סגור

בלעדי
תרגיל ההתחמקות כשל: האוצר ישלם לבורסה 3.8 מיליון שקל

הצדדים הגיעו להסכמות לאחר שהבורסה תבעה את המדינה, באופן חריג, על אי־תשלום דמי רישום בקשר לניהול אג"ח מדינה. הסכום שנתבע היה 17 מיליון שקל לפני מע"מ. בנוסף, גובש הסכם לחמש השנים הקרובות, המקבע את היקף העמלות שישלם האוצר

שנה לאחר שהבורסה תבעה, באופן חריג, את משרד האוצר על כך שהוא חייב לה כספים, הגיעו הצדדים לפשרה. כך נודע ל"כלכליסט". במסגרת הפשרה נקבע כי האוצר ישלם לבורסה 3.8 מיליון שקל בעבור עמלות שאותן לא שילמה המדינה בעבר. כמו כן, הצדדים חתמו על הסכם חדש למשך חמש שנים, שמסדיר את תשלומי העמלות ביניהם.
מקור המחלוקת החל כאשר הבורסה ביצעה בדיקה בשנת 2019, ומצאה כי המדינה לא שילמה לה דמי רישום על איגרות חוב ממשלתיות, שהונפקו במסגרת מאגר ההשאלות. מאגר זה מאפשר להשאיל למשקיעים אג"ח, לצורך ביצוע רכישה בהיקף גבוה מזה הקיים אצל המוכר, וזאת בעיקר לשם ביצוע פוזיציות שורט ולונג על ניירות הערך. ההשאלות הללו מגדילות באופן זמני את כמות האג"ח הרשומות למסחר.
הבורסה מנהלת את המאגר הזה, והיא טענה כי הגדלת כמות האג"ח היא כמו רישום של אג"ח למסחר, ועל כך צריך לשלם דמי רישום, דבר שלא נעשה לאורך השנים. במשרד האוצר סירבו לשלם, בטענה כי מאגר ההשאלות אינו כולל התייחסות לדמי רישום למסחר. לאחר דין ודברים בין הצדדים החליטה הבורסה להגיש תביעה לבית המשפט על סכום של 17 מיליון שקל, לפני מע"מ, בעבור אי־תשלום דמי רישום בשנים 2020-2013, אך כאמור באחרונה הושגה פשרה בין הצדדים.

1 צפייה בגלריה
מימין החשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג ומנכ"ל הבורסה איתי בן זאב
מימין החשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג ומנכ"ל הבורסה איתי בן זאב
מימין: החשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג ומנכ"ל הבורסה איתי בן זאב
(צילומים: גלעד ארצי, טל שחר)

בנוסף לפשרה לגבי תשלומי העבר, הוחלט לחתום על הסכם חדש למשך חמש שנים (עד סוף 2025), וההבדל העיקרי בין ההסכם החדש לקודמו הוא שהתשלום שהמדינה תעביר לבורסה יהיה קבוע, ללא תלות בהיקף האג"ח שתנפיק המדינה.
במסגרת ההסכמות בין הצדדים נקבע כי בעבור השימוש במאגר ההשאלות תשלם המדינה לבורסה 278 אלף שקל לרבעון (1.1 מיליון שקל לשנה), ובעבור הרישום של האג"ח ישולם סכום הקרוב ל־1.2 מיליון שקל לרבעון (4.7 מיליון שקל בשנה). הסכומים הללו אינם כוללים מע"מ, הם יהיו צמודים למדד ויעודכנו אחת לשנה.
בשוק ההון מעריכים כי העובדה שמדובר במחיר קבוע, שאינו תלוי בכמות האג"ח שתירשם למסחר, עשויה להגדיל את הסיכוי שהמדינה תרשום למסחר בישראל גם אג"ח של ישראל שיונפקו בחו"ל, שכן לא תהיה עלות נוספת לרישום בארץ. הסכם זה פורסם להערות הציבור, ואותן ניתן להעביר עד יום חמישי הקרוב.