$
בורסת ת"א

עובד לשעבר בפסגות וכיום אנליסט בפז נפט: "התובע לחץ שאצטרף לייצוגית נגד פסגות"

לטענת האנליסט, הבוס שלו שמכהן כבכיר בפז והגיש את התביעה הייצוגית, לחץ עליו להצטרף: "פחדתי שיפטרו אותי. זה היה ניצול מרות"

מארק שון 07:4808.12.11

נושא דמי הניהול לא יורד מהכותרות: בעדות נסערת של אליהו לוזגרט, שניתנה אתמול בבית המשפט המחוזי בתל אביב, טען לוזגרט - אנליסט בחברת פז שעבד לפני כן בבית ההשקעות פסגות - כי חיים אופיר, סמנכ"ל בכיר ואחראי על המחירים בפז שהגיש בקשה לתביעה ייצוגית נגד פסגות, הפעיל עליו לחץ

כבד כדי להצטרף לתביעה נגד המעסיק הקודם שלו.

 

אופיר הגיש את הבקשה לייצוגית בנובמבר 2010 נגד פסגות קופות גמל והחברה־האם שלה פסגות בית השקעות, בטענה שלאחר מכירת קופת גדיש לפסגות על ידי בנק הפועלים, הקפיץ פסגות את גובה דמי הניהול מ־0.25% ל־1.6%, והפר בכך התחייבות שהיתה לקופה כלפי עובדי פז. כעת מבקש אופיר להרחיב את התביעה למעסיקים נוספים, וטוען שאליהו לוזגרט סיפר לו בשיחה כי לבנק הפועלים היתה התחייבות לקבוצות גדולות של מעבידים לדמי ניהול קבועים.

 

הפרות מכוונות

 

מי שמייצג את אופיר בתביעה הוא עו"ד גדעון קירש. אופיר טען בתצהירים שהגיש כי לוזגרט היה בין האחראים לשינויים בגובה דמי הניהול בתקופה שבה עבד במערך המחשוב של פסגות. "ידוע לי, בין היתר משיחות עם לוזגרט, כי בניגוד לנטען לא מדובר בתקלה שהיתה לגבי עובדי פז בלבד, אלא בהפרות מכוונות שבוצעו כלפי מספר רב של עמיתים. לוזגרט העריך שמדובר בעשרות אלפי עמיתים".

 

אלא שלוזגרט הציג אתמול בבית המשפט גרסה שונה לחלוטין, וטען כי אופיר הפעיל עליו לחץ עצום כדי להצטרף לתיק. "אופיר אמר לי לבוא איתו לסיבוב תחנות. פתאום מצאתי את עצמי במשרד עורכי הדין. היה לחץ מטורף, לקחו אותי באמצע יום עבודה. באותו זמן עבדתי רק חודשיים בפז, ואופיר הוא בוס מאוד בכיר בחברה. זה ממש היה ניצול מרות".

 

לוזגרט הסביר בהמשך: "אני שלוש שנים לא נגעתי בדמי הניהול בפסגות. רק הכנתי מערכת גנרית, שהמנכ"לים יוכלו להשתמש בה בשביל לעבוד ולעשות את העניינים של דמי הניהול. יומיים אחרי הפגישה אופיר ועורך הדין ביקשו להיפגש איתי בשבת. הבנתי שאם אני רוצה להמשיך לעבוד בפז, אני צריך לבוא לפגישה. הופעל עליי לחץ כבד. הוא (אופיר - מ"ש) יכול ללכת לצדיק בינו (בעל השליטה, מ"ש) ולהגיד שאני לא בסדר וככה אני מרגיש - ואז יפטרו אותי. כתוב בתביעה שאני העליתי את דמי הניהול לאלפי אנשים. הייתי בשוק. הם רצו שאצטרף לתביעה והציעו לי 50%.

 

אמרתי לו: 'אני לא יכול לעמוד מאחורי אמירות כאלה'. גידי (עו"ד קירש - מ"ש) כעס ואמר לי: 'זה לא מה שאמרת אתמול'. השיחה התפוצצה".

בשלב זה התערבה השופטת שושנה אלמגור ואמרה: "אם יתברר לי כי שמץ מהדברים נכון, התובע יעוף מהאולם הזה. איך אפשר לנהל באווירה כזאת ועם אנשים כאלה תביעה ייצוגית? ולא אמרתי שמה שפסגות עושים זה בסדר". אופיר ביקש מהשופטת להתייחס לדברים ואמר: "אני לא הבוס שלו ואני לא יכול לפטר אותו. יש לי כל יום שעה עם צדיק בינו, והוא יכול להעיד שאני לא יכול לפטר אותו. לא לקחתי אותו לסיור תחנות, זאת פשוט המצאה".

 

אחרי הדיון אמר אופיר ל"כלכליסט": "אני לא הפעלתי שום לחץ. הוא פנה אליי בכלל מלכתחילה במסדרון של החברה. נסענו לפגישה הראשונה בשתי מכוניות נפרדות ולא היה שום סיור תחנות. הלחץ להיפגש בשבת נבע מפרסום יום לפני כן שרועי ורמוס (מנכ"ל פסגות דאז - מ"ש) הולך להקפיץ את דמי הניהול. הוא נבהל מהסכם הסודיות שלו מול פסגות. היה נציג של פסגות שבא להיפגש איתו וכנראה שהוא נלחץ".

 

פעולה חד־צדדית

 

קופת הגמל גדיש נוהלה על ידי בנק הפועלים והיתה קופת הגמל הגדולה בישראל. אופיר הצטרף כעמית לגדיש ב־1999, לדבריו בין היתר על סמך התחייבות הקופה כי דמי הניהול שייגבו ממנו יהיו בשיעור של 0.25% בשנה. את ההתחייבות הוא קיבל באמצעות מחלקת כוח אדם של פז. מהתביעה עלה, כי כל עוד הקופה נוהלה על ידי בנק הפועלים, הבנק לא שינה את שיעור דמי הניהול, אך ב־2008, לאחר רכישתה על ידי פסגות, שינה פסגות את התנאים והודיע כי ההתחייבות תפקע בסוף 2009.

 

"השינוי נעשה בפעולה חד־צדדית מבלי שנמסרה לאופיר כל הודעה על כך, ומבלי שניתנה לו הזדמנות להתנגד", נכתב בתביעה המקורית, "החל מינואר 2010 גבה פסגות דמי ניהול בשיעור של 1.6% שנתי, זאת מבלי שהודיעו לו על כך".

 

לטענתו של אופיר, העלאת דמי הניהול נעשתה בלי מתן הודעה מוקדמת, באופן אוטומטי, על ידי מערכת המחשוב. "משיחות שניהל אופיר עם עובדים בפז, לרבות עובדים במחלקות משאבי אנוש, התברר שמעולם לא נמסר למי מהם שההתחייבות תפקע מאליה בסוף 2009", נכתב בתביעה. התביעה האישית של אופיר מסתכמת ב־3,272 שקל, והוא מבקש לייצג את קבוצת העמיתים שלגביהם התחייב בנק הפועלים לדמי ניהול בגובה 0.25%, ועל פי הערכתו, הקבוצה כוללת כ־20% מעמיתי הקופה, וגובה התביעה הייצוגית עומד על כ־40 מיליון שקל.

 

אין הצדקה להנחה

 

בכתב התשובה של פסגות שהוגש לבית המשפט במרץ על ידי עורכי הדין איל רוזובסקי ודן סלע נכתב, כי "קופות גמל נוהגות להציע מפעם לפעם למעסיקים הטבות שונות שיינתנו לעובדים שיבחרו לנהל את כספם בקופה.

 

לפי נתוני פסגות שהתקבלו מבנק הפועלים, כל עובדי פז זכו להטבה בשיעור דמי הניהול אשר הועמדו על 0.25% בשנה. זמן קצר לאחר השלמת הרכישה שיגר פסגות הודעה לעמיתי גדיש, שבה הודיע על שינוי צפוי בדמי הניהול, ובמסגרתה נכתב כי דמי הניהול מחשבונות שבהם מנוהלים עד 250 אלף שקל יעמדו על 1.6% החל מינואר 2008. לגבי עובדי פז, פסגות גמל החליטה לבחון מחדש האם בתנאי השוק הנוכחיים היקף הכספים המנוהלים של עובדי פז מצדיקה את ההנחה. בנובמבר 2008 קבעה החברה כי אין הצדקה להמשיך ולהעניק לעובדי פז דמי ניהול בגובה 0.25%".

 

ניסיונות להגיע לפשרה בתיק עלו בתוהו עד כה, אך בעקבות הדיון הסוער שהתקיים אתמול המליצה השופטת בחום לתובע לבדוק שוב את האפשרות לאפשרות של פשרה, ונראה כי הנטייה שלה היא לא לאשר את התביעה על רקע העדות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x