קרעי מציג עוד רפורמה בתקשורת - ושידורי החדשות שוב בסכנה
כשנתיים לאחר הניסיון הראשון, שר התקשורת הציג את חוק השידורים החדש; בין השאר הוא מציע לבטל את ההפרדה בין חברות החדשות לחברות של ערוצי הטלוויזיה, לבטל את הבלעדיות בשידורי הספורט, ולקבוע חובת השקעה בהפקות מקור
שר התקשורת שלמה קרעי הציג את חוק השידורים החדש של המשרד, לאחר שקידום החוק הקודם נעצר עם פרוץ המלחמה. החוק הקודם, שהוצג ברקע ההפיכה המשטרית, הוביל לסערה בשוק התקשורת בשל השליטה הרבה שנתן לפוליטיקאים על התקשורת.
בין הסעיפים בחוק החדש: ביטול ההפרדה בין חברת החדשות לערוץ עצמו; שינוי חובת ההשקעה בהפקות מקור; הפיכת עידן+ לאפליקציה חינמית; ביטול בלעדיות בשידורי ספורט; וסגירת הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלווין והקמת גוף תקשורת מאוחד.
אחד הקשיים המשמעותיים שמעלה החוק של קרעי הוא ביטול ההפרדה בין חברות החדשות לחברות של ערוצי הטלוויזיה. כיום, הערוצים המסחריים 12 ו-13 מחויבים להחזיק בחברת חדשות עצמאית. כ-40% מכוח ההצבעה בדירקטוריון חברת החדשות הוא של נציגי ציבור הממונים על ידי הרשות השנייה המחזיקים בזכות וטו לעניין מינוי המנכ"ל שהוא גם העורך הראשי של שידורי החדשות. ההפרדה נועדה למנוע ככל האפשר מצב של מעורבות חיצונית בתכני הטלוויזיה החדשותיים ולהגן עליהם מהשפעה פסולה. החשש הוא שבעקבות ביטול ההפרדה, השיקולים המסחריים של הערוץ ישפיעו על התוכן החדשותי.
החוק כולל גם מהלך ותיק שיביא לסגירת מועצת הכבלים והלוויין והרשות השנייה. בעבר היה היגיון בקיומם הנפרד של שני הגופים, ואולם עם המעבר לשידור על גבי האינטרנט והעירוב בין הטכנולוגיות השונות וכניסת הסטרימרים והאפליקציות, ההפרדה הלכה ונהפכה ללא רלוונטית.
סעיף נוסף שיכול לעורר מחלוקות הוא חובת ההשקעה בהפקות מקור. כיום ספקיות התוכן מחויבות להשקיע שיעור מסוים מההכנסות בהפקות מקור ישראליות, כשספקיות תכנים על גבי האינטרנט (למשל סלקום TV ופרטנר TV), אפליקציות ושירותי סטרימינג מקומיים ובינלאומיים כמו נטפליקס פטורים מהחובה. הצעת החוק מציעה לקבוע את השיעור על 6.5%, ולהחיל אותו על כל השחקנים בשוק התקשורת עם הכנסות של מעל 40 מיליון שקל בשנה – מקומיים וזרים כאחד.
לפי ההצעה, התשלום ייעשה בהליך הדרגתי שיימשך כמה שנים, כך ששחקנים שכיום לא משלמים להפקות מקור יחויבו להשקיע בשיעור עולה; שחקנים אחרים כמו ערוצי הברודקאסט יזכו להפחתה בשיעור ההשקעה עד להשגת שיעור זהה.
החשש שעולה מהסעיף הזה הוא שבתקופת הביניים לא יושקע מספיק כסף בהפקות מקור, דבר שיגרום נזק לתעשייה, הפגועה ממילא. עם זאת, מנכ"ל המשרד אלעד מקדסי אמר כי להערכת המשרד גובה ההשקעה בהפקות מקור לא צפוי להשתנות בשנות המעבר, ובהתבסס על עבודה כלכלית שנעשתה אמור לעמוד על 320 מיליון שקל לשנה לאורך כל התקופה.
החוק כולל גם שינויים הקשורים לעידן+ והפיכתו לאפליקציה חינמית, שתכלול גם שידורי ספורט מסוימים. שידורי הספורט הם חלק מרכזי בחוק השידורים. במסגרת התזכיר לא תהיה בלעדיות על שידורי ספורט. כמו כן תהיה חובה לאפשר צפייה בשידורים מכל טכנולוגיה.
בכל הנוגע למדידת הרייטינג, נראה כי לפחות במסגרת החוק הממשלתי אין כוונה לקבוע התערבות משמעותית של הרגולטור החדש.