$
בונים קריירה ומשפחה

החופש הגדול יקר לכם? כך תנצלו אותו כדי ללמד את הילדים על כסף

נהלו עם ילדיכם תוכנית פעולה להמשך החופש, למדו אותם שקניון אינו בילוי ואם הם מספיק גדולים - עודדו אותם לעבוד. כך תשרדו את החופש כלכלית ותעניקו לילדים שיעורים חשובים לחיים

ליאורה הירשהורן 12:1609.08.15
החופש הגדול בעיצומו ואתם עוד מצליחים לשמור על אופטימיות: יש קייטנה, יש התלהבות מהטלוויזיה, קצת ים, קצת בריכה. אבל גם אתם יודעים שככל שימי החופש עוברים, מתקרב השלב שבו הילדים משתעממים משגרת החופש וצריך להמציא להם תעסוקה מקורית. זו כבר מטלה לא פשוטה – נפשית וכלכלית. בילויים, נסיעות ואפילו ארטיקים כבר ממזמן לא במחירים שאתם הורגלתם להם בתור ילדים. ריכזנו עבורכם כמה דרכים פשוטות לעבור את הקיץ בשלום שאותן תוכלו לנצל כדי ללמד את הילדים שלכם באותה ההזדמנות על ערך הכסף ויצירתיות מהי.

 

1. נהלו עם ילדכם תכניות פעולה להמשך החופש הגדול:

  • אם ילדכם גדולים מספיק חשבו יחד איתם איך הם היו רוצים לנצל את הזמן וכמה כסף נראה להם שהם יצטרכו לשם כך. סכמו על מספר מוגבל של הוצאות יחסית גדולות ותנו לילדים לבחור מה הן תהיינה: לונה פארק, פארק מים או משהו אחר בסגנון. הדגישו בפניהם כי אי-אפשר להספיק הכל בחופש אחד. הקפידו לקחת אוכל ושתייה מהבית כשאתם יוצאים למקומות הבילוי והסבירו לילדים מראש שלא הולכים להוציא עוד כסף כשנמצאים בבילוי.

 

  • זה כמובן דבר קשה ולא טריוויאלי בכלל עבור הילדים אבל נסו ללמד אותם שקניון הוא אינו בילוי. אם החלטתם לבלות יחד בקניון נצלו את ההזדמנות כדי לפתח אצל ילדיכם צרכנות ביקורתית: היכנסו לחנות כלי כתיבה ובדקו את פער המחירים בין מחברת עם מיתוג למחברת ללא מיתוג. שאלו את ילדיכם, מה נראה להם עדיף לקנות לקראת השנה החדשה? מאחר שמרבית הילדים לא מתעניינים רק במחיר אלא גם חושבים 'מה החברים שלהם יגידו', נסו למצוא פשרת ביניים: קנייה של כמה פריטים ממותגים בודדים והיתר לא ממותגים. בנוסף, אם אתם מבצעים רכישות במזומן בזמן הבילוי בקניון, נסו לחזק אצל ילדיכם את מיומנויות העודף והפריטה באמצעות הכרה של השטרות והמטבעות.

 

2. קייטנות אלטרנטיבות:

אפשרות נוספת היא לנסות ולארגן חבורת הורים לסוג של 'קייטנה אלטרנטיבית' כך שבכל יום אחד ההורים ייקח את החסות על קבוצת הילדים. נסו לחשוב על פעילויות שלא עולות הרבה כסף ובד בבד מעסיקות את הילדים לכמה שעות. נסו לשלב תוך כדי גם פעולות בהן יוכלו הילדים ללמוד על כסף. למשל, אוהבי הבישול, בשלו עם הילדים וחפשו אחר חומרי הגלם הזולים ביותר בסופר ותוך כדי כך למדו אותם להשוות מחירים ולערוך סקר שוק. לאחר מכן, תוכלו לערוך איתם ספר מתכונים אותו הם יכתבו ויאיירו ויכתבו גם כמה כל מנה עלתה. ליצירתיים מבינכם בעלי הילדים קטנים יותר, שקלו להפוך את הבית לחנות מוצרים, כך שהילדים יכינו את תוויות המחיר ויקשטו ארנקים שהם יצרו. תנו להם לשחק בכמה תפקידים: כמוכרים בחנות וגם כקונים בה. הילדים יבינו שאי אפשר לקנות הכל אחרת הכסף ייגמר.

 

3. עודדו ילדים מגיל בית ספר יסודי ומעלה לחשוב על עבודות המתאימות לגילם, כך שיוכלו להרוויח מהן כסף.

עבודות כאלה גם יספקו להם עיסוק במשך היום - נניח, איסוף בקבוקים של השכנים למחזור, בייביסטר לילדים קטנים מהם, שטיפת מכוניות או אפילו הקמת דוכן למכירת מיץ ועוגיות שיכינו בעצמם או צעצועים ישנים שכבר אין להם צורך בהם. הכל כמובן בהתאם לגיל הילדים וליכולתם. עזרו לילדים לחשב את העלות של ההוצאות שכרוכות בעבודה שיעשו, אם ישנן כאלה, ומהו המחיר שעליהם לדרוש בתמורה. למשל, חשבו עם הילדים כמה עולים חרוזים ושאר חומרים הדרושים ליצירת צמיד ומהו המחיר ההוגן שכדאי להם לדרוש בעבור הצמיד כדי להרוויח כסף או לפחות לכסות את העלויות.

 

הילדים מספיק גדולים? עודדו אותם לעבוד בעבודה שמתאימה לגילם הילדים מספיק גדולים? עודדו אותם לעבוד בעבודה שמתאימה לגילם צילום: שאטרסטוק

 

4. הסבירו לילדים שאת הכסף שהרוויחו, כדאי לחסוך כדי שיצטבר לסכום שיוכלו לקנות עמו משהו משמעותי.

באתר 'איפה הכסף' המתאים לילדים בגיל היסודי תוכלו למצוא משחקים רבים הקשורים לכסף. אפשרות נוספת היא ביקור משותף במרכז המבקרים בבנק ישראל בתיאום מראש - כך יוכלו הילדים גם ללמוד וגם לשחק וליהנות.

 

תוכלו למצוא מידע נוסף על חינוך ילדים לאחריות כלכלית ומשחקים בנושא גם באתר "האוצר שלי".

 

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת "האוצר שלי".

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x