סגור
העיתון הדיגיטלי
24.03.25
מבחן רכב MG 4 X POWER
MG 4. הנחות שמגיעות בדגמים מסוימים וחשמליים ל־18 אלף שקל (צילום: טל סער)

עונת ההוזלות נפתחה רשמית, והמשומשות החשמליות ימחקו ערך

חלקן של החשמליות במסירות כלי רכב ירד בחודשיים הראשונים של השנה בכ־10%, והיבואנים כבר לא יכולים להימנע ממבצעים והנחות. המהלך הזה יזיק במיוחד לערכן של המשומשות החשמליות, שעל פי רוב הן בנות שנה־שנתיים בלבד, וגם מתיישנות מהר

ירידה חזקה במסירות של רכב חשמלי בישראל. בינואר נמסרו בישראל 7,401 מכוניות חשמליות מתוך כ־25 אלף מכוניות חדשות, ואם מוסיפים את פברואר – אזי מתחילת השנה נמסרו 11,008 מכוניות חשמליות מתוך כ־71 אלף מכוניות חדשות שנמסרו מתחילת השנה. לשם השוואה, בחודשיים הראשונים של 2024 עלו על כבישי ישראל 15,289 מכוניות חשמליות מתוך 63,490 מכוניות מכל הסוגים. המשמעות היא שמתחילת השנה מסירת המכוניות החשמליות היוותה 15.5% מכלל המסירות, ואילו בתקופה המקבילה אשתקד הנתון עומד על 24%.
אחת הסיבות לירידה היא שרכישה של מכונית חשמלית כבר פחות משתלמת. קל לומר שמס הקנייה על החשמליות עלה ולכן הן התייקרו, אבל זה לא מדויק: יבואני הרכב עדיין נפטרים ממלאי שהגיע ב־2024, והמחירים אצל רוב יבואני הרכב בכלל לא עלו באופן ניכר כי המכוניות כבר שוחררו ממכס. הדבר היחיד שהתייקר הוא עלות הרישוי, הטסט.
סיבה שנייה היא שהצרכנים מבולבלים משפע מסחרר של מותגים סיניים, ובחדרי חדרים בקבוצות המקוונות נשמע שפע של תלונות על איכות. כמו כן הביטוחים יקרים, הטעינה הציבורית יקרה, ומעבר להכל: העשירונים שיכולים להרשות לעצמם רכב חשמלי הם אלה שבבעלותם חניה עם עמדת טעינה. מי שאין לו כזאת עמדה צריך ללכת לטעינה הציבורית והיקרה. בעמדות הטעינה המהירה בכבישים המהירים ניתן להבחין כבר בתורים של לקוחות. בנוסף לכך טכנולוגיית פלאג־אין הייבריד שנכנסה למכוניות בשנה החולפת שמה בראש סדר העדיפויות את נוחות השימוש היום־יומי, כלומר ניתן לנסוע ברכב מתל אביב לחדרה בכוח חשמל, ואז פשוט לעבור לבנזין, בלי תחנות טעינה מהירות, בלי חשש טורדני מטעינה לילית שלא תעלה יפה ועם הבנה שגם הזמן שמבלים בעמדות הטעינה הוא זמן יקר.
לנוכח כל אלה קשה לפספס: החודש, שבועות ספורים לפני שהכסף של הישראלים יגיע לידי חברות התעופה לחופשת פסח, הוא חודש בעייתי ליבואני הרכב שמשווקים מכוניות חשמליות, במיוחד סיניות. הם התחייבו ליצרני הרכב למלאים גדולים משתי סיבות עיקריות: ראשית, כאשר מדובר במותגים חדשים בשוק הרכב הישראלי, ליבואן יש מכסת הזמנות שהוא חייב למלא מול היצרן כדי להצדיק את הזיכיון החדש. שנית: מס הקנייה על רכב חשמלי בישראל עלה בינואר והיבואנים הצטיידו במלאים.
על כל אלה מתווספת עוד בעיה: בימים כתיקונם אם אי אפשר למכור מכוניות יבואני הרכב "מעיפים" אותן או לסוחרים או לחברות הליסינג. אבל הסוחרים לא פראיירים וחברות הליסינג לא טיפשות: סוחרים לא ישמחו לרכוש סחורה שקשה למכור, וחברות הליסינג מצמידות את הרכבים למשתמשי ליסינג, שנוסעים עשרות אלפי קילומטרים בשנה. למי שהתרגל לנסוע על חשבון הברון והפזומט אין סיבה לבחור חשמלית, שדורשת המתנה של חצי שעה בדרך לרכיבה על אופניים בהרי אילת כשאפשר לקחת רכב פלאג אין הייבריד, ועדיין לקבל הטבת שווי שימוש.
הפועל היוצא של כל אלה הוא מבצעים, הנחות והוזלות רשמיות. השבוע הודיעה סמלת, יבואנית ליפמוטור, כי מחיר המחירון הרשמי של המכונית הקטנה שלה T03 ירד מ־100 אלף שקל ל־90 אלף שקל. על הדיפאל של צ'אנגאן, שרק הגיע לישראל לפני שלושה חודשים, יש הטבות של 15 אלף שקל. על 4 MG יש הנחות שמגיעות בדגמים מסוימים וחשמליים ל־18 אלף שקל. המיניוואן של מקסוס מוצע ב־UMI במבצעי הטבות והנחות בשווי של אלפי שקלים.
גם מותגים מערביים מציעים הנחות, אבל במכוניות לא חשמליות התמונה שונה: גם המסירות של מכוניות לא חשמליות בירידה, אבל בטח שלא באותו סדר גודל של החשמליות. יבואני הרכב לא תקועים עם כאלה כמויות, הדרישה לא דועכת, חברות הליסינג ישמחו לקנות, ולכן בדרך כלל המחירים פחות יורדים. חוץ מזה, למכוניות שאינן חשמליות אין בעיית חיי מדף קצרים. מי שיעקוב אחרי פרסומים בסין יגלה שכמה להיטי מכירות חשמליים בישראל כבר חודשו בסין. אקספנג הציגה G6 מחודשת. ל־BYD יש אטו 3 מחודשת. הסינים מתייחסים למכונית כמו לסמארטפון, כלומר אם המוצר חוגג שנתיים בלי חידוש, הלקוחות ישתעממו. אגב, הוזלות הסינים מייצרות הוזלות אצל הלא סינים, שהאטרקטיביות שלהם פחתה בן לילה לנוכח ההוזלות של המתחרים הסינים. ביונדאי לדוגמה יש כעת מבצע מכירות על איוניק 5 ועל איוניק 6.
המגמות הללו הן מגמות מוכרות, ויותר מכך: השוק הוא מחזורי, כלומר ביקוש יורד וביקוש גם יעלה. אבל על בעיה אחת מעטים מדברים: מה כל אלה יעשו לשוק המשומשות. בשוק הרכב הישראלי מתגאים בשיעור חדירה שנרשם אשתקד של כמעט 25% חדירה של רכב חשמלי. רוב הרכבים האלה הם סינים. וכאן נוצר "פקק" של מכוניות חשמליות סיניות שמושפע מכמה גורמים שכבר מייצרים ירידת ערך משמעותית שכנראה תורגש ביתר שאת בחודשים הקרובים.
אחד הגורמים שמשמרים את מחיריהן של המכוניות החשמליות בשוק המשומשות הוא עליית המחירים המסורתית של ינואר. מס הקנייה עלה? אז היבואן מפרסם מחירון חדש ויקר, אף שהמכוניות שהוא מוכר שוחררו ממכס שנה קודם. השנה בגלל המצב בשוק המחירים לא עלו באופן ניכר, כלומר עליית המחירים המלאכותית של המכוניות בנות השנה־שנתיים נמנעה. ויותר מכך, מכונית חדשה מודל 2025 לא עולה הרבה יותר ממכונית בת חצי שנה מודל 2024. במצב כזה אין ללקוחות סיבה לרכוש מכונית מודל 2024, מה שמשפיע כמובן גם על מחירי מכונית מודל 2023.
כאן נכנסת עוד בעיה: ההנחות שיבואני הרכב מעניקים כעת על מכוניות מודל 2025 הופכות את רכישתה של מכונית משומשת בת שנה־שנתיים ללא כדאית. במצב כזה בדרך כלל השוק פונה פשוט לרכישה של מכונית בת שלוש או ארבע שהיא זולה יותר. אבל כאן יש עוד בעיה: החשמליות נכנסו לישראל לפני שנתיים, אין מכוניות חשמליות סיניות בנות שלוש וארבע. כך שעדיף כבר לקנות את החדש בהנחה ולא את המשומש, מה שכמובן גורם לירידת ערך של המשומש.
לכל אלה יש להוסיף עוד "בעיות מבניות": רכישה של מכונית בישראל היא תלוית עשירון. כאשר הישראלים רוכשים מכונית בנזין, הרוכש הראשון שייך לעשירון גבוה, הרוכש השני לעשירון יותר נמוך, וכן הלאה. הסיבה תלויה ברכישה ותחזוקה: העשירון הגבוה יכול לרכוש מכונית ולטפל בה במוסך היבואן. העשירון היותר נמוך יכול לרכוש מכונית בת שלוש ואז לטפל בה במוסך שאינו של היבואן. במקרה של רכב חשמלי – העשירון הגבוה רוכש מכונית חשמלית. יש לו חניה בטאבו ועמדת טעינה, והוא מטפל אצל היבואן. הרוכש השני אחרי שנתיים שייך לעשירון יותר נמוך, ואז אין לו בהכרח חניה בטאבו. ובנוסף – מוסכים שאינם מורשי יבואן הם זולים יותר, אבל לא כולם מוכנים לטפל בחשמליות עקב חוסר ידע או חוסר רצון. הדבר ייצר "פקק" בשוק המשומשות – ויוביל לירידת מחירים.
לכל אלה יש להוסיף עוד בעיה: יבואני הרכב העמיסו את מגרשי ה"יד ראשונה אפס קילומטר" במכוניות חשמליות. אלה מכוניות שכבר נרשמה עליהן יד אבל הן חדשות לחלוטין. זהו ערוץ שיווק שקשה להתעלם מעוצמתו ומהיקפי הפרסום שלו. ערוץ שמוכר מכונית מודל 2025 במחיר של מכונית בת שנה מפרסם בעוצמה אדירה, מעניק הסדרי מימון ותוכניות טרייד־אין. הדבר מותיר את המוכרים הפרטיים בבעיה קשה.
ולכל אלה יש להוסיף את קצב החדשנות: כאשר יצרן רכב סיני מציג דגם חדש, וזה נעשה מדי שנה, החידושים אינם רק בקוסמטיקה. הסוללה יותר חזקה, הטעינה הביתית יותר מהירה, אלה שינויים שמייצרים בן לילה ירידת ערך של רכבים קיימים שנוסעים בכבישי ישראל.
לנוכח כל אלה לא תהיה זו טעות להניח שבחודשים הקרובים מחירי רכב חשמלי בישראל, במיוחד הסיני, ירדו באופן משמעותי כשהמגמה רק מתחילה להיראות במחירוני מרץ, חודש שיהיה גדוש בהנחות.