$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המימון לכלי השיט ומטוסי הקרב על הכוונת של הכנסת

מחר צפויה להתכנס הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון כדי לדון בהסדרת נושא ההלוואות התקציביות למימון רכש ביטחוני. במסמך שהוציאה הוועדה למשתתפים ציינה שתעסוק ברכישות הספינות להגנה על אסדות הגז וברכישות מטוסי הקרב והאימון

עמרי מילמן 06:5106.03.17

הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון צפויה להתכנס מחר לדון בהסדרת נושא ההלוואות התקציביות למימון רכש ביטחוני. אחת הסוגיות הבוערות בכל הנוגע לעסקאות של משרד הביטחון הכרוכות בהלוואות חיצוניות של בנקים היא רכישת שלוש הצוללות החדשות מגרמניה. במסמך שהוציאה הוועדה לקראת הדיון מפורט באילו נושאים היא תעסוק, בין היתר היא צפויה לעסוק בנושא כלי השיט. בעסקת הצוללות עם גרמניה חשף העיתונאי רביב דרוקר את המעורבות לכאורה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ועורך דינו דוד שמרון. עסקת הרכישה של שלוש הצוללות בעלות של כ־400 מיליון יורו לצוללת טרם נחתמה ובשבוע שעבר החלה חקירה בעניין פרשת כלי השיט על רקע המידע שנאסף על ידי המשטרה במסגרת הבדיקה שהתנהלה בחודשים האחרונים ולאור ראיות שהעלו חשד סביר נגד חלק מהמעורבים בפרשה לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית.

יו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר יו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר צילום: עמית שאבי

 

מי מגדיר, מי מאשר

 

הוועדה, בראשה עומד יו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר, ומורכבת מחברי ועדת חוץ וביטחון וחברי ועדת הכספים תבחן את תהליכי הבקרה והפיקוח שיש היום לפני אישור ההלוואה ואחריה. זאת ברקע החשדות כי הלוואות כאלו שהן דרך עוקפת להוצאות ביטחוניות משמעותיות מאושרות תחת לחצים פוליטיים. הדיון עצמו מוגדר כסודי.

הוועדה תדון בין היתר בשאלה מי הגורם המגדיר את הצורך בלקיחת הלוואה למימון רכש ביטחוני ומי מאשר את מתן ההלוואה. בנוסף הוועדה תבחן אם קיימות עוד סוגי הלוואות שניתן לקחת שאינן מבנקים פרטיים, כמו למשל הלוואה מול כספי סיוע אמריקאי וכן מה ההבדלים בין הלוואה לרכש ביטחוני מול הלוואות לצרכים ממשלתיים אחרים כמו למשל בתחום התשתיות.

 

 צילום: דובר צה"ל

 

במסגרת הדיון אליו זומנו נציגי אגף החשב הכללי, נציגי אגף התקציבים ממשרד האוצר, ראש אגף התקציבים וראש אגף הכספים ממשרד הביטחון ונציגי המטה לביטחון לאומי שבמשרד רה"מ צוינו כמה עסקאות שנעשו בשנים האחרונות ביניהן רכישת מטוסי ה־F-35 שנעשתה עד כה בשני שלבים: רכישת 19 מטוסים ב־2010 בעלות של 2.75 מיליארד דולר ועסקה שנייה ב־2014 בה רכשו 14 מטוסים יחד עם הוצאות שונות של בינוי, תשתיות והכנת בסיס נבטים לקליטת המטוסים בעלות של 2.82 מיליארד דולר. בנובמבר האחרון אישר הקבינט רכישה של עוד 17 מטוסים, ובכך ישלים חיל אוויר את רכישת 50 המטוסים שהם בעצם שתי טייסות. עוד תעלה מחר בדיון עסקת רכישת חמש ספינות המגן שנקנו במטרה להגן על מאגרי הגז שנמצאים במים הכלכליים של המדינה. עלותן הכוללת עמדה על 430 מיליון יורו, מתוכם 115 מיליון יורו ניתנו כמענק על ידי גרמניה.

 

עסקה נוספת שתעלה מחר בדיון היא רכישת מטוסי אימון מחברת אלניה איירמאקי האיטלקית במסגרתה נקנו 30 מטוסי האימון במיליארד דולר, כאשר במקביל קנתה הממשלה האיטלקית מישראל לווין ושני מטוסי התרעה במיליארד דולר.

 

"פסלתי דמי תיווך"

 

בשבוע שעבר פורסם כי בשנה שעברה נתניהו ביקש להחליף את מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל בחשבת הכללית לשעבר מיכל עבאדי בויאנג'ו לאור חילוקי דעות בין משרד הביטחון למשרד ראש הממשלה סביב סוגיות רכש. עבאדי בויאנג'ו נחשבת למקורבת לנתניהו ובמסגרת תפקידה כחשבת כללית אישרה בסופו של דבר את ההלוואות שמימנו את הרכישות של משרד הביטחון בשנים האחרונות. רכישות שלטענת אגף התקציבים לא היו מתואמות איתם, כמי שאמונים על בניית תקציב המדינה. בנוסף הוועדה תבדוק האם היתה מגבלה שנקבעה על ידי החשב הכללי באוצר בנוגע להיקף יתר ההלוואות הקיימות לצרכי רכש ביטחוני.

 

ברקע הדיון עומדת גם שאלת דמי התיווך ברכישות הביטחוניות. עם סיום כהונתה התייחסה עבאדי בויאנג'ו לנושא ואמרה: "קודם כל היתה עסקה אחת שהובאו לאישורי דמי תיווך ואני פסלתי אותה. אין היגיון בתשלום דמי תיווך בעסקאות 'ממשלה לממשלה'. אני סבורה שזה לא נכון לשלם דמי תיווך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x