סגור
פנאי נמל אילת רכבים מגרש של ה מכס
מכוניות בנמל אילת (ארכיון) (צילום: אוראל כהן)

יבואני הרכב נתקעו עם מלאי של כ-20 אלף מכוניות - ומכרו אותן לעצמם

נתוני משרד התחבורה חושפים כי יבואנים ביצעו 15 אלף רישומי רכב עצמיים, אך המספר האמיתי גבוה יותר. הסיבה: החוק שמחייב להעביר לקוחות ל"יד שנייה" אחרי שנה מהייצור. ברקע להתיישנות המהירה של רכבים מתקפות החות'ים שהאריכו משלוחים ועליית מס הרכב החשמלי שאילצה יבואנים לייבא מוקדם

יבואני הרכב ביצעו מתחילת השנה כ-15 אלף רישומי מכוניות עצמיים, כך עולה מנתונים של משרד התחבורה שהגיעו לידי כלכליסט.
רישום עצמי הוא מצב בו יבואן הרכב אינו מסוגל "להיפטר מהסחורה" ולכן צריך לרשום את המכונית על שם היבואן או על שם חברות סחר שכפופות ליבואן. הסיבה לכך היא החוק הקובע כי ליבואן רכב ישראלי אסור למכור מכונית ללקוח שהוא "יד ראשונה" אם חלפה שנה ממועד הייצור של הרכב. כלומר, אחרי שנה ממועד הייצור היבואן חייב לרשום את הרכב - או על שם חברה או על שם אדם פרטי, ואז הרכב (שהוא עדיין חדש) יימכר לאדם שהוא יד שנייה.
יצוין כי הנתונים של משרד התחבורה הם נתונים יחסית שמרניים, זאת מכיוון שנתוני משרד התחבורה אינם מסוגלים לעקוב אחר תופעה אחרת בה נקטו יבואני הרכב השנה באופן מאסיבי: רישום של מכוניות על שם עובדי היבואן, חלקם בכירים. לפי הערכות, השנה נרשמו כמה אלפי מכוניות על שם עובדי היבואן, כלומר בפועל מספר המכוניות שיבואני הרכב לא הצליחו למכור לציבור הרחב ולכן נאלצו למכור בפועל לעצמם מגיע לכמעט 20 אלף מכוניות בחמישה חודשים בלבד.
לפי נתונים שפרסם היום (ג') איגוד יבואני הרכב הישראלי, בחמשת החודשים הראשונים של השנה נמסרו 142.64 אלף רכבים - עלייה של 10.6% ביחס לאשתקד. בפועל, הנתונים האלה אינם משקפים את המציאות. בחודש שעבר (וגם בחודשים שקדמו לו), המסירות התאפיינו בדשדוש במשך שלושת השבועות הראשונים, ואז עלייה משמעותית בשבוע האחרון של החודש. הסיבה לכך אינה התנפלות של לקוחות, אלא שהיבואן מבצע בכל חודש חישוב של אלו מכוניות נתקעו אצלו ומחכה לשבוע האחרון של החודש - ואז רושם את המכוניות.
אחד הגורמים לכך הוא מתקפות החות'ים, שהפכו את המסע של אוניות מהמזרח הרחוק לישראל לאירוע של חודשיים. עליית מס הקנייה על הרכב החשמלי בינואר האחרון דרשה מיבואני הרכב לשחרר ממכס עשרות אלפי מכוניות בדצמבר אשתקד, לפני עליית המס. כדי להכניס את המכוניות לישראל בדצמבר נדרשו היבואנים להעלות אותן על האונייה באוקטובר, כלומר המכוניות יוצרו בספטמבר. כך נוצר מצב שהיבואנים תקועים עם אלפי מכוניות שעוד שלושה חודשים ייחשבו למכוניות גיול, כלומר היבואן חייב לרשום אותן על שמו.
לכלכליסט נודע כי מול משרד התחבורה התקיימו מגעים להאריך את תקופת הגיול בגלל המלחמה כפי שהתרחש בעבר, גם בתקופת הקורונה, אך במשרד התחבורה סירבו. עוד נודע לכלכליסט כי יבואני רכב ביצעו בחודש שעבר "דאמפינג" (היצף) של מכוניות כדי להתחרות על המקומות הראשונים בשוק. כלומר, כאשר יבואני הרכב שמעניקים חשיבות למקומות הראשונים בשוק הבינו כי הם עלולים להפסיד את הבכורה, הם העניקו בחודש שעבר הנחות גדולות לציי רכב שהסכימו לקחת מכוניות במהירות. היקפי ההנחות שנחשפו בפני כלכליסט מגיעים עד מעל 20%, נתונים שצרכנים פרטיים כנראה לא יזכו לעולם לקבל.