$
שוק ההון

"הבעיה של אורמת היא בתיאום הציפיות עם השוק"

מנכ"ל אורמת יורם ברוניצקי תולה את ירידת המניה בציפיות יתר של המשקיעים: "שגינו כשלא הצלחנו להסביר את הדינמיקה בשוק הגיאו־תרמי"

נעמה סיקולר 06:5807.03.11

מניית אורמת תעשיות איבדה כ־20% מערכה מאז מתחילת השנה, וביצועי החברה נפגעו כתוצאה מתקלות ועיכובים לא צפויים בתחנות הגיאו־תרמיות בארצות הברית. לקראת פרסום הדו"חות הכספיים השנתיים של החברה ל־2010 וכנס ת"א־100 של "כלכליסט" ובית ההשקעות אקסלנס, אומר מנכ"ל החברה־הבת אורמת טכנולוגיות, יורם ברוניצקי, כי הפעילות לא נפגעה באופן ממשי - ואם יש בעיה, היא נוגעת, לדבריו, לתיאום הציפיות מול השוק.

 

"התחום הגיאו־תרמי הוא תחום קשה, בעיקר במובן של הערכת סיכויי ההצלחה", אומר ברוניצקי ל"כלכליסט". "אני חושב ששגינו בכך שלא הסברנו מספיק טוב למי שעוקב אחרינו את משמעויות הפעילות בשוק הגיאו־תרמי, למשל שאם אנו עובדים על 30 שדות גיאו־תרמיים, סביר שכמה מהם נצליח לפתח אך לא את כולם.

 

"רבות מהבעיות נבעו מפערי ציפיות בינינו לבין המשקיעים, וכתוצאה מכך נוצרה אכזבה, אבל פעילותנו לא השתנתה, והיום אנו מנסים להפיק לקחים ולחלוק טוב יותר מידע עם השוק, במידת הזהירות הראויה. כדאי לזכור, שאין חברה בסדר הגודל שלנו שעשתה במקביל פעילויות רבות כל כך של אקספלורציה (לאיתור מקורות גיאו־תרמיים - נ"ס). ייתכן שבשלב הראשון לפיתוח שדות גיאו־תרמיים לא צריך להכריז לאיזה הספק במגה־ואטים אנחנו מצפים.

 

"האתגר הגדול שלנו, כחברה ציבורית, הוא על מה לדווח, כיצד, ובאיזו מידה של זהירות. בכל מקרה, מדובר בתוצאות לא־ודאיות, ואין טעם לתת הערכות חסר או יתר, כי השוק לא אוהב את שתיהן".

 

"התמריצים בארה"ב צפויים להסתיים"

 

מלבד התחזיות היו לכם גם בעיות תפעוליות בכמה מהתחנות, שהביאו לשחיקת הרווחים.

"גם בעניין הזה הכל קשור לתיאום ציפיות", אומר ברוניצקי. "פעילות גיאו־תרמית מתבצעת, בדרך כלל, במקומות רגישים לרעידות אדמה או לפעילות געשית, וצריך לדעת ולהביא בחשבון שאחת לכמה זמן, יקרה אירוע כזה.

 

"צריך להניח שבגלל אירועי טבע נאבד אחוז מסוים של ההכנסות השנתיות, כאשר בפורטפוליו קטן יחסית כמו שלנו כל אירוע הוא מהותי ומדווח. ככל שנגדל, אירועים מהסוג הזה יהיו פחות מהותיים, ותשמעו פחות על התקלות שלנו, כפי שאינכם שומעים על תקלה בגנרטור של חברת החשמל בקליפורניה".

 

גורם נוסף שהשפיע על תוצאות אורמת בשנתיים האחרונות, והפעם לחיוב, היה התמריצים הממשלתיים שניתנו על ידי הממשל האמריקאי לענפי האנרגיה המתחדשת. ברוניצקי מעריך כי תוקפו של סל הטבות זה עומד להסתיים. "הסביבה הרגולטורית היתה אוהדת עבורנו עוד בטרם המשבר של 2008, ועליית הממשל הדמוקרטי הוסיפה דחיפה נוספת, במסגרת התמריצים הכספיים לעידוד הכלכלה האמריקאית. להערכתי, הרגולציה תמשיך לתמוך בתעשייה שלנו, אבל התמריצים הנוכחיים, בסבירות גבוהה, ייפסקו".

 

הממשל העמיד שני מסלולי הטבות לחברות בתחום האנרגיה הגיאו־תרמית: אחד הציע הלוואות בשיעור של 80% מעלות הקמת הפרויקט, ושני הציע מענק של 30% מההשקעה במיזם ביום השלמתו והפיכתו למסחרי.

 

לדברי ברוניצקי, "נכנסנו חזקים לתקופת המשבר של 2008–2009, כך שהשפעתו המיידית שלו עלינו לא היתה גדולה, ולא התקשינו בגיוס מימון. עם זאת, אנו רואים השפעה נדחית של המשבר גם היום. בשנתיים האחרונות לא נעשתה מספיק עבודה לפיתוח שדות גיאו־תרמיים, ולכן היקף המכרזים והעבודות כיום בצנרת שלנו נמוך יותר".

 

"ההשקעה באורמת ברמת ודאות גבוהה"

 

לנוכח האפקט הנדחה של המשבר, הצניחה במחיר מניית אורמת וההפסדים הצפויים ברבעונים הקרובים, עדיין אין לכם בעיות בקבלת מימון לפעילויותיכם?

"תמיד יש בעיה להשיג מימון, אבל עד כה הצלחנו לקבל אותו במחירים סבירים יחסית. האם זה יהיה נכון גם בעתיד? אינני יודע. יתרונה של אורמת הוא בנכסיה המניבים - החשמל בתחנות הכוח שיוצר תזרים שוטף, אשר מקל על קבלת מימון. גופים רבים מחפשים מקומות שבהם יוכלו להשקיע את כספם ברמת ודאות גבוהה יחסית, ואני חושב שאורמת היא בהחלט מקום טוב לכסף של הגופים הללו".

 

כמי שעוסק כל חייו באנרגיה מתחדשת, אתה מאמין שישראל יכולה להפוך למעצמה, לפחות בתחום הסולארי?

"אין ספק שלישראל יש הפוטנציאל להפוך לשחקנית משמעותית בשוק האנרגיה הסולארית, אך הדבר מצריך מבנה רגולטורי מתאים. נכון לעכשיו, התנאים אינם מאפשרים פעילות סולארית בהיקפים גדולים. תפקידה של הממשלה הוא ללמוד מהניסיון שנרכש בעולם בפיתוח תוכניות לעידוד השוק הזה, לבחור בתוכנית מתאימה ולקדם אותה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x