$
פרסום ושיווק

זהירות, ממתיק מלאכותי! משרד הבריאות מוסיף אזהרות חדשות

אחרי שהודיע כי הממתיקים המלאכותיים לא יסומנו במדבקה אדומה, המשרד מקשיח עמדות ויחייב את חברות המזון להזהיר, בין היתר, מפני צריכה מופרזת

נורית קדוש 06:5020.06.18

אחרי ההקלות שקיבלו חברות המזון בכל הנוגע לסימון מזון מזיק שייכנס לתוקף רק ב־2020, משרד הבריאות מקשיח עמדות. ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה אתמול את תקנות המשרד, ובהן שינויים בסימון מזון המכיל ממתיקים. במסגרת השינויים הוסרו האזהרות: "לא לאפייה ולא לבישול" ו"להחזיק במקום קריר" והתווספו האזהרות: "מכיל מקור של פנילאלנין", "צריכה מופרזת עלולה לגרום לפעילות מעיים מוגברת", והכללת המילים "ממתיק שולחני על בסיס”, ותוספת כל הממתיקים שבו בשם המוצר.

 

  

מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. ייתכן שהאזהרה תופיע גם בפרסום המוצר ולא רק באריזתו מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. ייתכן שהאזהרה תופיע גם בפרסום המוצר ולא רק באריזתו צילום: יואב דודקביץ

 

המטרה של השינויים, שייכנסו לתוקף בינואר 2021, היא להתאים את הסימון שעל הממתיקים לנעשה באירופה. ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) טענה כי בעצם הסרת חלק מהכיתובים "יש הקלה לחברות המזון בסימון התזונתי, בזמן שמתנהלת תובענה ייצוגית ברקע”, ותהתה מדוע בכלל נעשתה חשיבה חוזרת בסימון הממתיקים המלאכותיים.

 

בתגובה אמרו מנהל שירותי המזון הארצי, אלי גורדון, ומנהל תחום תוספי מזון, יוסף שדה: "חד־משמעית לא פנו אלינו. אין שום חשש לצרכן מהחזקת המוצר בטמפרטורות גבוהות. במקרה הגרוע ביותר יש רק פגיעה ברמת המתיקות. אנחנו נשענים על חוות דעת מלומדת של איגוד הבטיחות האירופי. האזהרה הזאת מיותרת ולא קיימת בחקיקה האירופית. אנחנו רוצים ליישר קו עם אירופה ועם החקיקה הבינלאומית". יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר כי אמנם השינוי יועיל ביצוא, אך שאל “מדוע לא להשאיר את הסימון ליתר ביטחון?". מנכ"ל סוכרזית ליאור לוי דחה את הטענה והשיב כי שאין צורך להשאיר את הסימון "מפני שכיום יש ידע מדעי חדש שמייתר אותן". גורדון הוסיף: "צריך להחליט אם מיישרים קו עם העולם, או לא. באותה מידה חשוב להוסיף את האזהרות שלא היו קיימות עד כה".

 

לדברי אלאלוף, מדובר בהחמרת הדרישה מיצרני המזון, שמקורה ברצון להשוות את הדרישות בישראל לאלו שבאירופה. “זאת תקנה ששומרת על בריאות הציבור ומשווה את הכיתוב לנדרש באירופה. יתכן ונדרוש לציין אזהרה זאת לא רק על גבי המוצר, כי אם גם בפרסומו”.

 

כזכור, מאז יצאה לדרך הרפורמה לסימון מזון מזיק בסמלים אדומים בחזית האריזה, זכו חברות המזון להקלות ודחיות. הרפורמה היתה אמורה להיכנס לתוקף בתחילת השנה, אך נדחתה ל־2020 בין היתר בכדי לתת לתעשיית המזון זמן לשנות את נוסחאות המוצרים ולהוריד את כמויות הסוכר והנתרן והשומן הרווי בהן. במשרד הבריאות אף העלו את כמות הנתרן שמחייבת סימון מזיק, ואפשרו שאריזות קטנות לא רק יקבלו פטור מסמלים, אלא גם תבוטל החובה הקיימת שלהן להדפיס טבלת מרכיבים על העטיפה.

 

בעבר הודיע משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, כי מוצרים המכילים ממתיקים מלאכותיים לא יסומנו בסמל האדום למזון מזיק, זאת לעומת משקאות עתירי סוכר אשר יסומנו במדבקה אדומה. "תחליפי סוכר לא מזיקים כמו סוכר ולכן לא נסמן אותם", הצהיר בר סימן טוב. הערכות הן כי בכדי להמנע מסימון אדום, בחברות המזון יפעלו להחליף את הסוכר בתחליפי סוכר מלאכותיים.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x