" אחת עם השנייה, וניתן לקבל פיצוי מכל פוליסה בנפרד.

 

מה עושים במקרה של פגיעה בקייטנה?

 

יכולים להיות שני מסלולים לתביעת נזיקין בגין פציעה שהתרחשה במהלך שהות בקייטנה – מול חברת הביטוח המבטחת תלמידים לאורך שנת הלימודים, או מול חברת הביטוח של הקייטנה. ניתן גם לתבוע את שניהם. "במקרה הראשון אין חשיבות לאופן בו ארעה התאונה או מי האשם בה ונערכת בדיקה של מידת הנזק שנגרם כתוצאה מהתאונה. הפיצוי שיינתן יהיה בהתאם לחומרת הפציעה והנזק שהוסב בעקבותיה כמו: מספר ימי אשפוז, הוצאות רפואיות, רמת נכות וכדומה", אומר חרל"פ.

 

קייטנת גלישה (ארכיון) קייטנת גלישה (ארכיון)

 

המסלול השני הוא תביעת נזיקין במקרה שהפציעה או התאונה נגרמו בשל ליקוי בטיחותי בקייטנה או רשלנות של הצוות האחראי, כגון: נפילה מכיסא או מעקה שבורים, טביעה בבריכה בגלל היעדר משגיחים או עמוד של אוהל שקרס על ראשו של ילד כתוצאה מהתקנה לקויה. "במקרים כאלה ניתן לתבוע ישירות את הקייטנה וחברת הביטוח שלה וכן את המוסד בו התרחשה התאונה, למשל בריכת השחייה. ניתן לתבוע גם עבור עגמת נפש, כאב וסבל, הוצאות שנגרמו והפסדי שכר בעתיד. גובה הפיצוי נקבע בהתאם לשיעור הנכות שנגרמה לילד ומשתנה ממקרה למקרה", מבהיר חרל"פ.

 

בחוק נקבע כי אדם המנהל קייטנה שאינה בהתאם לסעיפי החוק – צפוי למאסר. במקרה שארעה תאונה במהלך שהות בקייטנה שלא קיבלה את האישורים והרישיונות הנדרשים להפעלתה, מפעילי הקייטנה עשויים לעמוד בפני כתב אישום פלילי.

 

אחריות המדריכים תיבחן לפי נסיבות המקרה. "אם המדריך התרשל, בהחלט קיימת עילת תביעה נגדו או נגד מפעיל הקייטנה בגין רשלנות", אומר חרל"פ, "אולם צריך יהיה להוכיח שהפעילות הייתה מסוכנת או שלא היו הדרכה והשגחה מתאימים וכפועל יוצא, נגרם הנזק לילד".

 

פיצוי של 100 אלף שקל על נזק ממגלשת מים

 

מהסתכלות על תביעות בנושא. ניתן לראות כי הפיצוי משתנה לפי הנסיבות. למשל, הורים הגישו תביעה לפיצוי ילדה שנפגעה בשיניה כתוצאה משימוש במגלשת מים במהלך קייטנה. בית המשפט קבע ב-2007 כי לא הייתה השגחה מספיקה על הילדים וכי הצפיפות במתקן הייתה לא סבירה בנסיבות העניין, וזה מה שגרם לנזק. הקייטנה חויבה לשלם להורים 100 אלף שקל כפיצוי עבור טיפולי שיניים לעבר ולעתיד, וכן עבור הכאב ועוגמת נפש.

 

מגלשת מים. לא תמיד הפיצוי יהיה גבוה מגלשת מים. לא תמיד הפיצוי יהיה גבוה צילום: cc by Joe Shlabotnik

 

עם זאת, לא תמיד סכום הפיצוי היה גבוה כל כך. במקרה אחר מ-2002, הורים הגישו תביעה כנגד קייטנה בה נפגע ילדם בעת משחק כדורגל ונשברה ידו. התובעים ביקשו פיצוי כולל של 16.5 אלף שקל, אולם בית המשפט פסק פיצוי מינימלי של 3,500 שקל בלבד.

 

"ניתן לראות כיצד בית המשפט, במקרים אחרים, נוטה להתרשם כי רשלנותה של הקייטנה מוטלת בספק גדול ופוסק לתובעים סכום נמוך המבטא את התרשמותו זו", מסביר חרל"פ.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x