$
הפנסיה ואתם

נלחמים על דמי הניהול: דו"ח הפנסיה האלטרנטיבי שלא יבהיל אתכם

במקום הדפים הבלתי־קריאים שמגיעים לתיבות הדואר, "כלכליסט" מציע דו"ח פנסיה ידידותי יותר: קריא, נגיש ומובן. לא למומחים בלבד

רחלי בינדמן 15:5927.02.12

נדמה שאין אדם בישראל שלא התמודד עם התופעה המפחידה של חזרה הביתה מיום עבודה מפרך, איסוף הדואר מהתיבה והיתקלות במכתב מאיים מחברת הביטוח או מבית ההשקעות.

 

כיצד יכול להיראות דו"ח פנסיה קריא ונגיש לכל חוסך לחץ כאן

 

התגובה האינסטינקטיבית של רובנו היא לזרוק את המכתב בפינה חשוכה בבית בלי לפתוח אותו, או לכל היותר לתייק אותו בקלסר "המכתבים המפחידים". לאמיצים שבינינו שמעזים לנסות ולקרוא את דו"ח הפנסיה שלהם מחכים עמודים עמוסי מידע ומספרים הכוללים מונחים מוזרים שאין לנו סיכוי להבין. ומה בסך הכל מעניין אותנו בתחום החיסכון הפנסיוני? כמה חסכנו השנה וכמה תשואה עשה הכסף שלנו, כמה שילמנו לחברה שמנהלת את הכסף שלנו, ואם שילמנו יותר או פחות מהממוצע שגובה החברה, ולבסוף, בהנחה שנמשיך להרוויח סכום זהה עד גיל הפרישה, כמה כסף נקבל כקצבה חודשית בסוף הדרך.

 

לא כזה מסובך. "כלכליסט" מציג את דו"ח הפנסיה האלטרנטיבי, פשוט ונוח לקריאה - כמודל מומלץ לאופן שבו דו"חות הפנסיה צריכים להיראות כדי שאולי לא נפחד לפתוח אותם.

 

דרך צלחה: הדו"ח מורכב מחמישה סעיפים מופרדים ושונים, בכולם כותרות משנה ברורות ופשוטות שנועדו להקל על החיפוש ועל ההתמצאות של הקורא.

 

ויקיפנסיה: בדו"ח משולבים הסברים קצרים על מושגים כמו קרן פנסיה כללית וקרן מקיפה, מקדם קצבה, ואפשרויות המעבר בין מסלולי הביטוח השונים.  

 

ואם לא מתאים לי 2%? בדו"ח ניתנות עצות בנוסח "שאל את עצמך", ו"לתשומת לבך" כמו "האם דמי הניהול גבוהים?", "האם התשואה גבוהה?", "האם אתה מרוצה מהסכום שתקבל בעתיד?". בכולן הסבר מה לעשות אם התשובה שלילית.

 

השורה התחתונה: הסכום שנצבר בחשבון, הפנסיה החודשית הצפויה, התשואה האישית, דמי הניהול ששולמו וצורת החישוב - כולם מודגשים ומסומנים, לאיתור קל.

 

כל המרבה הרי זה מבלבל: בדו"ח המוצע (2 דפים) מופיעים 31 מספרים בטבלאות ובעמודות השונות. בדו"ח הישן (2 דפים) מופיעים 167 מספרים בטבלאות ובעמודות השונות.  

 

דו"ח הפנסיה במתכונתו הנוכחית

 

עם 12 סעיפים עמוסים בנתונים, בעמודות, בקווים ובאחוזים, עם מושגים כבדים מעולם הביטוח והפנסיה, בלי הסברים או הערות, ועם לא פחות מ־167 מספרים המפוזרים על שני דפים, לא פלא שהדו"ח הנוכחי מקבל ציון נכשל ומצדיק כל קריאה להחליפו. אם יש דבר שבולט בגיבוב הטקסטואלי שמופיע כאן למעלה, זה שהדבר האחרון שעניין את יוצריו הוא מה יבין ממנו הקורא

בטל שלח
    לכל התגובות
    x