סגור
חיפוש

השף הערבי שהמסעדה שלו בעכו הושחתה: "זה גל עכור שיעבור"

סעיד שאמי, הבעלים של מסעדת פלוקה, מסביר מדוע ערבים חיבלו במסעדה שלו - ושומר על אופטימיות: "אני מאמין בדו קיום, את הנערים שהתפרעו צריך ללמד לקח ולהעניש, כי הם פוגעים באוכלוסייה הערבית"


סעיד שאמי, 45, הוא הבעלים של מסעדת פלוקה, המתמחה במאכלי ים מזרח תיכוניים וממוקמת ברחוב סלאח א דין בעיר העתיקה עכו. שאמי מתקשה לעכל את הנזק שנגרם למסעדה שלו שלשום בלילה, בהתפרעות ההמונית של ערבים שאירעה בעכו העתיקה. הוא תכנן לפתוח את המסעדה אך כעת הוא מנקה ומנסה לאמוד את הנזק שנגרם. "פרצו למקום, שברו את הדלת, גנבו לי את הקופה, את מערכת הסאונד, וטלפון נייד שהשארתי. שברו כסאות וניפצו צלחות".


שאמי הוא שף בהכשרתו שעבד כל חייו בתחום המסעדנות. הוא פתח את המסעדה שבבעלותו כי בעלי המסעדות בהן עבד לא אפשרו לו להכין את האוכל שרצה. הוא עשה זאת בהשקעה עצמית ומכר את ביתו כדי לממן את ההקמה. "פתחנו שנה לפני הקורונה וההצלחה היתה מעבר למצופה. אם הצלחנו לפתוח אחרי, כנראה שבאמת היינו במצב טוב, בלי עין הרע".
שלשום הוצתו בעכו העתיקה מסעדת אורי בורי ומלון אפנדי בבעלותו של המסעדן הוותיק אורי ירמיאס. גם מסעדת מרקטו של האחים עומרי ונועם שחר נשרפה, ולפני כן כמעט התחולל שם לינץ' שהעמיד בסכנה את חייהם של בעלי המסעדה והעובדים. אך מסעדות אלה הן בבעלות יהודים, הנתפסים כזרים שהשתלטו על העיר העתיקה וכג'נטריפיקטורים. אך במקרה של שאמי מדובר במסעדה בבעלות ערבי, שמשפחתו חיה מזה כ-15 דורות בעכו. שאמי העיד על עצמו כמי שמעורה בקהילה ומלמד ילדים בסיכון בישול כבר 13 שנה.
איך אתה מסביר את זה שחיבלו גם במסעדה בבעלות ערבית?
"בגלל הקליינטורה שלי שברובה הם לקוחות יהודים. אבל לדעתי מדובר בילדים שמעוניינים בפרובוקציה".
היית במסעדה כשזה קרה?
"לא, הייתי בבית. לא ציפיתי שזה יקרה. זה קרה בשלוש לפנות בוקר. באחת עשרה עוד אירחתי קליינטים יהודים ממרכז הארץ, ליוויתי אותם לאוטו והרגעתי אותם שהכל בסדר".
זה לא מייאש אותך?
"אני מאמין בדו קיום. אני חושב שזה גל עכור שיעבור. את הנערים האלה צריך ללמד לקח ולהעניש, כי הם פוגעים באוכלוסייה הערבית וההתפרעות שלהם משפיעה עליי ועל בעלי עסקים בעכו. הרבה אנשים מגיעים לכאן ממרכז הארץ לבלות. אנחנו מתפרנסים מהכסף שלהם. אז בכלל כמה ילדים אסור להרוס עבודה של שנים".
אתה הרגשת מתיחות? כעס מבעבע מהשטח?
"לא, זה בא בהפתעה. לא האמנתי שזה קורה. חלק גדול מהמתפרעים הם לא מעכו. אני תושב עכו ומעורה בחיי הקהילה פה. מדובר בפרובוקטורים".
מה אתה מתכוון לעשות בעתיד?
"אשפץ את המסעדה וביום ראשון אפתח כרגיל. בעכו ביקרו השנה כשני מיליון תיירים, למרות הקורונה. ביום שבת מנעתי כניסת אנשים למסעדה וגם בסוף השבוע הזה היה אמור להיות מלא. אני מאמין שמדובר בגל עכור ושבקרוב הכל יחזור לקדמותו".