סגור
העיתון הדיגיטלי
17.04.25
רכב WM MOTOR
WM MOTOR (צילום: יצרן)
ניתוח

מחירון אפריל חושף: המכוניות החשמליות המשומשות מאבדות ערך במהירות

בעקבות ירידת ערך משמעותית בחשמליות כמו אורה פאנקי קאט ו-EVEASY לימו, והבדלים בין מותגים כמו MG ו-BYD, שוק הרכב החשמלי המשומש בישראל נמצא במגמת ירידה מואצת. עם הצפת מגרשים ויבואנים המעניקים הנחות ענק, השוק מתמודד עם אתגרים רבים שגורמים להאטה 

שוק המשומשות החשמליות, במיוחד הסיניות, הגיע באפריל לנקודת שפל - שגרמה לירידות ערך מואצות של מכוניות חשמליות, כך עולה ממחירון הרכב של לוי יצחק לחודש אפריל.
הסיבות לירידות הערך של המכוניות החשמליות המשומשות ברורות: מסירות הרכב ה"מפוארות" שיבואני הרכב התרברבו בהן התגלו בחלקן הגדול כמכוניות שיבואני הרכב רשמו על שם עצמם, מכירות החשמליות החדשות במגמת האטה משמעותית ויבואני הרכב מעניקים עליהן הנחות שהופכות את רכישת חשמלית בת שנתיים-שלוש לפחות כדאית – ובמקביל מגרשי "יד ראשונה אפס קילומטר" מוצפים.
למעשה, מרץ 2025 היה חודש שיבואני רכב רבים מתארים כ"חודש התפכחות" ממכירות של רכב חשמלי – ולכן ירידות הערך בחודש אפריל אינן מפתיעות, אך עדיין כואבות מאוד למי שרכש חשמליות. לכך יש להוסיף עוד "עובדות בשטח": חשמליות בנות שנתיים-שלוש כבר נחשבות כיום למיושנות, במיוחד במונחים של טווח. כאשר מכוניות חשמליות עוברות תאונה - התיקון יקר, מה שהופך מכוניות שערכן הוא מתחת ל-120-130 אלף שקל ל"מועמדות לטוטאל לוס" וכמובן שגם הדמוגרפיה משחקת תפקיד משמעותי: מי שקונה חשמלית שעולה 200 אלף שקל הוא כנראה בעלים של חניה בטאבו. מי שקונה מכונית חשמלית ב-120 אלף שקל כנראה יזדקק לעמדות טעינה ציבוריות, מה שכרוך בעמידה בתור, טעינה של הרכב הרחק מהבית וכו'.
לגבי המכוניות, הדגמים שהכי פשוט ונכון להשוות הם של מכוניות שגילן שנתיים (מודל 2023). מדוע דווקא הן? כי מעטים מוכרים את מכוניתם אחרי שנה – ואת רוב דגמי החשמליות לא שיווקו בישראל לפני שלוש שנים. עוד נקודה חשובה: מכוניות בנות שנתיים שכבר עברו את ירידת הערך המשמעותית הראשונית הן המכוניות שהציבור באמת יכול להרשות לעצמו. אבל כאן כאמור - הציבור מצביע ברגליים. מי שקונה מכונית בת שנתיים לא מתעניין ב"יוקרה" או ב"פרימיום" אלא רק במכונית טובה ושימושית, שתדרוש מינימום תיקונים ותעניק מקסימום תמורה. עם זאת- מכיוון שאצל חלק מהיבואנים יש דגמים שהגיעו ארצה רק אשתקד, כן מעניין לראות כיצד אלה התנהגו בשוק המשומשות, רק כדי לקבל מושג אודות אובדן הערך שצפוי להם בהמשך השנה.
נקודת הייחוס הטובה ביותר לשאלה "האם הערך צנח" היא להשוות בין מכונית לא חשמלית פופולארית לכל היתר. לדוגמה: טויוטה קורולה קרוס (הקורולה הרגילה שמיוצרת בטורקיה אינה מיובאת יותר לישראל). מחירה של טויוטה קורולה קרוס "אקטיב" בת שנתיים היה בינואר 126 אלף שקל, מחירה כיום הוא 129 אלף שקל (מחיר שאגב היה תקף גם בחודש שעבר). כלומר, הקורולה עלתה בערך. מדוע? כי מדובר ברכב כביש שטח היברידי, של מותג מוכר, שמכוניותיו התייקרו בינואר ומאז ערכן נשמר.
עד כאן נקודת הייחוס. כעת נבדוק מה קרה לחשמליות ברבעון הראשון של 2025.
המותג הראשון הוא ORA שהפאנקי קאט שלה הגיעה לישראל ב-2023. אורה פאנקי קאט "פרו פלוס" 400 מודל 2023. הפאנקי קאט היתה שווה 110 אלף שקל בינואר, כעת היא שווה 104 אלף שקל – ירידה משמעותית של 5.4% ברבעון – כשהחודש לבדו איבדה החשמלית של אורה אלפיים שקל מערכה.
לאורה יש גם מכונית משפחתית – ה-07 שהגיעה לישראל אשתקד. אורה 07 "פרו פלוס" מודל 2024 היתה שווה בתחילת השנה 185 אלף שקל. עכשיו היא שווה 174 אלף שקל – ירידת ערך של 5.9%- כשחלק גדול ממנה התרחש בתחילת החודש מכיוון שבחודש שעבר אותה אורה היתה שווה במחירון לוי יצחק 179 אלף שקל.
4 צפייה בגלריה
מבחן רכב אורה 07 וידאו
מבחן רכב אורה 07 וידאו
אורה 07 עם ירידת ערך של 5.9%
(צילום: זיו סער)
המותג הבא שנמצא בישראל לא מעט זמן הוא EVEASY, המשווקת בישראל דגם אחד. ה"לימו". "לימו" בת שנתיים ברמת אבזור "פרימיום טק" היתה שווה בינואר האחרון 112 אלף שקל, מחיר שהופך אותה לעסקה מעניינת מאוד למי שרוצה מכונית חשמלית משפחתית - אבל עובדה זו לא השפיעה על ירידת הערך: הדגם שווה כעת 106 אלף שקל – ירידת ערך רבעונית של 5.3% (3,000 שקל ירדו מערכה של ה"פרימיום טק" בתחילת החודש).
רכב הכביש שטח החשמלי של AIWAYS הוא מקרה מעניין במיוחד, מכיוון שחברת AIWAYS אינה קיימת שנתיים. רכב הכביש שטח של אייווייז- 5 U ברמת גימור "פריים" מודל 2023 היה שווה בתחילת השנה 131 אלף שקל. מחירו ירד ל-123 אלף שקל החודש – 6% ירידת ערך (שווי הרכב היה 127 אלף שקל בחודש שעבר).
MG היא שחקנית וותיקה בשוק הרכב החשמלי בישראל ויש לה היצע דגמים נאה. אם ניקח את SZ החשמלית ברמת גימור UP נגלה שמחירה של מכונית כזאת בת שנתיים היה בינואר 121 אלף שקל וכעת 118 אלף שקל – מדובר במקרה מעניין של ירידת ערך נמוכה מאוד ביחס לרוב הסיניות (בחודש שעבר ה-MG היה שווה 121 אלף שקל, כמו בינואר). מדוע? כי מדובר ברכב כביש שטח חשמלי שכנראה פרץ את "מחסום הזול". כלומר, מבחינת תמורה לכסף הוא מספיק זול לרכישה ברמה שתצדיק קניה של רכב חשמלי, גם אם יש בעיה של טעינה או החשש המנקר מהופעת דגם חדש ומתוחכם.
4 צפייה בגלריה
מבחן רכב SZ MG
מבחן רכב SZ MG
SZ MG. עברה את מחסום הזול
(צילום: ירון שרון)
דגמים אחרים של היצרנית לא מתנהגים כך: 4 MG החשמלית ברמת גימור לקשרי בת שנתיים היתה שווה בינואר 113 אלף שקך, כעת שווה 107 אלף שקל – ירידת ערך רבעונית של 5.3% (שווי בחודש שעבר- 106 אלף שקל).
מלכת המכירות של שוק הרכב הישראלי, לפי הצהרת היבואן, היא BYD והדגם הפופולארי ביותר שלה הוא אטו 3. אטו 3 "דיזיין" היה שווה בינואר 135 אלף שקל, כעת שווה 134 אלף שקל - ירידת ערך מזערית של אלף שקל בלבד. גם הדולפין הקטנה של BYD נהנית מהילת ההצלחה של האטו 3 עם ירידת ערך של אלף שקל בלבד מתחילת השנה.
המכוניות של JAC הסינית הן מקרה מבחן מעניין: המכוניות של היצרנית יובאו ארצה במשך שנים על ידי EV MOTORS, אבל הזיכיון התפצל ואוטומקס מייבאת ארצה את הדגמים החדשים של JAC בעוד שהמכירות של EV MOTORS (לפי רישומי משרד התחבורה) מדשדשות. האם הופעת הדגמים החדשים במחירים יחסית נמוכים השפיעה על הערך? EJS 4 מודל 2023, לפי מחירון לוי יצחק, היתה שווה בינואר 114 אלף שקל - כעת שווה 108 אלף שקל – ירידת ערך של 5.2%- כש-3,000 שקל ממנה ירדו החודש.
עוד מקרה של יצרן שהגיע לישראל ונעלם: המכוניות של WM MOTOR, יצרנית סינית שאינה קיימת יובאו לישראל בכמה עשרות יחידות, נמכרו לסוחרים ואז השיווק הופסק. שוויה של WM בינואר היה 157 אלף שקל. עכשיו היא שווה 147 אלף שקל – 6.3% ירידת ערך רבעונית. באשר לשמירת הערך של ג'ילי אשר משווקת בישראל כיום רק את הג'יאומטרי C (בקרוב יגיע עוד דגם) – כאן קיימת חלוקה מעניינת מכיוון שלג'יאומטרי C יש שתי גרסאות: טווח רשמי ארוך של מעל 400 קילומטר וטווח רשמי יותר נמוך של מתחת ל-400 קילומטר. אם ניקח ג'יאומטרי C בגרסת הטווח היותר נמוך- מכונית מודל 2023 ברמת גימור "פרו C" היתה שווה בינואר 120 אלף שקל - כיום שווה 110 אלף שקל – ירידת ערך מאוד משמעותית של 8.3% - כשהחודש איבדה הג'ילי שלושת אלפים שקל מערכה. בגרסה בעלת הטווח היותר משמעותי התמונה שונה: הג'ילי PRO C מודל 2023 היתה שווה בינואר 138 אלף שקל, עכשיו שווה 129 אלף שקל – ירידת ערך יותר מתונה של 6.5% (4,000 שקל איבוד ערך בתחילת החודש) שמוכיחה שהטווח בהחלט קובע. בנוסף, מעניין לראות כיצד בשנה שעברה החשמליות הסיניות שהן מלכות המכירות של שנים עברו, כלומר BYD וג'ילי שמרו על ערכן היטב. השנה ג'ילי כבר אינה המותג החשמלי הסיני הנמכר ביותר- וזה משתקף בשמירת הערך.
4 צפייה בגלריה
מבחן רכב ג'ילי ג'יאומטרי C
מבחן רכב ג'ילי ג'יאומטרי C
מבחן רכב ג'ילי ג'יאומטרי C. ירידת ערך מאוד משמעותית של 8.3%
(צילום: טל סער)
בהמשך הרשימה נמצאת וויה של דונגפנג שה"פרי" של וויה, חטיבת היוקרה שלה הגיעה ארצה ב-2023. מדובר ברכב יחסית יקר שהיבואנית ממתגת כיוקרתי. בינואר הפרי מודל 2023 היה שווה 278 אלף שקל - עכשיו הוא שווה 262 אלף שקל – ירידת ערך של 5.7%- כששמונת אלפים שקל ירדו מערך הרכב רק בתחילת החודש הנוכחי.
במקרה של NIO, יצרנית המוגדרת כ"יוקרה", ה-5 ET, דגם הבסיס של היצרנית היה שווה בינואר האחרון 251 אלף שקל לרכב בן שנתיים (נתון שבעצמו מייצג ירידת ערך משמעותית), כעת שוויו של הרכב הוא 245 אלף שקל – ירידה יחסית מתונה של 2.3% שיתכן שמפצה על איבוד הערך המאסיבי של הדגם אשתקד.
רכב הכביש שטח "EV5" של SERES הסינית היה שווה בינואר 165 אלף שקל לגרסת ההנעה האחורית מודל 2023. כעת שוויו 160 אלף שקל – ירידת ערך ריאלית של 3%, פחות מהממוצע בשוק.
4 צפייה בגלריה
SKYWELL ET 5 רכב חשמלי מכונית חשמלית
SKYWELL ET 5 רכב חשמלי מכונית חשמלית
SKYWELL ET 5 עם ירידת ערך ריאלית של 3%
(צילום: תומר הדר)
אם כבר עסקינן ברכב חשמלי, מעניין לראות כיצד התנהגו במחירון הרבעוני המכוניות החשמליות של יצרני הרכב ה"מערביים" – למרות שאלה מייצרים בעצמם בסין בחלקם. מכוניות פולסטאר חדשות מהמפעל שהלקוח הוא היד הראשונה עליהן לא ניתן לרכוש בישראל, אבל היבואן מוכר מכוניות "יד ראשונה אפס קילומטר" בהוזלות. הפולסטאר 2 מודל 2023 היתה שווה בינואר 177 אלף שקל. כעת היא שווה 162 אלף שקל (ירידה של 5,000 שקל החודש) -י רידת ערך משמעותית של מעל 8% שמשקפת את העובדה שלא זו בלבד שהמותג אינו משווק בישראל מכוניות חדשות מהיצרן באופן פעיל - היבואן גם מוכר את המכוניות החדשות במבצעים.
המכוניות של סמארט הגיעו ארצה ב-2023, ומעניין לראות כיצד מתנהג בשוק המשומשות מותג שהוא גרמני-סיני. סמארט 1 "פרימיום האשטאג" מודל 2023 היתה שווה בינואר 168 אלף שקל, כעת שווה 158 אלף שקל - ירידת ערך של 5.9% שמיישרת קו פחות או יותר עם היקף ירידת הערך של הסיניות העממיות.
לא ניתן להתייחס לשוק המשומשות החשמליות בלי להתייחס לשתי השחקניות החזקות הלא-סיניות: טסלה ויונדאי. במקרה של טסלה, הטסלה 3 לונג ריינג' דואל מוטור מודל 2023 שהיתה שווה בינואר 179 אלף שקל למעשה התייקרה. כעת היא שווה 182 אלף שקל. כאן יש תהליך מעניין: יבואני רכב רבים משחררים את המכוניות שלהם ממכס בדצמבר ומייקרים בינואר. השנה זה לא קרה, רוב המכוניות החשמליות טרם התייקרו והמלאים של השנה שעברה עדיין בנמל. טסלה לא הסתמכה על מלאי ישן ולכן מכוניותיה התייקרו - מה שדחף את הערך למעלה.
למה ניתן לצפות במורד הדרך בשוק הרכב החשמלי בישראל? האמת, אף אחד לא יכול באמת לדעת. יבואני הרכב מפציצים במבצעים על המכוניות החדשות, מגרשי "יד ראשונה אפס קילומטר" מלאים ובנוסף הרישומים של המכוניות החדשות על שם יבואני הרכב מכבידים: נתוני משרד התחבורה שהגיעו לידי "כלכליסט" מסבירים היטב ש-MG ביצעה רישומים עצמיים השנה, גם וולוו, NIO וגם ניסאן. מדובר במכוניות שימכרו בהנחות.
בנוסף, התשתית מעיקה ובל נשכח: רכבי הפלאג אין הייבריד נחשבים בעיני רבים לעסקה יותר אטרקטיבית ממכונית חשמלית בת שנתיים - אבל על עובדה אחת אין עוררין: שוק הרכב הישראלי נכנס לקיץ. בפסח כספם של הישראלים יוקדש לחופשות, לאחר מכן רבים יזכרו שהמצב הכלכלי רחוק מלהיות מזהיר, ואז יגיעו חופשות אוגוסט והחגים. לנוכח כל אלה, קשה לנבא שמצבו של שוק הרכב החשמלי המשומש השנה יהיה טוב. אבל בל נשכח: לכל משומשת, חשמלית או בנזין, יש "נקודת איזון". כלומר, הנקודה בה ערכה של המכונית מצדיק את רכישתה כמשומשת. במקרה של החשמליות, כנראה שירידות הערך המואצות הן דווקא חדשות טובות, מכיוון שבשלב מסוים המחיר יהיה כזה שכן יצדיק מעבר לרכב חשמלי. ולמעשה כבר רואים ניצנים של המגמה הזאת כיום ברכבי כביש שטח חשמליים זולים שירידת הערך שלהם נמוכה, כמו ה-ZS של MG.