$
הכסף

החיסכון לפנסיה על פי גיל ייושם מ־2016

אגף שוק ההון במשרד האוצר פרסם את טיוטת תקנות המודל הצ'יליאני, שעליו הכריז כבר לפני שנתיים וחצי. על פי המודל גופי הפנסיה יורידו את רמת הסיכון לחוסכים בהתאם לגיל. הנהנים הראשונים: מצטרפים חדשים

רחלי בינדמן 08:3905.01.12

שנתיים וחצי לאחר שיצא לאוויר העולם, המודל הצ'יליאני, או בשמו העברי "המודל החכ"מ" (חיסכון כספי מותאם - ר"ב), קורם עור וגידים בישראל בדמות טיוטת תקנות שיונחו בימים הקרובים על שולחנה של ועדת הכספים, מפרי עטו של אגף שוק ההון במשרד האוצר, בראשות פרופ' עודד שריג.

 

הרעיון הבסיסי של המודל הוא התאמת תמהיל החיסכון בתיק ההשקעות הפנסיוני לגילו של החוסך, באופן שבו רמת הסיכון בתיק ההשקעות אמורה לרדת, ככל שהגיל עולה. כיום יותר מ־90% מהחוסכים שלא מבצעים בחירה אקטיבית נמצאים במסלול ברירת המחדל, שבה חוסך בגיל 30 וחוסך בגיל 60 נמצאים באופן פרדוקסלי באותה רמת סיכון.

כעת, חוסך שלא יבצע בחירה אקטיבית ויבחר במסלול חיסכון מתמחה (מסלול מנייתי, מסלול אג"ח וכו') ישויך באופן אוטומטי למסלול חיסכון המותאם לגילו.

 

הגופים המוסדיים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות הם שיצטרכו לבנות את המודל על פי שיקול דעתם כאשר האוצר יכתיב להם כמה תנאים בסיסיים. החוסכים יוכלו לבקש מיוזמתם, אך רק במהלך אקטיבי מצדם, שלא להיכלל במסלול המותאם גיל אלא לעבור למסלול המותאם לגיל מבוגר או צעיר יותר או למסלול מתמחה - מסלול המשקיע רק במניות, מסלול סולידי וכו', אך האוצר קובע באופן פטרנליסטי כי פנסיונרים יוכלו לעבור למסלול אחר (מסוכן יותר) רק ביחס לכספים עודפים שחסכו מעל קצבה מינימלית של 4,000 שקל.

 

יודגש, כי האוצר לא קבע שום פרמטרים עבור הגופים המוסדיים לרמות הסיכון ואלו כפופים לשיקול הבלעדי של הגופים.

 

המודל, אם התקנות יעברו אישור חקיקה, ייכנס לתוקף בהדרגה. עד 2013 יידרשו הגופים המוסדיים לבנות את המודלים שלהם ולקבל את אישור האוצר עבורם. מ־2013 המסלולים הכלליים הקיימים כיום ייסגרו לחוסכים חדשים ואלו ייכנסו באופן אוטומטי למסלולי המודל אלא אם ייבחרו אקטיבית במסלול מתמחה. ב־2015 ייושם המודל על חוסכים בני 60 פלוס ורק ב־2016 ייושם המודל על כלל החוסכים הקיימים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x