סגור
מימין ינקי דרעי ואביו אריה
מימין: ינקי דרעי ואביו אריה. "לימודי תורה מתקדמים"
בלעדי

בלי תואר אקדמי, הבן של דרעי מועמד לדירקטוריון קק"ל

ינקי דרעי (41) הוא אחד מ־37 מועמדים ולפי הערכות הוא ימונה בהמשך גם ליו"ר עמית בקק"ל, תפקיד שכולל לשכה עם ארבעה עוזרים וכוח פוליטי רב. בתפקידו האחרון אמור היה לגייס כספים להסתדרות הציונית אך המחלקה שבראשה עמד כשלה בכך 

יעקב (ינקי) דרעי הוא אחד מבין 37 שמות של דירקטורים חדשים בקק"ל שהאספה הכללית של הקרן אמורה לאשר היום. הוא בנו של אריה דרעי ואחיינו של שלמה דרעי, שבעצמו היה דירקטור ויו"ר עמית בקק"ל בשנים 2022-2016. התפקיד אליו הוא מועמד לא מקנה שכר, אך כן מקנה החזר הוצאות לרבות נסיעות לחו"ל. ובעיקר מקנה כוח פוליטי וגישה למידע כלכלי ונדל"ני רב ערך.
לפי ההסכם הקואליציוני שנחתם בעקבות הקונגרס הציוני שהתקיים בנובמבר השנה, ש"ס תמנה שני דירקטורים, אחד מהם יהיה יו"ר עמית ללא שכר. יו"ר עמית צפוי להתחלק בתחומי האחריות עם היו"ר הקבוע בשכר שיהיה אייל אוסטרינסקי. את המושב השני שמגיע לש"ס בדירקטוריון תאייש אורה ביטון שנבחרה לתפקיד בעיקר מכיוון שהוחלט בקונגרס הציוני על חובת ייצוג של נשים בשיעור של 40%.
לפי ההערכות, ינקי דרעי (41) הוא זה שימונה גם ליו"ר עמית. תפקיד זה כולל לשכה עם ארבעה עוזרים, אחריות ובין היתר גישה לפרויקטים בתחום הנדל"ן.

איך אחיו של דרעי משתלב

כשהחלו המגעים לחתימה על הסכם קואליציוני בין סיעות הקונגרס הציוני, המועמד מטעם ש"ס ליו"ר עמית היה שלמה (מומו) דרעי, שביקש לחזור לאותה עמדת כוח בה אחז בעבר, אלא שבגלל הרשעתו בעבירות מס הוא אינו יכול להתמנות לתפקיד ציבורי. במרץ 2022 מומו דרעי חתם על עסקת טיעון עם פרקליטות מיסוי וכלכלה. במסגרת העסקה הוא הודה בעבירות מס בשלוש פרשות שונות, וכמו אחיו אריה, עזב את תפקידו הציבורי בקק"ל. מומו דרעי הוא עורך דין ויזם נדל"ן. הצבתו של האחיין בתפקיד הרם עשויה לספק לו גישה למידע והשפעה על החלטות.
קשה להבין מה הופך את ינקי דרעי מתאים לדירקטוריון. על פי קורות החיים שהוא עצמו שלח לאספה הכללית, אין לו תואר אקדמי. בחברות ממשלתיות דירקטור צריך להיות בעל תואר אקדמי רלוונטי. קק"ל אמנם אינה חברה ממשלתית אך הדירקטורים צריכים לפקח על תקציב של כ־3 מיליארד שקל.
על פי מסמך קורות החיים, בשנים 1998–2002 הוא למד לימודי תורה מתקדמים בישראל, לא צוין באיזה מוסד לימוד. ב־2004 הוא למד מסחר בניירות ערך, לדבריו בבורסה בניו יורק. בשנים 2002-2006 למד לימודים מתקדמים ברבנות בישיבת הרב יוסף יעקב (Yeshiva Josef Jakob Rabbi) בניו ג'רזי. כאן מסתיים החלק בקורות החיים שמתאר את השכלתו.
הניסיון התעסוקתי שלו כולל כהונה כמנהל מחלקת גיוס משאבים בהסתדרות הציונית מ־2020 ועד עתה. תפקיד שהקנה לו משכורת כשל שר. אבל המינוי לתפקיד הזה פוליטי, הוא מונה אליו לא בזכות כישוריו אלא בזכות קרבתו המשפחתית ליו"ר ש"ס.
אם המשימה העיקרית של המחלקה בהסתדרות הציונית שבראשה עמד היא גיוס משאבים, נראה כי היא נכשלה בה. בתקציב ההסתדרות הציונית לשנת 2024 וגם ל־2025 לא מופיעות הכנסות מתרומות. במילים אחרות, כראש מחלקת משאבים הוא גייס אפס משאבים.
בתיאור פעולותיו בתקופת כהונתו מציין דרעי הבן כי יזם הקמה של פרויקטים קהילתיים כגון אורות ישראל, מזיכרון לתקומה, ומעגל השנה. כמו כן יצר, טיפח והרחיב רשת של קשרים עם מנהיגי קהילות, רבנים וארגנים פילנתרופיים בדגש על קהילות חרדיות אורתודוקסיות בצפון אמריקה, אירופה ואמריקה הלטינית. בתחום של גיוס משאבים הוא פיתח תהליכי גיוס משאבים ייעודיים ואף הכין והציג תיקי פרויקטים. בשנים 2016-2018 היה מנהל וממייסדי חברת טוטולט ישראל, שסיפקה אסלות למשרדי ממשלה, ביטוח לאומי ולכנסת. לפני כן בשנים 2020-2012 היה מנהל לשכת פניות הציבור של ש"ס.

עוד ברשימה: דליה איציק

אם לא יקרה משהו בלתי צפוי, ליו"ר קק"ל ימונה אייל אוסטרינסקי, שפעל במשך שנים מאחורי הקלעים והפך הפעם לאיש החזק במוסדות הציוניים. הוא זה שרקם את ההסכם הקואליציוני וייצג את הגוש הליברלי, מלבד יש עתיד שפרשה מההסכם. מ־2021 ועד עתה שימש כראש מחלקת קשרי תפוצות בהסתדרות הציונית. לפני כן שימש כיועץ בכיר לשר הכלכלה עמיר פרץ וראש המטה שלו.
ברשימת הדירקטורים החדשים אפשר למצוא גם את השרה לשעבר דליה איציק שמ־2021 מכהנת כיו"ר המרכז הרפואי הדסה, ויו"ר רדיו קול חי. בעבר שימשה כח"כית, יו"ר הכנסת ובין היתר שרת התקשורת. ברשימה גם שמו של מוטי יוגב, לשעבר ח"כ מטעם הבית היהודית, ורותם ידלין ראשת המועצה גזר. מינוי מפתיע נוסף הוא עו"ד אבי בלדי, בעבר חבר מועצת גבעת זאב ויועץ לשר גדעון סער. בלדי היה מעורב בשנים האחרונות בסוגיית פקיעת מועד החכירה של מאות דירות שהיו בעבר על קרקעות בבעלות הכנסייה היוונית בשכונות רחביה וטלביה ונמכרו לקבוצת יזמים שבראשה גארי בארנט.
ההצבעה על הרכב הדירקטוריון וזהות היו"ר הייתה אמורה להתקיים לפני שבועיים. אולם נבלמה בעקבות עתירה שהוביל משה גלסנר מעוצמה יהודית. דחיית העתירה סללה את הדרך לדיון שיתקיים היום. מינקי דרעי וש"ס לא התקבלה תגובה.